Kapucinka – protivirusni zaklad z domačega vrta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Redkokatera rastlina ima toliko raznolikih koristnih učinkov kot kapucinka, polega tega pa z njo na vrtu nimamo drugega dela, kot da jo posejemo (v čim večjih količinah!).

To milejšo sestro hrena je zaradi njenih zdravilnih učinkovin najbolje uživati v presnih oblikah (kot pesto ali nasekljano na solati), v gurmanske namene pa jo lahko tudi pokuhamo kot špinačo ali blitvo.

Uporabna je celotna rastlina (cvetovi, listi, plodovi, semena), v prehrani ne uporabljamo le stebelc, saj so nekoliko žilava, čeprav ravno tako zdravilna.

Še posebej učinkoviti v borbi proti raznim mikroorganizmom so kapucinkini cvetovi, ki so tudi najbolj ostrega okusa – temnejše barve so, bolj so pekoči (in s tem tudi protivirusni!).

Prisluhnite!


Za zimo si to darilo narave shranimo predvsem v obliki pesta, saj se tako najbolje ohranijo vse njegove zdravilne lastnosti. Kako ga pravilno pripraviti, si lahko ogledate v spletni delavnici Naravne rešitve za krepitev protivirusne obrambe, kjer boste izvedeli tudi veliko podrobnosti tako o kapucinkah kot o drugih protivirusnih rastlinah.

Več prispevkov o kapucinkah.

Prejšnji članekKako kriptovalute uničujejo naravo?
Naslednji članekSuper polnovredna poletna solata

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj