Kako pomnožiti moči zelišč in začimb z ustvarjanjem mešanic?

Granite mortar and pestle with spices ready for grinding. Perfect for making garam masala. Includes dried red chilies, cinnamon, peppercorns, cardamom, coriander, cloves, star anise, cumin, and fennel.

Tako kot najboljši violinist sam ne more zaigrati vseh melodij, tudi najboljša zdravilna rastlina postane še močnejša, če nastopa v sodelovanju z drugimi. Pri tem je treba vedeti, da morajo biti rastline – enako kot glasbila – dobro uglašene, če naj bo njihovo delovanje v resnici glasba za naša ušesa in celice.

Naj vas glasbene prispodobe ne zmotijo – vonjave in arome so valovanja, ki jih lahko neposredno primerjamo z valovanjem zvoka. Tudi na celice delujejo podobno: »pojejo podoknice« našim celičnim receptorjem, ti pa jim omogočijo, da pridejo tudi tja, kamor sicer ne spustimo vsake snovi.

Izdelava mešanice začimb

Zato je izdelava zeliščnih in začimbnih mešanic umetnost, obrt in obenem zahtevno ustvarjanje. Indijsko izročilo pravi, da so recepture za mešanice darilo bogov oziroma visoko razvitih entitet, ki presegajo to, kar zmore običajni človek. Veliki kuharji zmorejo mešati rastline »v glavi«, ne da bi jih zares vohali, tako kot dirigenti slišijo glasbo že med branjem partiture.

Dandanes rastline meša vsakdo, ki se mu zazdi, da o tem nekaj ve – veliko ljudi jih meša le po kriteriju, da se v kozarcu lepo barvno ujamejo. Zato nas ne sme presenetiti, da so številni tovrstni poskusi neposrečeni – in da naše celice zaradi takšnega »fušanja« neuglašenih učinkovin zelo trpijo.

Mešanice začimb

Mešanice niso nastale kar tako. Njihova sestava je dvotirna. Prvi element je vedno funkcionalen: vedeti moramo, kakšno je fizikalno, termično in energijsko delovanje vsake od uporabljenih rastlin. Drugi element je uglašenost izbranih rastlin.

Če okrog projekta zberemo največje strokovnjake, to še ni zagotovilo, da bodo znali sodelovati. Enako je pri rastlinah. Nekatere so v resnici mogočne, vendar kot »solistke« ne zmorejo timskega delovanja.

Zato denimo pelin, žajbelj in še nekatere druge »primadone« le redko srečamo v mešanicah. Na drugi strani dobre ekipe v marsičem prekašajo celo največje zvezdnice, zato lahko mešanice premorejo velike moči, ki so našemu razumu nepredstavljive.

V to se najlažje prepričamo v kaki oddaljeni deželi, v kateri še niso slišali za hladilnike, meso pa prodajajo na tržnicah, kjer od muh ne vidiš izdelka – ljudje ob pomoči različnih začimbnih mešanic nevtralizirajo parazite, viruse in bakterije ter brez težav uživajo tudi to, kar bi bilo za nas smrtno nevarno.

Mešanice začimb za presnovo jedi

Večina mešanic je nastala namensko, za urejanje presnove posameznih jedi. Tam, kjer uživajo veliko škrobnatih kaš, mešanice dodajajo zato, da preprečijo prehiter dvig ravni sladkorja v krvi in za upočasnitev presnove. Kjer uživajo veliko rib in morskih sadežev, morajo spremljajoče mešanice vsebovati dobršno količino protistrupov oziroma snovi, ki nase vežejo težke kovine. Tudi karijev je veliko, saj je vsak nastal v skladu s sestavo jedi, ki jo z njim začinjajo. Zato se kari za piščančje jedi razlikuje od karija za riž s svinjino.

Če si ogledamo značilne mešanice za žar, ugotovimo, da tudi te niso nastale naključno. Poper je v mešanici zato, da dvigne prebavni ogenj in olajša zahtevno presnovo beljakovin. Rožmarin, origano in timijan so protimikrobni varnostniki ter močna protivnetna zelišča. Peteršilj je eden od najmočnejših zaviralcev salmonele, bakterije E. coli in listerije. Obenem poskrbi, da učinek drugih začimb ne bo zanetil preveč ognja v naših prebavilih. Na Vzhodu mletemu mesu obvezno dodajo šetraj in cimet – s tem preprečijo, da bi se v mesu razvili patogeni, poleg tega telo lažje presnovi takšno težko hrano.

V vsaki taki na videz naključno sestavljeni mešanici se skrivajo natančno odmerjene in namensko uporabljene začimbnice, ki igrajo uglašeno in s točno določeno jakostjo.

Dobre mešanice lahko uporabimo tudi za uravnavanje ravni sladkorja v krvi, pospeševanje presnove, čiščenje ožilja, celo za povečanje telesne moči in lajšanje revmatičnih težav. (Vse recepture najdete v tretjič ponatisnjeni knjigi Ščepec ustvarjanja.)

Mešanice zdravilnih zelišč

Tudi na področju zdravilnih zelišč je podobno. Sporiš, jeglič, kislica, rumeni svišč in bezeg – nič posebnega, utegnete reči. Toda teh pet prav nič zvezdniških zelišč tvori osnovo najučinkovitejšega zdravila proti vnetju sinusov. Gre za naravno zdravilo, ki ga v Nemčiji predpisujejo pogosteje kot sintezna zdravila, pohvali pa se lahko celo z metaanalizami, ki dokazujejo njegovo izjemno uspešnost.

Primer navajam predvsem za vse, ki še vedno menijo, da se moči zelišč kvečjemu seštevajo, in si le stežka predstavljajo, da se v dobri mešanici celo pomnožijo.


Vabljeni k ogledu delavnic Naredi sam na www.delavnice.zazdravje.net.

Prejšnji članekKitajska razvija tehnologijo za nadzor vremena
Naslednji članekNe le vitamini, tudi minerali so pomembni za zdravje otroka

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj