Ni vsa ekološka kozmetika enako ekološka

470
Brown hair woman in cosmetics department holding bottle of shampoo

Verjetno tudi sami opažate, da je na trgu čedalje več ekološke kozmetike, cene teh izdelkov pa se zelo razlikujejo. Oznaka, da gre za ekološki izdelek, je zagotovo dobrodošla, vendar ni edino merilo, na osnovi katerega je mogoče oceniti, kako kakovosten je kozmetični izdelek.

Tudi ekološko kozmetiko je mogoče izdelovati na osnovi dokaj raztegljivih meril. Poskusi, da bi certifikat Natrue spremljale transparentne zvezdice, je propadel. Tako ne veste, ali je izdelek, ki se ponaša z njim, »le naraven«, »komaj ekološki« ali »resnično ekološki«. Med vsemi certifikati na področju kozmetike za najstrožja veljata Demeter in Soil Association.

Certifikat Soil Association zagotavlja, da izdelek vsebuje največjo možno mero organsko pridelanih sestavin (95 % oziroma 70 %, če zaradi vsebnosti vode tega ni mogoče doseči). Povrhu mora biti biorazgradljiv in ekološko prijazen, ne sme vsebovati strupenih kemikalij, umetnih dišav, barvil, hidrogeniranih olj, petrokemičnih snovi, glikolov, DEA, MEA, TEA, sulfatov in gensko spremenjenih organizmov ter ne sme biti testiran na živalih.

Ker kljub poznavanju certifikatov potrošniki zelo težko ocenimo izdelke, je koristno spremljati teste potrošniških organizacij in ocene posebnih komisij. Zaupanja vredna je tudi prestižna nagrada Best Organic Range 2016, ki jo podeljuje revija Natural health magazine.

In kaj so v poplavi ekološke kozmetike označili kot izjemno?

Tokrat je nagrado prejelo podjetje Odylique. Ustanovila ga je Margaret Weed, ki je že pred 35 leti začela izdelovati naravno kozmetiko – zase in za svoje družinske člane, saj imajo vsi občutljivo kožo. Leta 2003 sta skupaj s hčerko Abi ustanovili blagovno znamko in podjetje Essential Care, ki se zdaj imenuje Odylique, kar pomeni »moč narave«. Vsi njihovi izdelki, od prvega do zadnjega, so certificirani kot ekološki po strogih merilih Soil association, od leta 2009 pa se ponašajo tudi s certifikatom Fair trade.

Odylique velja za najinovativnejšo blagovno znamko na področju ekološke kozmetike – predvsem zaradi učinkovitosti, ki izhaja iz moči uporabljenih receptur in brezkompromisne kakovosti surovin. Čeprav podjetje nenehno raste in izvaža v dvajset držav, še vedno vse izdelke pripravljajo ročno, saj je le tako mogoče doseči, da imajo potrebno energijo.

Ekološke sestavine imajo višjo vsebnost antioksidantov in vitaminov kot konvencionalne, zato so tudi njihovi učinki na kožo večji. V nasprotju s številnimi drugimi naravnimi izdelki, ki zaradi daljše trajnosti vsebujejo rafinirana olja, uporabljajo le deviška in hladno stisnjena olja, kar omogoča, da energija živih olj pripomore k antioksidativnemu delovanju, poleg tega upočasnjuje proces staranja kože. Posebnost so tudi ustrezne mešanice zeliščnih izvlečkov, ki delujejo sinergično, zaradi česar tudi pri zapletenih stanjih kože dosegajo odlične učinke.

Izdelkov nikoli ne testirajo na živalih – preizkušajo jih izključno na prostovoljcih z občutljivo kožo! Tudi dobavitelji sestavin za Odylique sledijo enakim etičnim načelom.
Z uporaba certificirane ekološke kozmetike je mogoče zmanjšati vnos strupenih snovi v telo. Še vedno namreč vse prevečkrat pozabljamo, da telo vsrka tudi velik del vsega, kar nanašamo na kožo. Če želimo zmanjšati vnos kemikalij in strupov v telo, je uporaba certificirane ekološke kozmetike skoraj enako pomembna kot uživanje polnovredne ekološke hrane!

Prejšnji članekRumeni čudež?
Naslednji članekKaj vse zmore črevesna mikrobiota?
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj