Objemimo drevo – Starodavne modrosti za več harmonije v pomladnem času

kid hans embracing a tree trunk

»Povežite se z duhom narave! Skrivnost ni le v svežem zraku, drevesih in sončnih žarkih, temveč v tem, da je zunanji svet prežet s svobodnim, poživljajočim duhom, s silo, ki predstavlja sam dih narave. Danes stopite ven in se globoko nadihajte!« Doreen Virtue

Kdaj ste nazadnje objeli drevo?

S prijateljico redno hodiva v gozd v vseh letnih časih, da se predihava in aktivno odpočijeva. Ob druženju smo ljudje navajeni govoriti, kaj vse se nam je dogajalo čez dan, kaj nas teži, kaj je kdo rekel, in nehote ohranjamo energije skrbi in težke misli tudi v prostem času. Še več, celo hranimo vse te težke misli. Midve sva se dogovorili, da si izmenjava dogodke do nekega določenega mesta na najini poti skozi gozd, zatem poskušava uživati v objemu gozda, v zeleno zlati lepoti, ki naju obdaja v tem pomladnem času. Velikokrat si vzameva predah in dihava, poslušava ptičje petje, vetrič, občudujeva rastlinje, včasih izvedeva energetske vaje za ohranjanje ravnovesja, včasih glasno prebereva kakšno navdihujočo misel. Zaradi načina življenja in dela pogosto izgubljamo stik z naravo in s seboj, posledično pa izgubljamo občutek celostnosti. Ste morda pomislili, da kadar greste skozi gozd, da se sprehajate skozi avre dreves in rastlin, ki vas naravno polnijo? Po sprehodu skozi gozd boste zagotovo občutili večjo povezanost s svojim telesom. Vzpostaviti povezavo pa pomeni priznati svoje telo, ga sprejemati in gojiti komunikacijo z njim.

Naučite se ponovno dihati

Dihanje svežega, s kisikom bogatega zraka, še posebej, če smo naslonjeni na drevo in poravnani, je intimna in globoka izkušnja in ne samo fiziološki proces samega dihanja. Slišali smo izrek, da so drevesa in gozdovi naša pljuča, čeprav v gozdovih poteka ravno obraten proces. Skozi dihanje smo še kako povezani z gozdom, predvsem z drevesi, saj nam ta s fotosintezo proizvajajo kisik, ki ga sama porabljajo le delno, večji del kisika pa ostane nam. Poenostavljeno pa človeška pljuča poskrbijo, da se preko krvnega obtoka po krvi prenaša kisik, ki ga vdihujemo, ter izloči ogljikov dioksid, ki ga izdihujemo.

Da bi mogli vdihniti, je treba najprej izdihniti. Popolnoma preprosto. To velja za vse stvari v življenju. Ne samo naravni zdravilski pristopi (dr. Alfred Vogel) in modrosti starodavnih izročil, tudi znanstveniki ugotavljajo, da je najpomembnejši vidik fizičnega in duševnega zdravja ter dobrega počutja dihalni proces. Naše telo je ustvarjeno na čudovit način, da samo skrbi za ravnovesje, za to pa potrebuje dovolj kisika. Alarmantno je dejstvo, da skoraj 80 % prebivalstva ne zadosti potrebam telesa po dovolj veliki preskrbi s kisikom. Študije kažejo, da so bolezni sodobnega časa (bolezni srca, depresija, tesnoba in kronična bolečina), povezane s plitkim, prsnim dihanjem. Vzdrževanje pravilnega dihanja s prepono, ki je največja dihalna mišica, je najpomembnejši dejavnik pri ohranjanju zdravja in energije ter je naraven način za odpravo kronične bolečine in depresije.

V gozdu meditirajte

Pojdite v gozd in si dovolite, da vas neko drevo samo pokliče. Približajte se mu in se ga dotaknite. Naslonite se nanj ali se usedite v objem korenin. Nekaj trenutkov si dovolite biti v objemu drevesa. Svojo pozornost usmerite v noge in preko njih ozavestite povezavo z zemljo. Zmehčajte sklepe, poravnajte držo in občutite tudi tisto silo, ki vas drži zravnane in pokončne. Izdihnite in počakajte na odziv telesa za naslednji vdih, ki naj bo globok tristopenjski (trebuh, prsi, ključnica), zarišite nasmeh na obraz in samo dihajte, nežno, v svojem ritmu. Poskušajte ugotoviti, ali je povezava z zemljo na obeh nogah enaka in ali je dovolj močna. Sam dih usmerjajte v čiščenje svojih pretokov. Zaupajte modrosti telesa, da se z vsakim izdihom izloči iz telesa vse tisto, česar ne potrebujete več. Poskušajte ozavestiti, da ste preko dihanja vključeni v življenje, da vam je drevo, pri katerem ste, v dodatno oporo. Vprašajte svoje telo, česa si želi in kaj lahko storite, da bo povezava z zemljo bolj poglobljena, in energije, ki jih prejemate, bolj oživljajoče. Odgovor, ki ga boste prejeli, bo jasen in preprost. Lahko boste preprosto vedeli, da potrebujete več svežega zraka, več sončne svetlobe, zelenja gozdov … Nekaj trenutkov še ostanite v zavedanju sebe. Zahvalite se drevesu za njegovo podporo. Lahko ga objamete in z njim podelite ozaveščen dih.

Element les kot sestavni del naravnega cikla

Kitajska medicina je zasnovana na filozofiji jin in jang, ki je osnovna dualistična zasnova pojavov v naravi in človeškem telesu. Je princip vsega v ustvarjanju, skrbi za preobrazbo v stvarstvo, je koren in izvor življenja in smrti. Zato vesolje, zemlja in nebo, predstavljata gibanje in mirovanje, ki ju nadzira modrost narave. Ta daje moč spočetja in rasti, žetve in shranjevanja, konca in ponovnega začetka. Ves pojavni svet je zgrajen na podlagi gibanja in spreminjanja. Pojavi v naravi ustrezajo posameznim elementom, ki so les, ogenj, zemlja, kovina, voda. So v medsebojni povezavi, se podpirajo in nadzorujejo. Ves čas morajo biti v pravem ravnovesju, če je razmerje porušeno, pride do motenj v celotnem krogu.

Les je element pomladi, ki označuje obdobje dinamične rasti in dejavnosti, ki je odgovorno za spodbujanje sprememb. Temu elementu ustrezajo tudi vzhodna stran neba, veter, kisel okus. Gledano po človeški anatomiji pa mu pripadajo jetra z žolčnikom, čutilni organ oči in tetive. Čustvo, ki pripada temu elementu, je jeza. Fiziološko gledano so jetra naš največji laboratorij, kjer se dogajajo procesi izgradnje ter razgradnje; poleg hranil jetra presnavljajo tudi naša čustvena stanja.

Vprašajte se, ali si dovolite presnoviti čustva ali jih samo nalagate znotraj sebe? Preprosta vaja za uravnovešanje tega elementa je, da si položite roke na jetra in jim izrazite podporo, ter si predstavljate, da v jetra vdihujete zeleno barvo, izdihujete pa vse napetosti.

Nimate možnosti dnevno oditi v gozd in v naravo? Za dodatno podporo si lahko nadenete košček lesa, amulet iz poljubnega drevesa, ki izraža določene lastnosti. Ta obesek lahko božate in gladite s konicami prstov, ter se z njim na poseben način povežete. Po navodilih Anastasije iz zbirke Zveneče cedre Rusije je takrat, ko si nadenete amulet sibirske cedre, treba izraziti jasno namero, da se košček lesa vključi v informacijski sistem vašega telesa, da na neki način diha z vami. Lahko poskusite in se prepričate.

Prejšnji članekCelovit pristop za optimalno podporo imunskemu sistemu
Naslednji članekČemaž je izredno zdravo in vitalno živilo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj