Trije kotički za oddajo še delujočih naprav v Zasavju

  Simbolična oddaja aparatov v kotiček za ponovno uporabo EEO (levo direktor Komunale Trbovlje, desno direktor ZEOS).

  Sporočilo za javnost ZEOS

  14. julij 2021 – Na Zbirnem centru Zagorje ob Savi, na Zbirnem centru Neža v Trbovljah in na Zbirnem centru Sevnica so postavljeni novi kotički za vse, ki bi želeli oddati svoje še delujoče aparate v ponovno uporabo.

  Kotički so označeni z rumeno tablo ter tako nezgrešljivi. Tam lahko oddate svoje še delujoče aparate, primerne za ponovno uporabo. V kotičku zbiramo vse vrste aparatov: velike aparate – pralne in pomivalne stroje, pečice, štedilnike, hladilnike, zamrzovalnike, orodje za dom in vrt, male gospodinjske aparate, avdio-video in foto opremo, monitorje in televizorje z ravnim zaslonom, računalnike, mobilne telefone, igrače in ostale primerne aparate na elektriko ali baterije.

  V kotičkih se zbira aparate, ki so delujoči, nepoškodovani in varni za uporabo. Kar 1–2 % takšnih naprav se v povprečju vsako leto najde med zbranimi e-odpadki, ki prehitro končajo v predelavi materiala. Tako skrajšamo njihovo življenjsko dobo, s tem pa prispevamo k večji porabi in onesnaževanju naravnih virov, še posebej pri proizvodnji novih, ki nadomestijo stare. Najbolj trajnostni aparat je vedno tisti, ki ga že imamo, zato je smiselno, da ga poskušamo uporabljati čim dlje. V Evropski uniji in s tem tudi v Sloveniji pa se uvajajo zakonodajne spremembe na področju ravnanja z odpadki, ki vodijo v krožno gospodarstvo. Krožno gospodarstvo je nov model, znotraj katerega vsi materiali krožijo in se ponovno uporabijo. Tudi zaradi tega je ponovna uporaba zelo pomembna za našo prihodnost.

  Pomembno: Pametni telefoni vsebujejo prek 60 elementov, ki izvirajo iz različnih koncev sveta, med drugim tudi kritične surovine. To so surovine, ki so za gospodarstvo zelo pomembne, jih težko dobimo in skoraj ne recikliramo. Pri pametnih telefonih, ki jih v Evropi danes v povprečju uporabljamo 2 leti in jih globalni potrošniki na leto kupimo skoraj 1.5 milijarde enot, bi lahko s podaljšanjem njihove uporabe za še eno leto prihranili 2.1 milijona ton izpustov toplogrednih plinov.

  Kotičke je postavila družba ZEOS, d.o.o., v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom #Še sem uporaben! skupaj s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d.o.o., ter lokalnimi partnerji Javno podjetje Komunala Zagorje, d.o.o., Javno podjetje Komunala Trbovlje, d. o. o. in Komunala d.o.o. Sevnica. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor RS ter Evropske komisije.

  ”Ko govorimo o varovanju okolja, je pravilno ločevanje e-odpadkov vsekakor zelo pomembno. Hkrati moramo poskrbeti, da bi bilo teh odpadkov čim manj. S tem, ko odslužene in še delujoče aparate predajamo v ponovno uporabo, jim podaljšujemo življenjsko dobo in posledično ustvarjamo manj e-odpadkov,” je povedal direktor družbe ZEOS, d.o.o., Emil Šehić in dodal: ”S postavitvijo kotička za ponovno uporabo bomo naredili korak naprej k prehodu na krožno ravnanje z električno in elektronsko opremo. S tem vzpostavljamo operativno podlago za zakonsko določeno pripravo na ponovno uporabo.”

  Direktor Komunale Zagorje, d.o.o., Sandi Grčar je povedal: ”Veseli nas, da lahko tudi v naši občini spodbujamo prebivalce k e-krožnemu gospodarstvu, k cilju nastajanja manj e-odpadkov, saj bomo z vzpostavitvijo kotička za ponovno uporabo v našem zbirnem centru v Zagorju ob Savi, k temu cilju veliko pripomogli. ”

   

  Podpisna listina ob predaji kotička
  ponovne uporabe za EEO (levo direktor
  Komunale Zagorje, desno direktor ZEOS)

   

  Direktor Komunale Trbovlje, d.o.o., Tomaž Trotovšek je ob tem poudaril pomen ozaveščanja občanov o pravilnem ravnanju s predmeti, ki jih več ne potrebujejo: ”Upamo,  da bo kotiček za oddajo še delujočih aparatov občane spodbudil k razmisleku o tem, kako ravnajo z aparati, ki jih več ne potrebujejo, in da bomo z ozaveščanjem občanov ter spodbujanjem ponovne rabe dolgoročno zmanjšali količino po nepotrebnem zavrženih predmetov.”

  Direktor Komunale d.o.o. Sevnica Mitja Udovč je poudaril ”Ponovna uporaba predmetov je v vrhu hierarhije ravnanja z odpadki. S tem se namreč podaljšuje njihova doba uporabnosti, saj predmeti, ki še vedno opravljajo svojo funkcijo, služijo naprej nekomu drugemu. Tako se ohranja naravne vire in zmanjšuje širok spekter negativnih vplivov na okolje, ki ga uničenje ali odlaganje odpadkov lahko povzroči. Čas, v katerem živimo, nas opominja, da se začnemo obnašati racionalno, v sozvočju z naravo. Zato na Komunali Sevnica verjamemo, da bo kotiček za ponovno uporabo še delujočih e-naprav zaživel v svoji nalogi.”

   

   

  Podpis listine ob predaji kotička ponovne uporabe za EEO (levo direktor Komunale Sevnica, desno direktor ZEOS)

   

  Vabljeni vsi občanke in občani, da obiščete Zbirni center Zagorje ob Savi, Zbirni center Neža v Trbovljah ali Zbirni center Sevnica in oddate v rumeni kotiček še delujoči aparat, ki ga več ne potrebujete. S tem poskrbite, da bo dobil novega lastnika. Zbranim aparatom bo projektni partner skozi postopek priprave za ponovno uporabo preveril funkcionalnost in električno varnost ter jih vrnil na trg po ugodni ceni ali pa jih podaril.

  O projektu Life Spodbujamo e-krožno

  Projekt Life Spodbujamo e-krožno podaljšuje življenjsko dobo aparatov preko izvajanja različnih aktivnosti kot so popravilo aparatov, ponovna uporaba aparatov in souporaba aparatov. Med drugimi izvajalci projekta po Sloveniji postavljajo kotičke za oddajo še delujočih aparatov.


  Dodatne informacije: Branka Biček Bizant / T: 01 366 85 61 /
  E: [email protected] / W: krozno.zeos.si

  Prejšnji članekSuper polnovredna poletna solata
  Naslednji članekSamooskrbni s krompirjem?

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj