Zavajajoče oglaševanje prehranskega dopolnila Liverin Forte!

1306
Liver detox concept photo. Word detox of volumetric letters is near 3D liver model and medical stethoscope. Medical diet program for detoxification and cleanse of biliary system for women and men

19. 02. 2020 – Obvestilo za javnost Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS)

ZPS ni razglasila prehranskega dopolnila Liverin Forte za najvarnejši izdelek za razstrupljanje!

Zveza potrošnikov Slovenije ni nikoli razglasila prehranskega dopolnila Liverin Forte za najvarnejši izdelek za razstrupljanje. Prav nasprotno, ZPS uporabo prehranskih dopolnil za razstrupljanje celo odsvetuje!

V prilogi Z naravo je vse bolj zdravo, ki je bila priložena revijama Zarja in Zvezde, so se pojavile objave, v katerih so navedene neresnične trditve glede uživanja prehranskih dopolnil za razstrupljanje, in sicer, »da je Zveza potrošnikov Slovenije prehransko dopolnilo Liverin Forte razglasila za najvarnejši izdelek za razstrupljanje, vse zaradi kombinacije naravnih učinkovin, ki pomagajo jetrom«.

1. ZPS ni nikoli razglasila nobenega prehranskega dopolnila za najbolj varen izdelek za razstrupljanje.

2. ZPS uporabo prehranskih dopolnil za razstrupljanje odsvetuje. Potrošnikom svetujejo, naj namesto dopolnil raje izberejo uravnoteženo prehrano, dovolj tekočine in gibanje.

3. ZPS je v okviru tržnega pregleda januarja 2019 ugotovila, da označbe na tovrstnih prehranskih dopolnilih vsebujejo nedokazane in zavajajoče navedbe. Opozorili so, da za nobeno od učinkovin, uporabljenih v pregledanih izdelkih, še niso dokazani pozitivni učinki na razstrupljanje telesa, oziroma jih Evropska agencija za zdravila (EMA) ali Evropska agencijo za varno hrano (EFSA) (še) nista odobrili.

4. ZPS opozarja, da je očitno trg s prehranskimi dopolnili premalo nadzorovan.

5. ZPS je podala prijavi zoper podjetji Sanofarm d.o.o. in Salomon d.o.o. na Tržni inšpektorat RS in opozorila medije, kjer so objave zasledili, da s tem nemudoma prenehajo.

Sporočilo za javnost o rezultatih tržnega pregleda lahko preberete TUKAJ.

Preverite rezultate tržnega pregleda, v okviru katerega je na temo razstrupljanja objavljen tudi kratek pogovor s prof. dr. Samom Kreftom, ki na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani raziskuje zdravilne rastline in druga zdravila naravnega izvora.

Na ZPS potrošnike prosijo, da naj jih obvestijo, če oglase z zavajajočo vsebino zasledijo tudi sami, in sicer preko e-pošte na zps@zps.si.

Prejšnji članekHolesterol – velika prevara
Naslednji članekTri živila, ki bi morala biti stalnica na našem jedilniku
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj