Olje črne kumine: »olje, ki zdravi vse – razen smrti«

Nigella sativa (Black cumin) on wooden spoon and essential oil. Real oil from nigella looks like dark honey

S temi besedami je olje črne kumine opisal že prerok Mohamed, saj je to olje zaradi svoje kemijske sestave – vsebuje namreč več kot sto aktivnih sestavin – izredno zdravilno.

Olje črne kumine (Nigella sativa) je v terapevtske namene v rabi že več kot tri tisoč let. Zgodovinska pričanja o magičnih semenih, ki zdravijo vse, od glavobolov in kožnih težav do okužb in resnih bolezni, segajo od Bližnjega vzhoda do Sredozemlja in Indije. Na Bližnjem vzhodu je olje črne kumine znano kot eno od najmočnejših protirakavih zelišč, omenja pa ga tudi Koran, v katerem ga prerok Mohamed opisuje kot »olje, ki zdravi vse – razen smrti«.

V starem Egiptu so olje črne kumine uporabljali za izboljšanje prebave, pri prehladih, okužbah in zobobolu, semena črne kumine pa so našli tudi v grobnici faraona Tutankamona. Priznani starogrški zdravnik Dioskorid je črno kumino uporabljal pri glavobolih in zobobolih, kristjani pa so ga uporabljali za čiščenje parazitov in glist ter pri napihnjenosti.

Skozi zgodovino so olje črne kumine uporabljali za različne namene: Kleopatra ga je uporabljala za lepotne namene, staroegipčanska kraljica Nefretete za lepe nohte in sijoče lase, Hipokrat je z njim zdravil prebavne težave, v tradicionalni kitajski in ajurvedski medicini pa ga uporabljajo pri diabetesu, razjedah, migreni in drugih težavah.

Od leta 1964 je bilo opravljenih in objavljenih že več kot 450 študij, ki so preučevale delovanje črne kumine. Ena od njenih aktivnih sestavin, timokinon, je deležna še posebne pozornosti znanstvenikov, saj kaže, da zmanjšuje tumorje.

Ker so semena črne kumine črna, po tradicionalni kitajski medicini krepijo meridijan in biopotencial ledvic, prav v ledvicah pa je shranjena naša življenjska energija, naša vitalnost, naš qi.

Ledvični biopotencial vpliva na zdravje reproduktivnega sistema, hormonskega sistema in kosti. Tudi znanstvene raziskave kažejo, da lahko olje črne kumine celo do 250 odstotkov poveča rast zdravih kostnih celic

Uživanje olja črne kumine je priporočljivo za krepitev imunskega sistema, pri kroničnem kašlju, pri alergijah in astmi, pri kožnih težavah, pri želodčnih težavah in pri vnetjih.

Znanstveno raziskovanje črne kumine se je začelo že pred šestdesetimi leti, na različnih svetovnih univerzah pa so opravili več sto raziskav, ki so potrdile neverjetno blagodejne lastnosti te rastline.

Prednosti uživanja olja črne kumine:

– krepi imunski sistem,
– zagotavlja boljšo cirkulacijo,
– ščiti celice,
– telo varuje pred patogenimi virusi in bakterijami,
– preprečuje okužbe sečil,
– uravnava prebavo in delovanje črevesja,
– zdravilno deluje na jetra in ledvice,
– pomaga pri težavah, povezanih z menstruacijo,
– omili bolečine v mišicah in sklepih,
– preprečuje utrujenost, depresijo in zaspanost.

Zdravje jeter

Jetra so eden od naših najpomembnejših organov. Tako rekoč vsak toksin se procesira skozi jetra, žolč iz jeter pa je ključen za presnovo maščob. Pri tistih, ki imajo zaradi uživanja nekaterih zdravil ali alkohola bolj obremenjena jetra, lahko olje črne kumine zelo pripomore k hitrejši obnovi jeter. Znanstveniki so namreč z eno od nedavnih raziskav ugotovili, da olje iz semen črne kumine preprečuje poškodbe in bolezni jeter. Poleg tega blagodejno vpliva na dihala, prebavila in sečila ter krepi imunski sistem in cirkulacijo.

Olje črne kumine daje odlične rezultate tudi pri astmi in alergijah, saj ima lastnosti antihistaminika (zmanjša posledice delovanje histamina). Odlično pomaga pri bronhitisu, kroničnem kašlju in emfizemu, pri želodčnih in kožnih težavah (akne, luskavica, dermatitis), povrhu pa celo umirja in preprečuje napade astme. Olje črne kumine deluje kot naravni antibiotik, vendar brez neželenih učinkov kemičnih antibiotikov.

Superbakterije, paraziti, okužbe, glivice in kvasovke

Črna kumina ne preprečuje le razraščanja klasičnih bakterij, kot je Staphylococcus aureus (najpogostejši povzročitelj stafilokoknih okužb), ampak je učinkovita tudi proti bakterijam, odpornim proti antibiotikom, kot je MRSA. Različnim sevom bakterij preprečuje tvorbo biofilma, ki jih ščiti pred antibiotiki. Semena črne kumine so učinkovita tudi proti Schistosoma mansoni, Schistosoma miracidia, Schistosoma cercariae in odraslim glistam. Črna kumina se je izkazala kot uspešna pri zaviranju razraščanja kvasovk in glivic (tudi kandide).

Najbolj znana oblika uživanja semen črne kumine je uživanje olja semen črne kumine, saj je zelo koncentrirano in ga je enostavno uživati. Večinoma priporočajo od dve do tri čajne žličke olja na dan (na prazen želodec: pred obrokom in/ali spanjem). Za preventivo delovanje uživajte po eno čajno žličko olja na dan.

Opozorilo

Olje in semena črne kumine niso primerni za nosečnice. Ker črna kumina niža raven sladkorja v krvi, se morajo diabetiki pred uporabo posvetovati s svojim zdravnikom.

Črna kumina je ena od najbolj znanih rastlin v zgodovini botanične medicine. Pri poimenovanju pogosto prihaja do zmede in zamenjave s kuminom, predvsem s črnim kuminom. Botanično gledano črna kumina ni v sorodu ne s kumino ne s kuminom.

Vedno izberite olje črne kumine najvišje možne kakovosti: pripravljeno mora biti izključno in iz ekoloških semen, hladno stisnjeno in ustekleničeno.


Preberite tudi:
Črna kumina ščiti pred vsemi boleznimi, razen pred smrtjo
Črna lepotica za moške težave
Kako naredimo črno kumino okusno?

Prejšnji članekZdruženi zmoremo vse
Naslednji članekCepljenje proti Covid-19: Kaj bo storil vaš župan?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj