Slovenci živimo v raju, o katerem Američani samo sanjajo

672
Sanja, Šmartno, pomladna darilna delavnica 2021, čemaž, koprive, trpotec

Kako poskrbeti za optimalno delovanje imunskega sistema? S katerimi živili ga je dobro podpreti? Kaj se nam v prihodnje obeta na področju oskrbe s hrano? O vsem tem in še več je govorila Sanja Lončar v intervjuju za revijo Onaplus.

“Veliko je odvisno od našega imunskega sistema. Patogeni predstavljajo le polovico zgodbe. Druga polovica je, ali obstajajo pogoji, da se razvijejo. Če smo hotel s petimi zvezdicami, v katerem se bodo virusi, bakterije ali paraziti veselo razmnoževali, potem smo v težavah.”

“Če razpolagamo z majhnih vrtičkom, je najbolj smotrno gojiti začimbe. 10 gramov peteršilja vsebuje več antioksidantov kot kilogram krompirja. Razmerje med tem, kar nam dajejo zelenjava in začimbnice, se giblje okoli 1 : 50. To pomeni, da bi lahko na dveh kvadratnih metrih, na katerih smo posejali začimbnice, pridelali toliko rudnin in antioksidantov, kot bi jih sicer na 100 kvadratnih metrih, na katerih pridelujemo zelenjavo.”

“V Sloveniji imamo možnosti, ki jih številne druge države nimajo. Lahko povečamo delež samooskrbe. Lahko se naslonimo na vrtičke, nabiralništvo in zeliščarstvo. Letos je zraslo toliko gob. Že čemaža v Sloveniji je toliko, da bi ga lahko vsak Slovenec jedel celo leto. To so jokerji, za katere upam, da jih ljudje izkoriščajo. Kdor bo lačen, si bo sam kriv za to.”

Preberite celoten intervju


Preberite tudi:
Samooskrba v praksi
Ddr. Ana Vovk: Kmetovanje na naraven način si lahko privošči vsak
Posvet: Prehranska varnost danes in v prihodnosti

Prejšnji članekBrez narave ni ženske moči
Naslednji članekSinergizem nutrientov za krepke kosti
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj