‘‘Kot zdravnik ne morem mimo dejstva, da je to ignoranca medicinskega znanja‘‘

12. maj 2020 – Pandemija se počasi umirja, zdaj pa je na vrsti trezen premislek o tem, kaj smo se na korona-preizkusu naučili in kako pričakati tovrstne preizkušnje v prihodnje.

Ob številnih tujih zdravnikih in znanstvenikih se sliši tudi vse več domačih zdravnikov, ki imajo drugačen pogled na pandemijo, virus in možne scenarije prihodnosti.
Eden izmed njih je tudi Sebastijan Piberl, ki so se ga takoj po objavi spodnjega članka lotili z anonimkami in blatenjem. Mogoče je tudi to še nepoznan simptom korona krize – ničelna toleranca za drugačno mnenje …

“V mojih časih smo zdravniki ob vstopu v opravljanje zdravniškega poklica podpisali Hipokratovo zaprisego, ki se v kar nekaj apostolatih razlikuje od Ženevske konvencije, ki jo mladi zdravniki podpisujejo danes. Nikoli vsebina Hipokratove zaprisege ni bila deležna toliko kritik zaradi sprememb na temo humanosti in skrbi za sočloveka, kot je tega deležna Ženevska konvencija. Iz Hipokratove zaprisege bi na tem mestu, glede na zapletenost ustroja in delovanja človeškega telesa, izpostavil razumen in tehten paragraf, ki je, žal, v Ženevski konvenciji izvzet, modrost njegovega sporočila pa najdemo tudi v literarni zapuščini največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna: ‘Le čevlje sodi naj Kopitar!'”

Preberite celoten prispevek na spletnem portalu Seniorji.info.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj