7 razlogov, zakaj kosti na stara leta potrebujejo našo podporo

elderly man exercising, telovadba, staranje, gibanje

Starost s sabo prinaša številne dejavnike, ki šibijo zdravje naših kosti in med drugim ob morebitnem padcu vodijo v nevarnost zloma (kolka …) z neljubimi zapleti. Dobro je zato dejavnike krhanja zdravja kosti poznati in jih še pravočasno obvladati tudi s pomočjo kakovostne prehranske podpore.

1. Porast kortizola in kosti

Kortizol je poznan po tem, da regulira odziv našega telesa na stresne situacije (psihične ali fizične), kar je dobro. Slabo pa je, če je stresa preveč – če stres postane kroničen, bo kronično v porastu tudi kortizol.

Poleg stresa lahko dvig kortizola povzročajo tudi drugi dejavniki, npr. uživanje kortikosteroidov, s katerimi se blažijo revma, astma, alergije, KOPB, lupus … Nadalje je dvig kortizola pogost v obdobju menopavze, saj je zaradi upada progesterona (ki znano blaži porast kortizola) nadzor nad kortizolom slabši. Kortizol pa med drugim naraste tudi zaradi nespečnosti, ki je še ena od pogostih težav starostnikov.

Kroničen porast kortizola našim kostem ni v korist, saj povzroči izgubljanje nutrientov in mineralov, pomembnih za čvrstost kosti. Med drugim se zmanjša absorpcija kalcija, poveča se izločanje kalija iz celic in vsrkavanje natrija. Pod črto, kostno tkivo, ki se normalno ves čas izgrajuje in razgrajuje, se zaradi porasta kortizola slabše izgrajuje in hitreje razgrajuje. Posledica je upad kostne gostote in nevarnost za razvoj osteoporoze.

Dobro je zato stres, kronična obolenja, hormonska nihanja v menopavzi … čim prej obvladati na čim bolj naraven način, da se nivo kortizola uravnoteži. Obenem poskrbite za vsaj 8 ur spanja in kakovostno ekološko prehrano s čim manj sladkorja, alkohola, kofeina in ostalih jedi ali pijač, ki v telesu ustvarjajo stres in dvig kortizola. Koristno je telo ob vsem tem podpreti še z vitaminom D3 in ostalimi kostem pomembnimi nutrienti.

2. Upad estrogena in kosti

Za kosti v obdobju menopavze ni problem le upad progesterona in posledično slab nadzor nad kortizolom. V tem obdobju upade tudi nivo estrogena, ki med drugim podpira osteoblaste – celice, ki izgrajujejo kostnino. Njegov upad vodi v apoptozo oz. smrt osteoblastov. Obenem poraste tudi nivo interlevkina 6, ki ga proizvajajo osteoblasti, kar prav tako vodi v izgubo kostnine, saj se s tem podpre osteoklaste – celice, ki razgrajujejo kostnino.

Dobro je, da ženske pravočasno in na čim bolj naraven način (z ustrezno prehrano, naravnimi zdravili, ki so v pomoč v meni, telesno aktivnostjo …) poskrbijo, da bo nihanje hormonov v obdobju mene čim manjše. Nujno pa je telesu pomagati tudi z dopolnjevanjem hrane z nutrienti, pomembnimi za izgradnjo čvrstih kosti (kalcij, magnezij, vitamin D3 …).

3. Težave s krvnim sladkorjem in kosti

Pogosta težava na stara leta je nihanje krvnega sladkorja ali celo sladkorna bolezen. Če glukoze v krvi nimamo pod nadzorom, ne bosta trpela le srce in ožilje, ampak bodo na udaru tudi naše kosti. Da težave z uravnavanjem glukoze v krvi lahko vodijo v izgubo kostne gostote, potrjuje tudi raziskava, s katero so ugotovili, da inzulin stimulira neaktivno obliko osteokalcina (hormona, ki ga izločajo osteoblasti), kar ovira normalno izgradnjo kostnine.

Bolj ko bo naš sladkor pod nadzorom (na čim bolj naraven način), bolje bo to za naše kosti. Obenem bo dobrodošla tudi podpora s prehranskimi dodatki za čvrste kosti, iz več razlogov. Znano je, da imajo lahko diabetiki težave s kislo-bazičnim ravnovesjem v telesu. Ob zakisanosti bo njihovo telo črpalo bazične minerale tudi iz kosti, kar na dolgi rok lahko kosti izčrpava. Poleg tega so nekateri nutrienti (npr. magnezij, kalcij, vitamin D3), ki so v podporo kostem, v podporo tudi pri nadzoru krvnega sladkorja.

4. Visok homocistein in kosti

Visok homocistein v krvi ni le rizični faktor nevarnosti za srčno-žilna obolenja, demenco in ledvično okvaro, ampak kot kažejo raziskave tudi za osteoporozo. Porast homocisteina in pomanjkanje vitaminov B6, B12 in folne kisline imajo negativen vpliv na metabolizem kosti, njihovo kakovost in možnost zloma. Dvig homocisteina dokazano lahko povzroči krhkost kosti, saj negativno vpliva na izgradnjo kostnine.

Prizadevanja za znižanje homocisteina (npr. z dvigom nivoja vitaminov B6, B2, B12 in folne kisline, ki so ob porastu homocisteina običajno v primanjkljaju) bodo tako v korist tudi našim kostem. Vsi, ki obenem telo podpirajo z nutrienti za krepitev kosti, ki običajno vsebujejo vitamin D3, pa bodo s tem pozitivno vplivali tudi na težave, ki jih ima lahko telo zaradi homocisteina. Raziskovalci namreč razkrivajo, da je ob normalnih krvnih vrednostih vitamina D3, dvig homocisteina manj nevaren za srce in ožilje, kot če vitamina D3 primanjkuje.

5. Nezadostna izpostavljenost sončnim žarkom in kosti

Zaradi vse večje šibkosti mišično-skeletnega sistema in morebitnih bolečin mnogo starostnikov preživlja vse manj časa na blagodejnem soncu. Posledica je še večja šibkost mišično-skeletnega sistema, saj njihova koža ni optimalno izpostavljena sončnim žarkom, da bi se lahko tvorilo dovolj za čvrstost kosti pomembnega vitamina D. Pomanjkanje tega pa kostem škodi iz več razlogov: vodi v slabo absorpcijo kalcija iz črevesja, slabše je delovanje imunskega sistema (posledično je več vnetij, jemanja zdravil …) in večja je tudi verjetnost za razvoj avtoimunskih obolenj (npr. revma in jemanje kortikosteroidov …).

Dobro je, da v toplih mesecih poskrbimo, da bomo dnevno dovolj časa in na ustrezen način izpostavljeni sončnim žarkom. Švicarska raziskava razkriva, da je za telesno proizvodnjo 1000 IU vitamina D potrebno 22 % kože telesa za 10–15 minut izpostaviti močnim poletnim žarkom. Če to ni mogoče, je dobro telesu pomagati z dodajanjem vitamina D3. Slednjega je dobro uživati tudi tekom hladnih mesecev, ko ni več pravšnje moči sonca, da bi ga lahko sami tvorili.  Uživamo ga po potrebi lahko samega ali kot sestavni del kompleksa sinergično delujočih nutrientov za podporo kostem, ki poleg D3 vsebujejo še K2 – menakinon-7, bor, magnezij in kalcij.

6. Pomanjkanje gibanja in kosti

Starostniki so običajno, razen redkih izjem, tudi manj telesno aktivni. Pomanjkanje gibanja pa šibi tudi kosti.

Pravšnja telesna aktivnost (hoja, tek, ples, dvigovanje uteži …) bo zato podprla izgradnjo bolj čvrstih kosti. Pazimo le, da obenem telesu nudimo tudi vse kostem potrebne gradnike.

7. Težave s prebavili (želodcem in črevesjem) in kosti

Dobro delovanje želodca in črevesja prav tako prispeva k optimalnemu zdravju in čvrstosti kosti ter obratno. Pravšnje izločanje želodčne kisline je pomembno ne le za prebavo beljakovinske hrane v želodcu, ampak med drugim tudi za to, da se hrana ustrezno prebavlja tudi v črevesju ter da se iz črevesja lahko hranilne snovi (kalcij, magnezij …) sploh vsrkajo v telo. Kadar ne proizvajamo dovolj želodčne kisline, kar je na stara leta običajno (ali če imamo atrofični gastritis, uživamo zaviralce izločanja želodčne kisline), namreč ni optimalne kislosti želodčne vsebine, potrebne za ustrezno aktivacijo prebave hrane tako v želodcu kot v nižjih predelih prebavne cevi.

Pogosto je pri starostnikih prevzem mineralov in drugih kostem pomembnih vitalnih snovi iz črevesja otežen tudi zaradi starostno pogojene vse večje lenobnosti prebave ter zaradi jemanja mnogih sinteznih zdravil (antibiotiki, antacidi, kortikosteroidi …). Oboje namreč ruši ravnovesje črevesne flore, če ta ni v ravnovesju, pa bomo telo le težko oskrbeli s kostem pomembnimi nutrienti, kot so kalcij, magnezij in vitamin K2. Slednjega, ki je vse bolj prepoznaven kot pomemben člen v ohranjanju čvrstih kosti, ustvarjajo tudi koristne mlečnokislinske bakterije črevesne flore, a seveda le, če je ta v ravnovesju.

Če imate težave s prebavili, za ohranjanje čvrstosti in zdravja kosti ne bo dovolj le uživati kakovostno ekološko hrano in jo dopolnjevati s kostem potrebnimi nutrienti, ampak bo treba poskrbeti tudi za dobro delovanje prebavil. Torej po potrebi ojačati delovanje želodca (npr. z betainom HCl in pepsinom) in črevesja (npr. s krepitvijo črevesne flore s pre- in probiotiki, z obvladovanjem kandide, čiščenjem parazitov, odpravljanjem zaprtja …).

Več o naravnih rešitvah za težave z želodcem si lahko preberete v knjigi Konec zgage in ostalih želodčnih težav, za težave s črevesjem pa pobrskajte po knjigi Obvladajte kandido, preden ona obvlada vas. Več o tem, kako učinkovito podpreti kosti s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo vse ključne sinergično delujoče nutriente, pa izveste v članku Sinergizem nutrientov za krepke kosti.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka informacijskega središča Zazdravje.net.


Preberite tudi:
O hitrosti staranja svojih mišic, sklepov in kosti odločate sami
5 + 1 – akcijski načrt za krepkejše kosti

Prejšnji članekSinergizem nutrientov za krepke kosti
Naslednji članekBučni piškoti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj