Celovit pristop za optimalno podporo imunskemu sistemu

Gut bacteria , gut flora, microbiome. Bacteria inside the small intestine, concept, representation. 3D illustration.

Podporo imunskemu sistemu velikokrat laično razumemo zgolj kot ”krepitev odpornosti” z različnimi vitamini in pripravki. Ob tem pa spregledamo prave temelje delovanja imunskega sistema, ki morajo biti trdni in zdravi, da naš imunski sistem lahko deluje optimalno in da lahko sploh učinkovito krepimo njegovo moč. Ključni temelji so uravnotežen mikrobiom, normalna prepustnost črevesne stene, telo in črevesje brez toksinov, kot tudi uravnotežena prehrana in zdrav življenjski slog.

Morda že vrabci čivkajo, toda potrebno se je zavedati, da je red v črevesju osnova za trdno zdravje, saj zdrava črevesna sluznica in uravnotežen mikrobiom predstavljata veliko razbremenitev za imunski sistem in temelj za njegovo krepitev.

Uravnotežen mikrobiom je prvi temelj imunskega sistema

Mikrobiom predstavlja zaščitni plašč, ki obdaja kožo, zunanje sluznice in površino celotnega prebavnega trakta. Sestavljajo ga raznovrstni mikroorganizmi, ki lahko prihajajo tudi iz preko tisoč različnih rodov. Ključna je zadostna pestrost in seveda pravilna uravnoteženost mikroorganizmov, ki sestavljajo posameznikov mikrobiom. Le uravnotežen mikrobiom, ki ima vsaj 85 % dobrodejnih in nevtralnih mikroorganizmov nas lahko uspešno ščiti pred zunanjimi patogeni, kot so bakterije, virusi in drugi.

Še posebej pomemben je črevesni mikrobiom, ki opravlja številne funkcije, med katerimi so prebava, presnova, uporaba kalorij, proizvodnja vitaminov, sinteza aminokislin … med drugim pa je ključen tudi za zaščito črevesne sluznice, kjer domuje glavnina našega imunskega sistema. Mikrobiom je tako močno povezan tudi z aktivacijo imunskega sistema.

Posebno pozornost bi mu morale posvečati nosečnice in doječe mame, saj uravnoteženost njihovega mikrobioma igra ključno vlogo v razvoju mikrobioma dojenčka in posledično tudi v zdravem razvoju otrokovega imunskega sistema.

Kako lahko sami vplivamo na zdrav mikrobiom s hrano in omega-3 maščobami?

Na zdravo ravnotežje mikrobioma lahko največ vplivamo sami. V prvi vrsti z uživanjem raznovrstne prehrane, predvsem čim več sveže eko zelenjave in sadja, fermentiranih živil ter veliko zdravih vlaknin in drugih t. i. prebiotikov. Slednji bodo podprli življenje in razvoj mikroorganizmov v črevesju in jih lahko najdemo na primer v živilih, kot so borovnice, banane, lanena semena, artičoke, regrat, stročnice, polnozrnata žita in živila, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami. Prehranski viri kakovostnih omega-3 maščobnih kislin so običajno prenizki, zato jih je smiselno uživati še dodatno v obliki dopolnil. Najbolj optimalno absorpcijo in učinkovanje se doseže s takšnimi, ki so v obliki naravnih trigliceridov in imajo nizke stopnje oksidacije.

Obenem se je pomembno čim bolj izogibati predelanim živilom in konzervansom, ki dokazano slabijo pestrost mikrobioma. Velik uničevalec pestrosti mikrobioma pa je tudi stres.

Ciljno lahko na zdravo ravnotežje mikrobioma vplivamo z uživanjem večstopenjsko fermentiranega napitka z Efektivnimi Mikroorganizmi (EM), ki delujejo zelo hitro in so še posebej dobrodošli, kadar zgolj s prehrano telesu ne moremo zagotoviti optimalne podpore.

Večstopenjsko fermentiran eliksir z EM se lahko uporablja tudi za okrepitev zaščitnega mikrobioma v ustni votlini – požirek naredite večkrat dnevno in dobro razžvrkljajte v ustih. Tak način uporabe je dobrodošel predvsem v času razsajanja raznovrstnih virusnih obolenj.

Regeneracija črevesne stene in tihih vnetij je za razbremenitev imunskega sistema nujna

Neuravnotežen in oslabljen mikrobiom ima zelo širok in močan vpliv na splošno zdravstveno stanje in biološke procese v telesu. Oslabljen mikrobiom črevesni sluznici ne zagotavlja več zaščite, kar vodi do površinskih vnetij sluznice in previsoke prepustnosti črevesne stene. Ob tem v krvni obtok poleg hranil začnejo prehajati tudi škodljive snovi iz črevesja, kot so npr. raznovrstni endotoskini in eksotoksini, kar močno vpliva na delovanje bioloških procesov tako v imunskem sistemu kot drugje v telesu. Naš imunski sistem se na vsiljivce odzove, saj jih je potrebno odstraniti oz. uničiti. Odzivi se odražajo kot alergije, intolerance in kronična t. i. tiha vnetja, kar predstavlja ogromno obremenitev za imunski sistem. Ne govorimo o vnetjih, ki nase opozorijo z bolečino (npr. vnetje ušesa, mehurja …), ampak o nevarnih in kroničnih tihih vnetjih, ki so prvi korak v razvoju kroničnih obolenj. Takšno stanje v telesu lahko brez posebnih simptomov vztraja tudi več let, preden se razvije bolezen. V vmesnem času pa močno slabi delovanje imunskega sistema, zaradi česar smo veliko bolj izpostavljeni tudi raznovrstnim bakterijskim in virusnim okužbam.

Predpogoj za uspešno regeneracijo sluznice je, da poskrbimo najprej za njeno zaščito, torej uravnamo in uravnotežimo mikrobiom. Šele nato se lahko uspešno lotevamo regeneracije sluznice ter uravnavanja bioloških procesov in vnetij. Ta del je trši oreh, saj brez izdatne podpore skrbno izbranih hranil s ciljnim učinkovanjem, proces regeneracije lahko traja več let.

Hranila, ki bistveno pripomorejo k regeneraciji sluznice, krepitvi imunskega sistema in zniževanju vnetij so predvsem ciljno zasnovane kombinacije raznovrstnih polifenolov in rastlinskih izvlečkov, kot so na primer: kurkumin, kvercetin, resveratrol, betaglukan, triphala churna, aronija in moringa. Obenem je za podporo procesov pomembno zagotoviti tudi bioaktivne vitamine, kot so provitamin A, vitamin C, vitamin E, vitamin B12 in folna kislina.

Kombinacija omenjenih hranil, ki učinkuje na znižanje tihih vnetij v telesu, učinkovito pomaga tudi pri akutnih vnetjih in naravnem zniževanju vročinskih stanj, kar je še posebej dobrodošlo za otroke in mladostnike.

Dodatna pomoč z odstranjevanjem toksinov

Proces regeneracije lahko dodatno pospešimo z dodatnim preprečevanjem prehajanja toksinov preko poškodovane črevesne stene, kot tudi z odstranjevanjem toksinov, ki so že zašli globlje v telo. Zelo dobre učinke pri tem dosežemo z naravnim vulkanskim mineralnim kompleksom zeolit-klinopilolit, ki v prebavnem traktu nase veže raznovrstne toksine, kot so mikotoksini, nitrozamini, dioksini, težke kovine ter endotoksini in virusi. Pri izboru kakovostnega izdelka bodite pozorni predvsem na njegovo neoporečnost in velikost delcev – finejši delci namreč zagotavljajo bistveno višjo adsorpcijsko moč.

Sedaj je zagotovo bolj jasno, zakaj je krepitev imunskega sistema brez vzpostavitve pravih temeljev bistveno manj učinkovita. Nikakor pa ne gre pozabiti še na en pomemben temelj, ki mu pravimo življenjski slog. Naj bo uravnotežen in zdrav tako na področju prehrane in telesne aktivnosti kot sprostitve in spanja. Šele ko boste svojemu imunskemu sistemu postavili vse omenjene zdrave temelje, je smiselno, da ga še dodatno podpirate in krepite z dodatnimi vitamini, minerali in izbranimi zelišči, ki imajo dokazane učinke na njegovo okrepitev.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj