Sinergizem nutrientov za krepke kosti

S staranjem naše kosti zaradi številnih dejavnikov postajajo vse bolj krhke in ranljive. V upanju, da se bomo težavam, kot so osteoporoza in zlomi kosti, izognili, poleg drugih ukrepov posegamo tudi po prehranskih dopolnilih. Kako z izbiro kakovostnih prehranskih dopolnil učinkovito podpreti telo, da zgradi zdrave in krepke kosti?

Kdaj dopolnjevati prehrano z dopolnili za krepke kosti

Da bi se naše kosti lahko nemoteno obnavljale (izgrajevale in razgrajevale na optimalen način) in ohranjale čvrstost, jim moramo med drugim nuditi vse potrebne gradnike. Osnova za preskrbo telesa z njimi je kakovostna, raznovrstna ekološka hrana, ki vsebuje kostem potrebne nutriente: kalcij, magnezij, bor, vitamin D in K2.

Ob tem ne smemo pozabiti tudi na ustrezno hidracijo, zato je dobro dnevno zaužiti od 2 do 2,5 litra vode. Kosti vsebujejo kar 31 % vode! Če ne pijemo dovolj, bo med drugim trpel tako transport gradnikov do kosti, kot tudi odvoz odpadnih produktov iz kosti in sama obnova kosti.

Mladost ima svojo moč. Ko smo mladi, nam za ohranjanje krepkih in zdravih kosti običajno zadostuje kakovostna hrana – seveda če se ne ukvarjamo z ekstremnimi športi in smo na splošno zdravi. Drugače pa je, ko se mladost prevesi v zrela leta. Takrat bo lahko dopolnjevanje hrane s  prehranskimi dopolnili, ki v telesu povečajo razpoložljivost osnovnih gradnikov za ohranjanje močnih kosti, v dodatno pomoč.

Starejši ko smo, bolj poteka dinamični proces razgradnje in izgradnje kostnega tkiva (kostna remodelacija) v korist razgradnje kostnine, kar dokazujejo tudi raziskave. Pomanjkanje telesne aktivnosti, vitamina D in drugih kostem potrebnih nutrientov pa lahko slabenje kosti na stara leta še pospeši. Jemanje kakovostnih dodatkov zato utegne preprečiti izgubo kostne gostote, saj ima telo z njimi na razpolago več ključnih gradnikov čvrstih kosti, ki bi jih morda z običajno hrano ne dobilo dovolj.

Dopolnjevanje hrane s ključnimi nutrienti za zdravje kosti je še posebej pomembno, če se že srečujemo s katerim od izzivov staranja – npr. revmo, sladkorno boleznijo, srčno-žilnimi težavami, nespečnostjo, menopavzo, prebavnimi težavami … Mnogi od njih lahko ovirajo ohranjanje zdravih in čvrstih kosti ter pospešijo nastanek osteoporoze, o čemer smo že pisali.

Kateri so ključni nutrienti za krepke kosti

Raziskave vsako leto dodajo nov delček v mozaik tudi na področju ohranjanje zdravja in čvrstosti kosti. Danes tako vemo, da za čvrstost kosti ni pomembno telo oskrbeti le z dovolj kalcija, magnezija in vitamina D. Za zdravje kosti je namreč pomembna tudi preskrba telesa z vitaminom K2 in borom. Zato poiščite dopolnilo, ki vsebuje vsaj vse naštete ključne nutriente, saj ti delujejo v sinergiji in tako še učinkoviteje podpirajo naše kosti.

Znanstveniki ugotavljajo, da ni vseeno, katera oblika vitamina K je prisotna v pripravkih. Vitamin K2 – menakinon-7 je trikrat bolj učinkovit od vitamina K1 v podpori telesa pri gradnji čvrstih kosti in takšnega najdemo npr. v izdelku Osteoplex.

Da bi razumeli, kako se omenjeni ključni nutrienti za zdravje kosti medsebojno podpirajo, navajam nekaj soodvisnosti med njimi.

Kalcij je pomemben bazični mineral, ki se vgrajuje v kosti in skrbi za njihovo čvrstost. Vendar pa samo preskrba telesa s kalcijem še ni dovolj, da se bo ta tudi res vgradil v kosti. Znano je namreč, da se kalcij lahko namesto v kosti odlaga tudi v mehka tkiva – stene arterij, mehka tkiva sklepov, pinealno žlezo itd. Da do tega ne pride, mora telo med drugim razpolagati tudi z dovolj magnezija, vitamina K2 in bora. Vsi trije naj bi skrbeli za to, da se kalcij vgradi v kosti in ne v mehka tkiva. Zato je dobro, da omenjeni trije nutrienti v kompleksu za podporo kosti ne manjkajo.

Vitamin D na področju zdravja kosti med drugim skrbi, da se kalcij lahko vsrka iz črevesja v telo in je tako na voljo za vgradnjo v kosti. Zgolj jemanje prehranskega dodatka, ki vsebuje vitamin D ali ustrezno nabiranje sončnega vitamina poleti pa še ni zagotovilo, da bo vitamin D v telesu tudi aktiven (torej odigral svojo vlogo).

Novejše raziskave kažejo, da lahko uživanje vitamina D3 ali sončenje in lastna izdelava tega vitamina ne nudi želene koristi, če v telesu primanjkuje magnezija. Magnezij in vitamin D sta namreč tesno povezana. Če magnezija primanjkuje, telo ne bo moglo aktivirati vitamina D v aktivno obliko.

Poleg kalcija je magnezij tudi drugi pomemben bazični mineral, ki se vgrajuje v kosti. Obenem pa ga telo uporablja še za kopico drugih pomembnih nalog. Zaradi sodobnega načina življenja magnezija današnjemu človeku običajno primanjkuje. Ker pa igra pomembno vlogo v biorazpoložljivosti vitamina D, je torej dobro, da ga tudi v kompleksu nutrientov za krepitev kosti ne manjka.

Biorazpoložljivost ključnih nutrientov v pripravku za krepke kosti

Pri izbiri prehranskih dodatkov bodite tudi sicer pozorni na biorazpoložljivost ključnih nutrientov. Za optimalno absorpcijo in izkoristek je dobro, da sta kalcij in magnezij v obliki citrata, vitamin D v obliki veganskega D3 – holekalciferola, vitamin K2 pa v obliki menakinona-7.

Podpora črevesni flori za krepke kosti

Poleg izbire nutrientov z dobro biorazpoložljivostjo pa njivo vsrkavanje iz črevesja lahko dodatno podprete tudi s krepitvijo črevesne flore. To je posebej zaželeno, če je ta v slabem stanju in imate npr. prebavne težave (zgaga, diareja, zaprtje, vetrovi …), težave s kandido, ste jemali antibiotike, kortikosteroide, antacide itd. Črevesno floro krepijo prebiotiki (inulin, desnosučna mlečna kislina …) in probiotiki (L. acidofilus …).

Če želite vsak dan (ali po potrebi) podpirati ravnovesje živih bakterij in jim pomagati, da podpirajo tudi vas, izbirajte med prehranskimi dopolnili s probiotiki, ki so raziskani in preizkušeni. Da so klinično učinkoviti, pomeni, da so v dopolnilu uporabljene točno tiste vrste bakterij človeškega seva, za katere je znano, da najbolj vplivajo na zdravje. Dobro je, da so tudi v ustreznih količinah, da je tako učinek lahko kar največji. Ena izmed takih kombinacij bakterij je npr. LAB4, ki je ena najbolj raziskanih kombinacij bakterij na svetu in je bila uporabljena v številnih različnih raziskavah.

Za dobra probiotična dopolnila, ki bodo posredno pomagala tudi pri graditvi čvrstih kosti, je značilno še naslednje: da so pripravki stabilni, formule prilagojene različnim starostim, da v njih ni nepotrebnih dodatkov in da vsebujejo prebiotike.

Žive bakterije namreč s sčasoma naravno odmrejo – izgubijo stabilnost. Pri izdelkih z živimi bakterijami je zato potrebno zagotavljati število živih bakterij do konca roka uporabnosti, kar nam zagotavlja, da bomo dobili potrebne količine bakterij, tudi ko bomo izdelek zaužili. Iskati je potrebno take, ki dokazano preživijo želodčno kislino in se prilepijo na črevesno steno, kjer delujejo blagodejno.

Ker vemo, da so naše zdravstvene potrebe edinstvene, je dobro iskati izdelke, ki so jih strokovnjaki zasnovali z živimi bakterijami ločeno, za različna razvojna/starostna obdobja – za odrasle, otroke, dojenčke in izdelke, ki so varni za nosečnice. Če ne moremo jemati kapsul, izberemo tovrstne izdelke v drugih oblikah, kot so npr. praški.

Formulacija mora biti s čim manj nepotrebnih dodatkov ali alergenov. Pomembno je, da so brez mleka in mlečnih izdelkov. Dobro je, da je izdelek z živimi bakterijami kombiniran s prebiotiki – naravnimi topnimi vlakninami, ki so prijazne do vašega črevesja in delujejo kot hrana za žive bakterije ter s tem povečujejo njihovo učinkovitost.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka informacijskega središča Zazdravje.net.


Preberite tudi:
Magnezij – najpomembnejši mineral menopavze
Šest ključnih korakov pri nakupu probiotika
Kako prepoznati kakovostna prehranska dopolnila

Prejšnji članekSlovenci živimo v raju, o katerem Američani samo sanjajo
Naslednji članek7 razlogov, zakaj kosti na stara leta potrebujejo našo podporo
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj