Rumeni čudež?

4953
Turmeric roots with turmeric powder on wooden background

O čudežnih učinkih kurkume se zelo veliko piše. Gre za še eno od modnih muh? Ali pa ima kurkuma resnično tako posebno delovanje, da ga ne gre spregledati?

Kurkuma nedvomno spada v skupino štirih najmočnejših antioksidantov na našem planetu; po tej plati so namreč močnejši le še klinčki, origano in cimet. Dokazali so tudi njeno izrazito protivnetno delovanje in prispevek k redčenju krvi.

Če se boste na predprazničnih pojedinah večkrat pregrešili, bo kurkuma v veliko pomoč trebušni slinavki pri razgradnji ogljikovih hidratov (riž, krompir, testenine, sladice). Ko pa bodo na mizi Martinova gos, krvavice in druge jesenske dobrote, bo znova treba poklicati na pomoč kurkumo, saj bo spodbudila prebavila ter močno povečala nastajanje in izločanje žolča, to pa bo olajšalo prebavni proces ter preprečilo gnitje in ustvarjanja plinov. Ker žolč deluje kot odvajalo, kurkuma posredno odpravlja zaprtje.
Pomembno je, da kurkumo v večjih količinah uživamo le ob hrani, ki potrebuje njeno pomoč. V nasprotnem primeru utegnemo razdražiti žolčnik in si po nepotrebnem ustvariti občutek »nemirnih prebavil«.

Moči kurkume so tudi veliko bolj globinske. Kurkuma spodbuja dihalni sistem. Njen vpliv na redčenje krvi se pozna v obliki milejših menstruacijskih težav, boljšega zdravje ožilja ter blažjih bolečin v sklepih in mišicah. Ker kurkuma rahlja mehka in vezivna tkiva, poskrbi za večjo razteznost okončin in s tem boljšo gibljivost. Zdaj, ko smo vse bolj »zasedeni« in »leseni«, bo tovrstno notranje podmazovanje še kako dobrodošlo.
Pri zvinih in hematomih tradicionalno uporabljajo kurkumin prah, pomešan z medom. Za kožne težave uporabljajo poparek, ki mu dodajajo mleko. Izpiranje in obkladki s takim pripravkom pomirjajo kožo.

Kurkuma deluje tudi kot naravni antibiotik, ki uspešno deluje proti številnim bakterijam, poleg tega odpravlja zajedavce. Kljub temu je v prijateljskih odnosih z mlečnokislinskimi bakterijami, saj jih pušča pri miru.

Ali je kurkuma primerna za vse ljudi?

Energijski gledano kurkuma spada v skupino začimb, ki jih lahko uporabljajo ljudje vseh konstitucij. To pomeni, da premore inteligenco, ob pomoči katere svoje delovanje prilagaja našim potrebam.

Zaradi močnega vpliva kurkume na izločanje žolča vseeno velja biti previden, če imamo žolčne kamne, saj bi jih večji navali žolča utegnili premakniti.

Večji odmerki kurkume redčijo kri, zato morajo biti pri njenem uživanju previdni tudi vsi, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi; morda bo treba primerno prilagoditi odmerek zdravila.

Koliko kurkume je ravno prav?

Ajurveda priporoča uživanje od 250 mg do 1 g kurkuminega praha na dan. Se vam zdi malo? Samo en gram kurkume vsebuje toliko antioksidantov, kolikor jih dobimo z uživanjem 100 g surove rdeče pese, 100 g kalčkov alfalfa (lucerna), 1,2 dl sveže stisnjenega limoninega soka, 150 g surove čebule, 500 g surovega gomolja komarčka ali 500 g dušenega korenčka. En gram kurkume zadovolji tudi dnevno potrebo po manganu.
Seveda je treba upoštevati, da na Vzhodu že z majhnimi količinami dosežejo zelo velik učinek, saj znajo začimbe pravilno kombinirati. Zato naj vas bolj kot količina zanima njihovo ustrezno kombiniranje.

Če ste prebrali knjigo Ščepec ustvarjanja, veste, da je mogoče s pravilnim kombiniranjem začimb njihove moči pomnožiti. Namesto samostojnega uživanja kurkume je to začimbno bolje uporabljati kot sestavni del mešanic, saj tako že z zaužitjem zelo majhnih količin dosežemo veliko večji sinergijski učinek.

V knjigi Ščepec ustvarjanja smo za vse pomembne začimbe opisali proces priprave, ki omogoči, da iz njih iztisnemo kar največ. Ko gre za kurkumo, je naša zaveznica toplota. Od nje bomo dobili več, če jo bomo uživali v kuhanih, dušenih in praženih jedeh.

Po ajurvedski medicini lahko kurkumo uporabimo na vse načine: kot poparek, prevretek, prevretek na mleku ali surovi prašek (običajno v odmerku 250 mg do 1 g). Vseeno je dobro vedeti, da je kurkuma gomolj; podobno kot krompir je laže prebavljiva, če je termično obdelana.

Kurkuma ima grenak, trpek okus, ki se s kuhanjem nekoliko omili. Idealno je, če jo jedi dodamo pet minut pred koncem kuhanja. V tem času razvije svojo antioksidativno moč in se lepo poveže z vsemi sestavinami jedi. Kadar kuhamo riž, jo dodamo že na začetku, da se dobro poveže s škrobom, ki je glavna sestavina riža. K sreči kuhanje riža traja samo deset minut, kar je tudi za kurkumo ravno prav.

Katere snovi dobimo, pa je odvisno tudi od medija, v katerem se bodo lahko izlužile. V vodo bo šlo vse, kar je vodotopno, v maščobi se bodo izlužile lipofilne molekule, v mleko, ki je emulzija, pa tudi seštevek obeh.

Zato je eden od odličnih načinov uživanja kurkume kurkumino mleko. To je okusna in zelo zdrava pijača, ki je še posebno primerna za dolge sive dneve. Tako kot obstaja tisoč in en recept za kari, so na voljo tudi številne možnosti za pripravo kurkuminega mleka.

Priprava kurkuminega mleka

Nekateri preprosto zmešajo od 1 do 2 g kurkume in toplo mleko (rastlinsko, kravje, kozje) ter napitek po želji osladijo. Toda kurkumino mleko je lahko še bolj učinkovito in blagodejno:
Če zmešamo 1 g kurkume, 1/2 g cimeta in ingverja ter malce popra, bo telo dobilo veliko energije, kri bo hitreje stekla po žilah, obenem pa se bomo zaščitili pred prostimi radikali. Če je v mešanici še nekaj kakava in vanilje, bo to zlato zdravilo tudi nepopisen gurmanski užitek.

Če želimo delovanje kurkume usmeriti na krepitev imunskega sistema, jo kombiniramo s kardamomom (ohranja zdravje grla), z ingverjem in s klinčki (tudi ti razkužujejo sluznice, na katerih se pozimi nabirajo virusi). Delovanje dodatno okrepi koriander, ki zadebeli in s tem okrepi sluznice prebavil, ter obvezni aktivator kurkume – poper.

Kurkumo lahko kombinirate tudi z drugimi začimbami in zelišči. Odlično se ujema z bezgovimi in lipovimi cvetovi, z limonskim timijanom in s sivko. Takšna mešanica je zelo osvežilna in hkrati blagodejna za dihala. Zmešate jo lahko sami, lahko pa posežete tudi po že pripravljenih mešanicah.

Prejšnji članekVeč muh na en mah
Naslednji članekNi vsa ekološka kozmetika enako ekološka
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj