Hidrolati – nepogrešljivi prijatelji ustne votline

Od malih nog smo naučeni, da je za naše zobe potrebno skrbeti z rednim in pravilnim ščetkanjem. To opravilo je del našega vsakdana in vsi se dobro zavedamo neprijetnih posledic, če te aktivnosti opustimo. S ščetkanjem večinoma odstranimo škodljive obloge, ki se nabirajo na in ob zobeh. A včasih samo ščetkanje ni dovolj.

Vzrok nekaterih neprijetnih težav ustne votline so bakterije, ki se prehranjujejo z ostanki hrane iz zobnih oblog. Velik del oblog s ščetkanjem zob res odstranimo, nekaj pa jih kljub temu ostane na ščetkam nedostopnih mestih. Tam se bakterije neovirano razmnožujejo naprej. Če jih ne zaustavimo pravočasno, se slej ko prej pojavijo različna neprijetna vnetja. Katero bojno taktiko torej uporabiti, da ne bomo dobili le bitke ampak tudi vojno?

Boj proti bakterijam v ustni votlini ni preprosta zadeva. Ni namreč enostavno najti sredstva, ki je dovolj nežno, da ne poškoduje občutljive ustne sluznice, obenem pa učinkovito uniči bakterije. Industrija je na ta izziv odgovorila z ustnimi vodicami. Obljubljajo nam svež zadah in uničenje bakterij v ustni votlini. Na prvi pogled to izgleda privlačno, a kot vedno se hudič skriva v podrobnostih. »Pozabijo« nam povedati, da je pH veliko ustnih vodic od 4,3 do 5, medtem ko je pH sline od 6,4 do 6,8. Ustne vodice so torej bolj kisle od naše sline, kar pomeni, da utegnete z dolgotrajnim rednim izpiranjem s tako kislo ustno vodo spremeniti naravno kislost v ustni votlini. Rezultat je lahko izsušitev sluznih žlez, ki ne zmorejo več proizvajati dovolj sline. Vaša usta, ki jih ne ščiti več dovolj sline, so zato lahko bolj izpostavljena napadom bakterij.

K sreči obstajajo naravne rešitve, s pomočjo katerih se lahko tem težavam izognemo. Dovolj pogosto izpiranje ust z naravnimi čaji in izvlečki zelišč, kakor tudi z naravnimi hidrolati, je lahko prva izbira. Kakovostno destilirani naravni hidrolati, ki nimajo dodanih konzervansov, se na tem področju prebijajo vedno bolj v ospredje. Hidrolati žajblja, origana, ožepka in timijana imajo vsi po vrsti odlične protivnetne sposobnosti. Njihov pH je podoben kot pH sline, so dovolj močni za spopad z bakterijami, obenem pa ne poškodujejo sluznice. Če jim dodamo še kanček osvežilnega hidrolata poprove mete, ustvarimo prijetno mešanico, ki tudi osveži zadah. Priporočljivo jih je žvrkljati v ustih nekaj minut in nato izpljuniti. Spopadejo se lahko tudi z vsemi vrstami vnetij v ustni votlini, a najbolj priporočljiva je seveda preventivna uporaba. Zakaj bi morali v vojno, če lahko uporabimo diplomacijo?

Hidrolati že nekaj časa niso več novost na našem trgu. Najdemo jih v vsaki bolje založeni ekološki trgovini, drogeriji ali v spletni ponudbi destilarjev. Še bolje je seveda, če zaupanja vrednega destilarja najdete sami. Vendar izbirajte previdno. Preverite predvsem rok trajanja in vsebnost dodatkov, ki jih hidrolat za oralno uporabo ne sme vsebovati. Verjemite, vloženi trud bo vaša ustna votlina primerno nagradila!

Prejšnji članekSejete ali »pokopavate« semena?
Naslednji članekUtrujeni od covida-19?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj