Slovenski učni vrtovi

Izkoristite poletje za nova spoznanja!

Knjige so dobre prijateljice, videoposnetki lahko povedo še več, nič pa ne more nadomestiti izkušenj iz prve roke in doživetja, ki ga »zaužijemo« z vsemi čutili.

V Sloveniji imamo številne učne poligone in vrtove, kjer se lahko seznanite z zelišči, vrtninami in sadnimi sortami ter iz prve roke izveste male skrivnosti samooskrbe.

Če smo koga pozabili, prosimo, pošljite dodatne informacije na [email protected], da vas bomo vključili na seznam.

UČNI POLIGON ZA SAMOOSKRBO DOLE

Lokacija: Poljčane

Na Učnem poligonu za samooskrbo boste dobili informacije in ideje kako na majhni površini pridelati dovolj hrane, katere so pogoste težave z zemljo, ki ovirajo pridelavo, in kako jih odpraviti. Izvedeli boste več o možnostih življenja z jurto in zemljanko, kako se na posesti lotiti samooskrbe in kako na majhni posesti ustvariti še vrtno savno, mlako in vrtno kuhinjo.

Vse, kar boste videli, vas bo zagotovo napeljalo k razmišljanju o revitalizaciji življenja in iskanju življenjskih resnic v sodelovanju z naravnimi zakonitostmi.

Izobraževalne dejavnosti izvajajo na osnovi predhodne najave: (051) 622 766, [email protected].

Program dejavnosti bo objavljen na Facebook strani Ane Vovk in na spletni strani Inštituta za promocijo varstva okolja.

UČNI POLIGON CELOSTNE SAMOOSKRBE

Lokacija: Škofja Loka, Krancelj

Na tem vrtu Sanja Lončar s prijatelji preizkuša vse, o čemer piše, in išče rešitve, ki učinkujejo tudi na »nemogočem« terenu. Kako zagotoviti dovolj vode na suhih kraških tleh, kako iz neprehodne goščave narediti permakulturni gozd, kako iz navadnega kostanja narediti marone in iz divjih češenj hrustavke, kako na Gorenjskem gojiti toploljubne rastline, predvsem pa – kako zagotoviti samooskrbo 365 dni v letu.

Na voljo so vodeni ogledi za manjše zaključene skupine. Zainteresirani lahko pišete na e-naslov [email protected] in poslali vam bodo program ter razpoložljive termine.

SONČNI GRIČ

Lokacija: Gračišče

Posebnost Sončnega griča je v tem, da samooskrba v resnici preživlja ljudi, ki oskrbujejo to posest. Posest ni priključena na vodovod, zato so morali do popolnosti razviti sistem zbiranja in varčne uporabe deževnice. Tudi tla so vse prej kot idealna, zato je bilo za razširitev obdelovalnih površin potrebno veliko iznajdljivosti in potrpljenja. Zaraščene površine so za sadovnjak pripravile koze. To je naš edini učni vrt, na katerem lahko spoznate tehnike pridelave na večjih površinah brez uporabe strojev, in vendar jim uspeva zadovoljiti približno 80 odstotkov svojih potreb po sadju in zelenjavi, imajo svoje mleko in jajca ter odlično razvito mrežo sodelovanja z lokalno skupnostjo. Tudi obnova hiše, nekoč propadajočega župnišča, je odličen učni primer ekološke gradnje z minimalnimi stroški.

Pridružite se jim lahko kot prostovoljec ali udeleženec katerega od izobraževalnih programov. Na Sončnem griču lahko gostijo skupino do dvanajst oseb, ki prebivajo v sobah z dvema do šestimi posteljami. Za delavnice je na voljo večja soba. Pripravijo vam tudi obroke iz domačih ali lokalno pridelanih ekoloških živil.

Informacije: [email protected].

Preberite čudovit zapis o tem, kakšna je videti stvarna izkušnja samooskrbe, kakršno razvijajo na Sončnem griču.

ZELIŠČNI VRT MAJNIKA

Lokacija: Žiče

Na biodinamičnem Zeliščnem vrtu Majnika v Žičah raste več kot 150 vrst rastlin.

Za posameznike ponujajo voden ogled zeliščnega vrta vsak petek od 2. julija do 13. avgusta z začetkom ob 18. uri (5 €/osebo). Za skupine na osnovi predhodnega dogovora prirejajo tematske oglede, delavnice, predavanja in predstavitev dobre prakse.

Julija in avgusta bodo vodene oglede prirejali tudi na kartuzijanskem zeliščnem vrtu v Žički kartuziji: spremljajte njihovo ponudbo na Facebooku (Zeliscni vrt Majnika). Lahko jim pišete na e-naslov [email protected] ali pa jih pokličete na telefonsko številko (031) 317 109.

VRT ZDRAVILNIH IN AROMATIČNIH RASTLIN

Lokacija: IHPS v Žalcu

Na tem vrtu raste več kot 200 vrst zdravilnih rastlin. Spoznate lahko številne avtohtone in manj znane zdravilne rastline. Posebnost tega vrta so tematsko urejene zasaditve dišavnic, medonosnih zelišč in zelišč, koristnih za delovanje različnih organov. Vas zanima, s katerimi rastlinami je zdravil Sebastian Kneipp, na katere je prisegala sv. Hildegarda, katera pa uporabljajo v homeopatiji?

Na voljo so tudi ekološke sadike vseh zelišč.

Za vodene oglede pišite na e-naslov [email protected]. Več o zeliščih na IHPS najdete na spletni strani IHPS.

DIŠAVNI VRT PRI VIDI

Lokacija: Bresternica pri Mariboru

Ta dišavni vrt ni klasičen zeliščni vrt. Nastal je z namenom sonaravne pridelave zelišč za potrebe destilacije vrhunskih eteričnih olj in hidrolatov EYWINEO, zato so grede na njem nekoliko večje kot v drugih zeliščnih vrtovih, saj za destilacijo potrebujejo večje količine zelišč. Tam lahko doživite lepoto večjega cvetočega nasada sivke, muškatnega žajblja in origana.

Na vrtu gojijo enajst tradicionalnih zelišč iz naših krajev, družbo pa jim dela že več kot dvesto grmov različnih sort zgodovinskih vrtnic. Urejen je kot manjši park s sprehajalnimi potmi, fascinantnimi pogledi na Maribor in Pohorje, kotičkom z rustikalno gugalnico in kamnitim amfiteatrom za posedanje ob ognju.

Obiskovalcem ponujajo:
– voden ogled vrta za skupine,
– demonstracijo destilacije zelišč za skupine,
– večere pripovedovanja zgodb ob ognju v amfiteatru,
– aromaterapevtske delavnice o eteričnih oljih in hidrolatih,
– manjše glasbene in druge dogodke v amfiteatru.

Vrt je odprt za manjše skupine, in sicer po predhodnem dogovoru.

Lokacija: Bresternica pri Mariboru. Prosimo za predhodne najave: (041) 505 897, [email protected].

Več informacij o vrtu najdete na spletni strani Eywineo.

ZELIŠČNO-ETNOLOŠKA DOMAČIJA BELAJEVI

Lokacija: Kačiče – Pared 13, Divača (blizu Parka Škocjanske jame)

Zeliščno posestvo Belajevi se na skoraj hektarju urejenih površin predstavlja z najbogatejšim učnim zeliščnim vrtom na Krasu, s proizvodnim začimbnim nasadom submediteranskih začimbnic, s samooskrbno sadno in zelenjavno njivo ter z divjim kraškim travnikom za spoznavanje užitnega biodiverzitetnega bogastva Slovenije.

Svoje izkušnje s pridelavo in predelavo začimbnic, tehnikami oživljanja zemlje ter z uporabo zelišč in divje hrane v kulinariki z veseljem delijo z zelenimi raziskovalci in zeliščno-kulinaričnimi navdušenci, ki želite:
– okrepiti začimbno samozavest v domači kuhinji in vas raziskovalni duh žene v iskanje naravnih rešitev za krepitev zdravja,
– spoznati in podpreti osebne zgodbe posameznikov, ki oživljajo podeželje, varujejo okolje, sonaravno gospodarijo z zemljo, s ponudbo lastnih pridelkov in izdelkov stremijo k čim večji samooskrbi ter so ustvarjalci trajnostnega, zelenega in etičnega turizma.

Na posestvu izvajajo več doživljajskih programov na prostem (vodeni izkustveni ogledi, zeliščno-kulinarični teambuilding in druga zeliščna doživetja, kulinarične delavnice za manjše zaključene družbe, zeliščna nastanitev v nadstandardnih šotorih).

Informacije za individualne in skupinske obiske: (041) 697 737 (Andrejka), [email protected], https://www.facebook.com/belajeva.domacija.

BOTANIČNI VRT UNIVERZE V MARIBORU

Lokacija: Pivola pri Mariboru

Vrt je odprt prav vsak dan med 9. in 19. uro. Obiskovalcem ponuja nadvse zanimive zbirke rastlin. Na ogled je tudi sadno-zelenjavi del vrta z uporabnimi rastlinami. Na plakatih in prek spletne aplikacije (QR-koda) je na voljo izvrstna interpretacija trajnostne pridelave hrane.

Vsi, ki se želite na enem mestu seznaniti s številnimi zdravilnimi rastlinami, si lahko ogledate zbirko zdravilnih rastlin, označenih s slovenskimi in strokovnimi imeni ter z osnovnimi podatki o uporabnosti vsake posamezne rastline (kateri deli rastline so uporabni in za kaj).

Novejša je zbirka paleorastlin, kjer so rastline zbrane po prazgodovinskih obdobjih – od kamene dobe do novega veka. To pomeni, da lahko spoznate rastline, s katerimi so ljudje na tem območju živeli do prihoda rastlin z drugih celin. Zakaj je to zanimivo? Ker se vračamo k izvornim vrstam, ker so bolj prilagojene samorastniški poti in ker jih naravne vremenske spremembe ne prizadenejo tako zelo kot občutljive selekcije modernejših sort rastlin, žlahtnjenih za prehrano.

Info: Pivola 90a, 2311 Hoče, (051) 696 272, [email protected]

VRT OKUSOV MATEJE REŠ

Lokacija: Zgornje Gorje

Ob vznožju Pokljuke in vratih doline Radovne se z vsemi čuti podajte na okusen sprehod med obloženimi grmi malin, robidnic, aronije in ribeza.

Izkusite pot skozi zeliščni labirint ljubezni in ustvarjalnosti. Spoznajte, katere cvetlice, začimbe, zelišča, sadje in zelenjava se ujemajo z vašim zodiakalnim znamenjem.

Začutite mističnost dišečih vrtnic in z gorjanskimi zvonci ustvarite svojo melodijo. Osvežite se z rožno vodo in opazujte, kako nastaja. Spoznajte življenje pašnih kokoši in čebel.

Privoščite si lenoben počitek na travi ali si oglejte, kaj odseva gladina bajerja. Napolnite si baterije med zelišči, ki se sušijo pod streho kozolca, slovenske stavbne dediščine.

Doživite samooskrbo z vodo in elektriko. Med obiskom se lahko z energijo sonca napolni tudi vaše e-kolo!

Oskrbite se s sonaravnim, biološko pridelanim sadjem, zelenjavo in jajci. Okrepčajte se s ponujeno malico ter se, obogateni s prijetnimi občutki in novim navdihom, podajte po svoji poti.

Prosti ogledi: od torka do nedelje med 8. in 12. ter med 15. in 19. uro oziroma po dogovoru (od junija do oktobra, vstopnina: 7 €)

Vodeni ogledi in poročni obredi po dogovoru. Kontakt: (031) 778 096, [email protected], https://www.vrtokusov.si, https://www.facebook.com/mateja.res.1, https://www.facebook.com/Vrtokusov

BRIGITIN VRT

Brigitin vrt je vrtnarija tipa »nič odpadkov« in obenem kraj za izobraževanje o samooskrbnem vrtu. Brigita vam lahko pomaga z nasveti pri vzgoji sadik in pripravi domačih shrankov, o katerih je napisala tudi tri knjige. Ker so vrtnarija, ki ne proizvaja odpadkov, vzgajajo sadike brez embalaže (prinesite torej svojo).

Tel. (040) 233 670, e-naslov: [email protected], https://www.facebook.com/BrigitinVrt/.

Vabljeni tudi na obisk vrta.

KATARININ VRT

Lokacija: pod Šmarno goro

Če bi radi obiskali vrt, ki je predvsem čaroben, dišeč in tako lepo oblikovan, da je v njem nastalo veliko vrtnarskih TV-oddaj, med drugim tudi z Jeleno de Belder, obiščite Katarinin vrt. Ta arboretum v malem je hkrati čudovit samooskrbni vrt, v katerem se čudovite okrasne rastline prepletajo z užitnimi, družbo pa jim delajo kokoši, race in gosi.

Za ogled se lahko dogovorite na (040) 342 179 ali pa pišite na e-naslov [email protected].

VRT ZDRAVILNIH RASTLIN

Lokacija: Osredke 45, Dol pri Ljubljani

Če bi želeli obiskati vrt zdravilnih rastlin Sabine Grošelj, pišite na [email protected] ali pokličite na (031) 251 608.

VRT OBILJA

Lokacija: Rožno 35, 8280 Brestanica

Vrt obilja je del Zavoda Obilje, zavoda za kvalitetno življenje, v katerem se ukvarjamo s podajanjem rešitev, ki pozitivno vplivajo na življenje ljudi.

Predstavitev in dejavnosti, si lahko ogledate na spletnem naslovu https://vrtobilja.si.
Informacije: (069) 621 737, [email protected].

Prejšnji članekKrajani sami razvili novo obliko oskrbe starejših
Naslednji članekSončni obrat ali solsticij vpliva tudi na moč zdravilnih rastlin

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj