Sončni obrat ali solsticij vpliva tudi na moč zdravilnih rastlin

sivka, lavendel

Čas, ko je dan najdaljši v letu, ni poseben le za človeka, temveč sončni obrat ali solsticij vpliva tudi na rastline. Od 21. do 24. 6. namreč nekako podvojijo količino eteričnega olja in so hkrati tudi energijsko močnejše. Zato jih je v tem času še posebno priporočljivo nabirati za domače pripravke.

Zgoraj navedeno je najbolj izrazito opazno pri rastlinah, kot so šentjanževka, sivka, kamilica, rman … Seveda pa za njihovo nabiranje ni vseeno, na katere dneve po biodinamičnem koledarju se odvija sončni obrat. Če imamo srečo, kot je to letos (2021), potem je v tem obdobju tudi dan za cvet, ki je za nabiranje zelišč idealen, še bolj pa smo lahko srečni, če je tudi vreme sončno.

Kaj vse je še pomembno pri nabiranju rastlin v času solsticija, je razložila Sanja Lončar v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor.

Prisluhnite!

Če vas zanima sivka, vsekakor ne preslišite zadnjega dela oddaje, kjer Sanja razkrije sivkino posebnost: lahko jo namreč nabiramo v treh fazah cvetenja – glede na to, za kaj jo želimo uporabiti.


Prisluhnite tudi:
Kamilica – zlata pomoč
Šentjanževka – zlati cvet za svetlo počutje
Sivka – katera je prava?

Prejšnji članekSlovenski učni vrtovi
Naslednji članekPoletne solate

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj