Utrujeni od covida-19?

Eni so utrujeni zaradi covida-19, drugi pa po covidu-19. V medijih slišimo vse več svaril, da utegne okužba z novim koronavirusom še dolgo opletati z repom – tisti, ki so koronavirusno bolezen preboleli, namreč poročajo o številnih težavah, počasnem okrevanju in celo o vnovičnem poslabšanju stanja.

Ali gre pri tem za kako posebnost, značilno za koronavirusno bolezen – ali zgolj za naše nepoznavanje narave tovrstnih okužb? Tudi navadna gripa, angina, pljučnica in številna druga obolenja dihal povzročajo zelo podobne poznejše zaplete, le da nanje morda nismo bili tako zelo pozorni.

Alfred Vogel je že pred desetletji svaril, da sanacija poškodb, ki jih zapustijo okužbe, zahteva še večmesečno dodatno skrb ter podpiranje delovanja jeter, ledvic in črevesnega mikrobioma.

Zdravljenje hospitaliziranih pacientov s covidom-19 je zelo agresivno, pacienta pa v domačo oskrbo ne predajo takrat, ko je že ozdravljen, pač pa takrat, ko ni več v smrtni nevarnosti, terapijo pa lahko nadaljuje doma. Skupaj z odpustnico pacienti seveda dobijo recept za zdravila, ki jih jemljejo še nekaj tednov. Kaj sledi? Ko pogoltnejo še zadnjo tableto iz škatlice, številni menijo, da to pomeni tudi konec težav. Tisti, ki vsaj malo poznajo dogajanje v telesu, se zavedajo, da se takrat pravo garanje šele začne.

Razglasitev zmage je podobna zgodovinskim slikam bojišč, na katerih so podobe tisočih trupel. To, da so na koncu zmagali naši vojaki, še ne pomeni, da nismo utrpeli velikih izgub. Mrliče je treba pokopati, ranjence oskrbeti, preživele nahraniti. V natanko takem stanju je tudi naše telo po tistem, ko smo »razglasili zmago«.

Orožje, ki smo ga pri tem uporabili (kortikosteroidi, protivirusna zdravila, antibiotiki), za sabo pustijo ogromno toksično breme. Vsaka kura antibiotikov pomeni obremenitev ledvic in razdejanje v mikrobiomu. Ko prenehamo jemati antibiotike, smo še nekaj časa ranljivejši, kot smo bili pred osnovno okužbo. Z uničevanjem patogenih mikrobov smo namreč pobili tudi veliko koristnih mikroorganizmov, ki so igrali pomembno vlogo v naši imunski obrambi. V telesu je nastal pravcati raj za kandido, klostridije in številne druge mikroorganizme, ki so naši oslabljeni mikrobioti ušli izpod nadzora.

Pogosto pozabljamo, da mikroorganizmi proizvajajo velike količine toksinov. Bakterijo ali virus lahko onesposobimo, toksinov, ki jih ustvarijo, pa ne. Ti so hudo toksično breme, s katerim se jetra in ledvice še dolgo ukvarjajo. Pri tem pa potrebujejo veliko dodatne podpore, sicer se utegne tovrstna ranljivost kaj hitro preleviti v nov krog bolezni – ali pa v neskončno utrujenost in motene telesne funkcije.

Številni raziskovalci so svojo pozornost usmerili na preučevanje »kovidne utrujenosti«. Njihove ugotovitve potrjujejo, da je na stanje izčrpanosti mogoče vplivati ter tako skrajšati okrevanje in omiliti neprijetne simptome.

Kaj že vemo o vzrokih za »kovidno utrujenost«?

Če pri okužbi z novim koronavirusom pride do pretiranega odziva imunskega sistema, ki sproži tako imenovano citokinsko nevihto, sledijo množične poškodbe celic, s čimer se zmanjšajo njihove zmogljivosti za proizvodnjo zadostnih količin energije, pa tudi za pravilno porabljanje kisika. (1)

Na splošno so opazili, da največje težave nastajajo zaradi povišanja ravni citokinov, ki povzročajo vnetja (TNF-α in IL-6) (2). Ti so v še večji meri prisotni pri ljudeh, ki že trpijo zaradi kroničnih vnetnih bolezni. Obstoječa vnetja so kot smodnik, novi koronavirus pa netivo, ki zaneti neobvladljiv požar.

Obvladovanje novega koronavirusa je domala povsem odvisno od tega, kakšne so naše zaloge energije. Če je naša presnova dovolj hitra in lahko svojo proizvodnjo energije prilagodi povečanim potrebam, z okužbo opravimo brez večjih pretresov. Izčrpan imunski sistem, ki se že sicer bojuje na številnih frontah, pa takemu odzivu ne bo kos (3).

Podobno kot nam prihranki pomagajo, da v težjih trenutkih premostimo težave ali nemudoma plačamo nenačrtovana nujna popravila, tudi pri covidu-19 štejejo naši energijski prihranki. V obdobju, v katerem se telo bori z okužbo, prihaja do zelo velike porabe številnih snovi, tudi encima NAD(H), ki ga porablja pri obsežnih popravilih poškodovanih celic (4). Nadomeščanje NADH se je zato izkazalo kot odlično sredstvo, ki prispeva k hitremu »polnjenju baterij«, odpravljanju poškodovanih genov ter izboljšanju odpornosti celic na oksidativni stres. NAD+ oziroma NADH ima ključno vlogo tudi pri regulaciji delovanja mitohondrijev, ki so naše celične elektrarne (5). Znanstveniki pospešeno preučujejo mehanizme delovanja NADH, ki mu pravijo tudi osnovni koencim ali Q1.

Manj strupov, manj utrujenosti

Če ste preboleli covid-19, se morate čim prej lotiti »velikega pospravljanja« telesa. Prej ko odplaknemo toksično breme, prej bodo organi znova normalno delovali. Raven energije, ki jo čutimo, je neposredno odvisna od pomoči, ki jo zagotovimo jetrom in ledvicam.

Že večkrat smo pisali o zelo povečani porabi vitaminov D, B, C in cinka, do katere pride pri vsaki okužbi (6), zato je tudi pravočasno nadomeščanje teh snovi pomemben košček v sestavljanki, na katerega ne smete pozabiti.

Prej ko bomo začeli pospravljati, prej bo zgodbe konec.


Viri:

(1)»Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China«, Lancet. 2020; 395(10223): 496.
(2) »Proinflammatory cytokines, aging, and age-related diseases«, PMID: 23792036, DOI: 10.1016/j.jamda.2013.05.009.
(3) »COVID-19 disease causes an energy supply deficit in a patient«, https://doi.org/10.1002/er.5883.
(4) »In Silico Insights into the SARS CoV-2 Main Protease Suggest NADH Endogenous Defences in the Control of the Pandemic Coronavirus Infection«, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7472248/.
(5) »The dynamic regulation of NAD metabolism in mitochondria«, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3683958/.
(6) Nutrient control of glucose homeostasis through a complex of PGC-1alpha and SIRT1«, https://europepmc.org/article/med/15744310.

Dodatna vira:

1. »The dynamic regulation of NAD metabolism in mitochondria«, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3683958/.
2. »Influence of NAD+ as an ageing-related immunomodulator on COVID 19 infection: A hypothesis«, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1876034120304986.


Prisluhnite tudi radijski oddaji s Sanjo Lončar Z rastlinami nad “pandemsko utrujenost”.

Vas zanimajo praktični video prikazi domačih “prehranskih dopolnil”, ki vam bodo pomagala pregnati posledice covida-19? Oglejte si spletne delavnice Naredi sam pod vodstvom Sanje Lončar.

Prejšnji članekHidrolati – nepogrešljivi prijatelji ustne votline
Naslednji članekKokosova krema z ananasom in chia semeni

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj