TOTOX ali kaj je kakovostno omega-3 prehransko dopolnilo

olje

Če uporabljate prehranska dopolnila z maščobnimi kislinami omega-3, ste verjetno že kdaj naleteli na oznako TOTOX na deklaraciji. Pa veste, kaj sploh pomeni in katere vrednosti TOTOX pomenijo, da gre za kakovosten izdelek? Poglejmo si!

TOT-OX (total oxidation)

Oznaka TOTOX predstavlja vrednost stopnje oksidacije maščobnih kislin v posameznem olju. Višja kot je TOTOX stopnja, več koristnih omega-3 maščobnih kislin je oksidiralo in razpadlo na različne produkte oksidacije maščobnih kislin, ki v svežih oljih niso prisotni.

Obnovimo znanje kemije: oksidacija omega-3 maščobnih kislin poteka z razcepom ob dvojnih vezeh in vodi do tvorbe peroksidov ter dalje do aldehidov, ketonov in kislin. Zlasti aldehidi imajo pogosto neprijeten vonj in okus. Do procesov oksidacije pride zaradi vpliva temperature, svetlobe, prisotnosti vlage in kisika.

Kaj je kakovostno omega-3 dopolnilo glede na TOTOX?

Znano je dejstvo, da so ribja olja zelo podvržena oksidacijskim procesom zaradi visoke vsebnosti večkrat nenasičenih maščobnih kislin, med katere spadajo tudi zdravju koristne omega-3 maščobne kisline. Zato je za ohranjanje nizke TOTOX stopnje in zaviranje prehitre oksidacije ribjih olj pomembno naslednje:

  • prvovrstne, sveže in čiste surovine za proizvodnjo olja,
  • posebni procesi polnjenja olj v nadzorovanih pogojih in tehnologije, ki preprečujejo oksidacijo v zaprtih stekleničkah,
  • naravno prisotni ali dodani antioksidanti v oljih.

Po odprtju stekleničke pa je seveda pomembno hitro in dobro zapiranje stekleničke ter hranjenje v hladilniku.

Stopnja oksidacije TOTOX torej kaže na kakovost in svežino izdelka. Samo nizko oksidirani visoki odmerki EPK in DHK prispevajo k ohranjanju zdravja, delujejo terapevtsko brez škodljivih stranskih učinkov in ohranjajo na deklaraciji zapisano vsebnost DHK in EPK.

Uživanje dopolnil omega-3 z nižjo stopnjo oksidacije dokazano znižuje raven trigliceridov in holesterola, uživanje oksidiranih dopolnil pa povzroča dodatna vnetja v telesu. Oksidacijo olja izdaja izrazit okus in vonj po ribah, po njih se običajno tudi spahuje. Če uživamo olje v obliki kapsul, prekritih z želatinastim ovojem, tega pred zaužitjem ne moremo zaznati.

Vrednosti TOTOX

Ko imate pred seboj več različnih prehranskih dopolnil z omega-3 maščobnimi kislinami iz ribjega olja, je pametno preveriti spletno stran vsakega ponudnika prehranskih dopolnil in v njihovih opisih izdelkov poiskati informacije o TOTOX stopnjah njihovih dopolnil. Najboljše omega-3 maščobne kisline imajo dokazano TOTOX stopnjo pod vrednostjo 5. Samo dopolnila z najnižjo TOTOX stopnjo lahko dosežejo priporočene dnevne vnose, kot so zapisani na deklaracijah posameznih prehranskih dopolnil z omega-3 maščobnimi kislinami.

Ob nakupu prehranskih dopolnil z omega-3 maščobnimi kislinami se lahko posvetujete tudi s prodajalcem ali farmacevtom, ki je seznanjen s TOTOX stopnjo prehranskih dopolnil, in preizkusite izdelek, ki obljublja najnižjo stopnjo (nižjo od 5). Zelo zaskrbljujoč je namreč podatek, ki so ga razkrili pri eni od raziskav trga prehranskih dopolnil z omega-3 maščobnimi kislinami: povprečna stopnja oksidacije TOTOX dopolnil na policah je znašala 31,6!

Lahko bi rekli, da je nakup prehranskih dopolnil z Ω3 maščobnimi kislinami podoben obisku ribje tržnice. Med množico ponujenih rib je potrebno najti ribe današnjega ulova in se skušati izogniti ribam, ki jih posamezni ponudniki razglasijo za sveže, čeprav že davno ne dosegajo več najvišjih standardov svežine.


Preberite tudi:
Omega 3 – za rešitev treh težav hkrati!
Maščobne kisline omega-3 so hrana za možgane

Prejšnji članekAmeriški slamnik v boju proti virusom – od cveta do korenin
Naslednji članekNaravna pomoč za hormone mamic

3 KOMENTARJI

  1. Zdravo!

    Kaj menite, ali so olja v stekleničkah boljša (seveda pod pogojem, da jih hranimo v hladilniku) ali so dodatki boljši s smisla, ker nimajo nobenega stika z zrakom (tudi hranim v hladilniku)? Sama že dolgo razmišljam, da bi poskusila raje z oljem, tako kot sem to izkusila kot najbolj vsakdanje opravilo pri veliko Islandcih (olje jeter trske), a imam vedno pomislek, če olje v steklenički zaradi večkratnega odpiranja pravzaprav ne oksidira hitreje?

    • Pozdravljeni! Pri oljih v stekleničkah je treba biti pozoren predvsem na to, da so že v postopku njihove proizvodnje čim bolj zmanjšali možnosti za oksidacijo olja. Kot ste lahko prebrali v prispevku, je pomembno, da je TOTOX manjši od 5. Če takšno olje po odprtju hranite v hladilniku in ga po vsaki uporabi takoj zaprete, bo oksidacija izjemno majhna. Seveda pa ga morate porabiti v času, ki ga priporoča proizvajalec. Kolikor nam je znano, je na slovenskem trgu samo eno olje, ki ima TOTOX manjši od 5, in to je Asta-omega-3 proizvajalca Eubioma.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj