Pripravi sam svoj zeliščni pripravek ali zdravilo!

Ena od občudovanja vrednih lastnosti Alfreda Vogla je bila tudi njegova sposobnost spodbujati pacienta k samoodgovornosti v odnosu do bolezni in zdravja.

Kljub temu, da je imel svojo kliniko, tam pacientov ni obravnaval po načelu sodobne medicine – ni jim zgolj predpisoval zdravila, čeprav zeliščna, in pacienti niso samo brezdelno ležali v svojih sobah in čakali na ozdravitev, temveč jih je teoretično in praktično bogatil z celostnim znanjem.

Med drugim so lahko izvedeli tudi, kako v naravi poiskati ali doma vzgojiti ustrezno zdravilno zelišče ali hrano za posamezen bolezenski primer. Znan je bil tudi po tem, da svojih receptur zdravilnih pripravkov ni skrival pred pacienti – vsi, ki so to želeli, so se pri njem lahko naučili pripraviti svoje zeliščno zdravilo.

Zato vam tokrat, ko je bolj kot kdaj koli dobrodošlo, v branje ponujamo védenje o tem, kako doma pripraviti zeliščno sol in tinkturo iz ameriškega slamnika (Echinacea purpurea) po načelih dr. Vogla.

Priprava domače zeliščne soli

Za pripravo zeliščne soli uporabite sveže nabrana zelišča in zelenjavo in jih takoj predelajte. Vrsto zelišč in zelenjave izbirajte in kombinirajte po občutku in glede na potrebe organizma. Če na primer želite pospešiti izločanje urina in čiščenje ledvic, uporabite zelišča in zelenjavo, ki ima te učinke (peteršilj, zelena …), če pa želite urediti prebavo in recimo pospešiti metabolizem ter ogreti telo, naj v mešanici ne manjka komarčka, korenčka in podobnega.

Izbirate lahko torej med krešo, majaronom, rožmarinom, baziliko, drobnjakom, čebulo, česnom, peteršiljem, timijanom … pa tudi poprom, feferoni ali čim podobnim, če želite pikantnejšo sol.

Skrivnost svežega okusa Voglovih naravnih soli, je v edinstveni recepturi njihove priprave. Postopek, ki ga uporabljajo pri izdelavi, se imenuje maceracija. Za pripravo maceracije pa potrebujete en del sveže nabranih zelišč in zelenjave ter dva dela morske soli. Zelišča in zelenjavo drobno sesekljajte v kašo in zmešajte s soljo, zaprite v kozarce in postavite v temen in hladen prostor.

Nastalo zmes v originalnem postopku shranijo za 4 do 12 mesecev, ker se v tem času morska sol navzame arome, eteričnih olj in drugih rastlinskih snovi iz zelišč in zelenjave. Sami postopek doma po občutku prilagodite.

V originalnem postopku vlažno zmes po maceraciji posušijo v vakuumu, s čimer preprečijo razgradnjo aromatičnih snovi. Ker takih naprav doma nimamo, lahko macerato posušimo na primer v sušilniku za zelišča pri najnižji možni temperaturi.

Tako pripravljena sol je lahko pika na i pri pripravi zdravega obroka in pomoč pri ohranjanju vašega zdravja nasploh. Uporabljate jo lahko za začinjanje solat, zelenjave, namazov, omak, juh itd. Dobro jo je, da se ne bi uničile na temperaturo občutljive snovi, dodajati na koncu termične obdelave jedi.

Priprava tinkture

Tudi za pripravo tinkture uporabite sveže rastline. Vogel je zdravilne pripravke izdeloval večinoma iz svežih zelišč, to velja tudi za tinkturo Echinaforce iz ameriškega slamnika. Prepričan je bil, in kasneje je bilo to potrjeno tudi z raziskavami, da samo sveže rastline lahko vsebujejo vse vrste aktivnih zdravilnih učinkovin. Poleg tega pa ima tako pripravljen izdelek tudi boljšo obstojnost. Tinktura iz svežega ameriškega slamnika vsebuje do trikrat več alkilamidov (pomembnih imunomodulatorjev), kot jih zasledimo v pripravkih, narejenih iz posušenih rastlin. Torej ne izgubljajte dobrih lastnosti zelišč z sušenjem!

Kot ste verjetno že slišali, je posebnost te Voglove tinkture tudi v tem, da morate v pravem razmerju uporabiti celotno rastlino – torej cvet, liste, stebla in korenino. To je recept, ki je nastal kot plod zaupnega prijateljstva med Voglom in poglavarjem indijanskega plemena Sioux. Je recept, ki ga je napisala narava, njegovo učinkovitost pa je potrdila tudi znanost.

Za pripravo tinkture torej vzemite 95 odstotkov nadzemnega dela in 5 odstotkov korenine ameriškega slamnika. Nadzemni del rastline nabirajte tik pred cvetenjem ali v cvetu. Podzemni del – korenino najmanj triletne rastline – pa izkopljite jeseni. Zelišča za pripravek morajo biti predelana v 24 urah po spravilu.

Zakaj tinktura? V količini etanola, prilagojeni posameznim rastlinam, se iz zeli večinoma sprosti več učinkovin kot v vodi ali rastlinskih oljih. V alkoholu se namreč topijo snovi, topne v njem in v vodi. Za pripravo tinkture po receptu Alfreda Vogla uporabite približno 50- do 65-odstotni etanol.

Za izdelavo tinkture svež nadzemni del rastline sesekljajte v rezalniku ali na roke in ga namočite v mešanici alkohola in vode. Na splošno velja, da za pripravo enega litra tinkture uporabite 15 do 20 dag svežega zelišča in 85 do 80 dag alkohola. Mešanico pustite namočeno od 5 do 10 dni . Med tem jo redno mešajte.  Tinkturo iztisnite šele po končani ekstrakciji in jo precedite v temno stekleničko ter shranite v hladen in temen prostor. Enako naredite s podzemnim delom rastline jeseni, le da uporabite manjšo količino. Dobljena ekstrakta zmešajte, tako da vzamete 95 odstotkov izvlečka iz zeli in 5 odstotkov alkoholnega izvlečka korenine in ju zmešate v  končno tinkturo.

Tinkturo lahko uporabljate v preventivne namene, da vas s povečanjem imunske sposobnosti telesa zaščiti pred obolenjem, ko okrog vas mrgoli bolnih ljudi, pa tudi za pospeševanje okrevanja po prehladu (ter z njim povezanih zapletih) in drugih težavah (npr. vnetje mehurja), ko so se te že razvile.

Odrasli uživajte 15 do 25 kapljic tinkture trikrat do petkrat na dan. Otrokom odmerek prilagodite: tistim, starim od 6 do 14 let, trikrat dnevno odmerite okoli 10 kapljic. Kapljice nakapljajte v 1 dl mlačne vode in jo popijte.

Voglovi zapisi so z založnikovim dovoljenjem povzeti iz knjige A.Vogel, Der Kleine Doktor.

Več na: www.avogel.si.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka projekta Skupaj za zdravje človeka in narave.

Prejšnji članekSte alergični na svojo mikrovalovko?  
Naslednji članekZakaj bi bili otroci eni izmed največjih onesnaževalcev planeta?
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj