Varno razstrupljanje telesa

3543
Green algae in powder - chlorella, spirulina in wooden spoon on wooden background - closeup - banner design.

Še nikoli v zgodovini človeštva nismo bili izpostavljeni toliko škodljivim kemikalijam in strupenim snovem, kot smo dandanes. Posledično razstrupljanje ni več zgolj modna muha ali kak občasen ukrep. Če želimo ostati zdravi, bo moralo razstrupljanje postati sestavni del naše dnevne higiene.

Do te točke se zagotovo vsi strinjamo. Zaplete se, ko začnemo izbirati pot, po kateri bomo to dosegli. Številne snovi namreč hitro sprožijo razstrupljanje, vendar s tem zelo obremenijo naše razstrupljevalne organe, telo pa izpostavijo dodatnemu stresu. Pri razstrupljanju ne potrebujete slona v trgovini s porcelanom.

Najmočnejše in hkrati najnežnejše razstrupljevalke so zagotovo rjave morske alge. Tako kot čistijo oceane učinkujejo tudi na naše telo.

Razstrupljanje – ven s slabim, noter z dobrim

Naše telo nenehno opravlja funkcijo razstrupljanja. Da lahko ostanemo zdravi, nevtralizira ter odstranjuje toksine iz prehrane in okolja. Toda ko je strupov v telesu preveč, da bi jih zmoglo predelati, postane preobremenjeno, posledično pa v tkivih pride do kopičenja škodljivih snovi. Ko se to zgodi, se naša sposobnost za obrambo pred boleznimi zmanjša.

Razstrupljanje je »prva pomoč« našega telesa, njegov odziv na nakopičene odpadke in toksine, ter sposobnost, da se ubrani pred patogeni in strupi, s katerimi se srečujemo vsak dan. Obstajajo številne teorije o tem, kako mu pri tem pomagati – kako se najbolje razstrupiti: od posta in omejenega vnosa hrane do uživanja posebnih snovi.

Kako se lotiti čiščenja telesa pravilno in učinkovito?

Pomemben način, kako krepiti telesno zdravje, je uživanje hrane, ki podpira naravne procese razstrupljanja in vsebuje obilo ključnih hranil.

Morske alge so polne hranljivih snovi, ki spodbujajo proces izpiranja toksinov:

Rjave morske alge so bogat vir mineralov (predvsem naravnega joda), ki spodbujajo zdravo presnovo. Učinkovine iz rjavih morskih alg spodbudijo jetra, ledvice, kožo in črevesje, da izločajo nakopičene toksine in izboljšajo krvni pretok.

Vse vrste morskih alg (ne samo zelene!) so bogate s klorofilom. Klorofil je močno »čistilo« za telesne tekočine, kot sta kri in limfa.

Morske alge vsebujejo edinstvene bioaktivne spojine, ki jih v kopenskih rastlinah ni najti. Te snovi pomagajo telesu pri odstranjevanju radioaktivnih elementov, težkih kovin, prostih radikalov in drugih škodljivih snovi. Med te edinstvene spojine v morskih algah, spadajo:

Jod

v naravni bioaktivni obliki je ključnega pomena za ščitnico, ki uravnava celotno presnovo, proizvaja ščitnične hormone in spodbuja delovanje živčnega sistema.

Alginati

naravno in učinkovito vežejo nase radioaktivne snovi, težke kovine, strupe in proste radikale. Njihova posebna odlika je, da vse radioaktivne snovi, strupe in težke kovine vsrkajo in jih pretvorijo v sebi lastne molekule.

Fukoidan

prispeva k samouničenju škodljivih mutiranih celic pri številnih bolezenskih stanjih in k njihovemu naravnemu izločanju iz telesa. Najboljši vir fukoidana, ki poleg tega preprečuje vnetja v prebavilih, so prav rjave alge.

Laminarin

spada med polisaharide, ki dokazano pozitivno vplivajo na človeško telo. Laminarin je najaktivnejša oblika ß-glukana (ß-1,3/1,6). Uspešen je pri krepitvi imunskega sistema in zniževanju ravni holesterola v krvi. V pomoč je tudi pri nevtralizaciji alergenov, preprečevanju okužb, uravnavanju presnove in vzpostavljanju ustreznega pH v prebavilih.

Lignan

vsebuje fitohranila z visoko vsebnostjo antioksidantov. V pomoč je pri uravnavanju ravni hormonov.

Morske alge vsebujejo visok delež koristnih topnih rastlinskih vlaknin. Topne vlaknine v črevesju tvorijo viskozen gel, netopne vlaknine pa se kopičijo. Obe obliki vlaknin vežeta vodo in minerale, ki lahko fermentirajo v črevesju, s čimer nastaja hrana za mikrofloro debelega črevesa. Ta funkcija prinaša zdravstvene koristi, saj so morske alge najučinkovitejši in povsem naravni prebiotiki, s tem pa bogat vir hranil za dobre črevesne bakterije.

Morske alge so bogate z antioksidanti, imajo protivirusne, protiparazitne in protiglivične lastnosti, poleg tega pomagajo pri odstranjevanju prostih radikalov.

Pozornost pri izbiri in nakupu

V nasprotju s številnimi drugimi izdelki, ki obljubljajo temeljito prečiščenje telesa, so rjave morske alge že pred leti več kot uspešno upravičile svoj sloves in si pridobile zaupanje uporabnikov povsod po svetu. Zaradi edinstvene sestave in številnih naravnih učinkovin so prava izbira za vse, ki želite prečistiti vse telo, ne samo razstrupiti črevesja. Pri izbiri bodite pozorni: vedno izberite izdelek z zagotovljeno čistostjo, ki jo proizvajalec dokazuje z ekološkim ali, še boljše, biodinamičnim certifikatom.


Preberite tudi:
Zdrav mikrobiom = naravno razstrupljanje
Jetra – sedež naše varnostne službe!
Katero gorivo potrebujemo za več energije?

Prejšnji članekKmalu čipirane kokoši?
Naslednji članekEnergijske pijače in njihova škodljivost za mladino in otroke

4 KOMENTARJI

 1. Pozdravljeni.
  Rada bi naredila pomladansko čiščenje telesa Sem zakisana in imam kandido. Katere probiotike in katere alge svetujete?
  Seveda bom veliko dala tudi na pravilno prehrano.
  Predlagate kakšno knjigo, članek?
  Hvala
  Polona

  • Pozdravljeni! Na našem portalu je kar nekaj člankov na temo probiotikov, alg in razstrupljanja. Če vpišete te besede v iskalnik, jih boste hitro našli. O rešitvah za težave s kandido pa smo poglobljeno pisali v priročniku Obvladajte kandido, preden ona obvlada vas.
   Posamezna prehranska dopolnila mora izbrati vsak posameznik sam, ker niso vsa za vsakogar. V zgornjem članku imate v zadnjem odstavku navedeno, na kaj morate biti pozorni pri nakupu. Od blagovnih znamk, ki jih poznamo in jim zaupamo, pa lahko omenimo naslednje: Eubioma, Viridian, G&G, Seagreens.

 2. Pozdravljeni.
  Ni moj namen komentirati, saj lahko izrečem le pohvalo za vse vaše objave, ki jih redno prebiram.
  Imam pa prošnjo, oz. vprašanje.
  Koliko časa uživati rjave alge, da bi bil proces razstrupljanja optimalen. Ob upoštevanju vseh drugih navodil, se ve.
  Hvala za odgovor.
  Bodite dobro in zdravo.

  • Pozdravljeni!
   Po izkušnjah proizvajalca alg Seagreens je potrebno za optimalen rezultat alge uživati redno vsaj 6 mesecev.
   V tem času se telo razstrupi težkih kovin, strupov …

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj