Analiza ankete: Skupaj do boljše samooskrbe

V naši anketi o samooskrbi je sodelovalo 871 bralk in 114 bralcev, kar nazorno kaže, kdo skrbi za samooskrbo. 96 % sodelujočih je starih od 30 do 70 let – torej vsi aktivni in motike veseli!

61 % anketiranih izjavlja, da že zdaj niso povsem odvisni od hrane, ki jo pridelajo drugi, zagotovo pa se bodo v tem letu resno zavzemali, da samooskrbo povečajo.

80 % sodelujočih premišljuje, kako bi bolje izkoristili površine, ki jih že imajo ob hišah in stavbah. Vse kaže, da bomo to leto tudi na balkonih namesto slapov rož raje gojili užitne rastline, četudi ne zmagamo na tekmovanju za najlepši balkon.

Pri večini (60 %) bo tudi več nakupov od lokalnih kmetov (če bodo v teh razmerah lahko kaj ponudili). 12 % anketirancev načrtuje nakup ali najem novih obdelovalnih površin, 10 % pa bi raje izbralo sovrtnarjenje na skupinskih vrtovih ali pomoč osebi, ki ima površin preveč, a ji pešajo moči.

Ker e-pošto posameznikov, ki ponujajo ali iščejo obdelovalne površine, dobivamo vse pogosteje, vas vabimo, da to »zeleno borzo« spremljate na naši strani www.zazdravje.net v rubriki Samooskrba.

Anketa tudi razkriva, da ima največ vprašanih (38 %) trenutno na voljo manj kot 60 m2 obdelovalnih površin. Tudi zato smo se v projektu prednostno lotili preverjenih rešitev, kako površine čim bolj izkoristiti – o tem boste lahko brali tudi v novem priročniku. Na drugem mestu so vrtičkarji, ki imajo med 60 in 100 m2 površin. 18 % vprašanih razpolaga s 100–1000 m2 obdelovalnih površin, »vrtičkarskih veleposestnikov«, ki imajo več kot 1000 m2, pa je bilo med anketiranimi 9 %.

Ko te dni premišljujemo o samooskrbi, dobivamo različne zamisli.

152 oseb poroča, da se nameravajo ukvarjati s čebelarstvom. 143 jih premišljuje, kako bi v samooskrbo vpeljali tudi perutnino, na poglobljeno preučevanje in poznavanje gob ter divjerasle hrane pa se pripravlja 336 anketiranih. Najbolj pa si očitno belimo glave, kako pridelati čim več zelenjave za zimo. O tem trenutno premišljuje 648 anketiranih.

Zahvaljujemo se vam za sodelovanje v anketi, ki je, kot smo že zapisali, le prvi korak k poglobljenemu ukvarjanju s povečano samooskrbo.

Našo anketo so delili tudi na portalu Naša superhrana MKGP, kjer bomo prav tako objavili rezultate. Tudi na tem ministrstvu v današnjih razmerah namenjajo tematiki samooskrbe vse več pozornosti, zato vas vabimo, da nadaljujemo druženje prek spleta ter izmenjamo še več informacij in pobud.


Podrobnejše rezultate ankete si lahko ogledate TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj