Dilema sodobne medicine: Služiti zdravju ali služiti z boleznijo?

Zamislite si, da bi se medicina namesto z vprašanjem, kaj »imate« (diabetes, Crohnova bolezen, revmatoidni artritis), bolj poglobljeno ukvarjala z vprašanjem, zakaj to sploh »imate« – in kaj je treba storiti, da tega ne bi več »imeli«?

Farmacija je uradno medicino tako zelo stisnila v kot, da se ukvarja samo z vzdrževanjem in blaženjem bolezni, ki zmotno veljajo za kronične. Kronične pa so zato, ker medicina ne stori ničesar, da bi jih pozdravila; namesto tega jih samo blaži, vzdržuje in upočasnjuje, meni prof. dr. Thomas Rau, zdravnik biološke medicine in strokovni direktor ene od najuglednejših holističnih klinik na svetu – švicarske Klinike Paracelsus, ki deluje že 58 let, v njej pa delajo zdravniki, katerih cilj ni zdraviti, marveč pozdraviti.

V Švici deluje tudi Akademija biološke medicine, na kateri se šolajo zdravniki z vsega sveta. Klinike biološke medicine delujejo še v ZDA, Danski, na Cipru, v Abu Dabiju, v manjšem obsegu tudi v Nemčiji, Indiji, Hongkongu in drugje. V Sloveniji je zanimanje za biološko medicino med zdravniki vse večje, zato se številni med njimi že izobražujejo tudi na tem področju. V letu 2020 pa je bil ustanovljen tudi Center za integrativno medicino in biološko zobozdravstvo Maha, kjer delujejo zdravniki, šolani na kliniki Paracelsus v Švici.

Tudi dr. Rau je svojo pot začel kot značilen zdravnik uradne medicine, zato nas je zanimalo, kako je pri njem prišlo do spremembe, ki ga je naposled pripeljala do biološke medicine.

Izobraževal sem se predvsem na področju interne medicine in revmatologije. Pri številnih revmatoloških bolnikih sem bil skoraj povsem nemočen – učinkovale so samo zaviralne terapije, denimo s kortizonom ali z nesteroidnimi antirevmatiki. V resnici so bili pacienti tisti, ki so mi povedali, da se jim je stanje izboljšalo po nekaterih alternativnih terapijah, predvsem pa po spremembi prehranjevanja.

Tudi sam sem izkusil številne zdravstvene težave, ki jih alopatska medicina ni zmogla rešiti. Mučile so me resne alergije, kot otrok sem imel nevrodermitis, pozneje pa še astmo. Za vse bolezni sem prejemal številne alopatske, torej zaviralne terapije. Niso delovale, neželeni učinki pa so bili močni. Šele ko sem doumel, da veliko vlogo pri mojih težavah igrata črevesje in intoleranca na kravje mleko, ki verjetno sega že v otroštvo, sem spremenil prehrano – in stanje se je nenadoma izboljšalo. Ko sem si dal odstraniti vse amalgamske zalivke, so alergije in astma izginile, in to po več kot tridesetih letih!

Vse skupaj je pripeljalo do tega, da sem preprosto moral spremeniti svoj pristop. Zdaj, po dvajsetih letih, so terapevtski pristopi biološke medicine že dovolj razviti, da lahko pozdravimo številne kronične in celo avtoimunske bolezni.

Kljub nedvomnim uspehom na področju kirurgije, akutne medicine, travmatologije in drugih vej medicine obstaja vse več različnih sindromov, kroničnih bolezni in celo nedefiniranih stanj, pri katerih uradna medicina priznava, da ne premore pravega odgovora. V čem je razlika med tistim, kar bi lahko imenovali farmakološko zasnovana alopatska medicina, in tistim, kar ponuja biološka medicina?

Spremembe v medicini prihajajo iz »baze«. Bolniki so tisti, ki vse glasneje zahtevajo nove pristope, saj vidijo, da ortodoksna medicina pri številnih boleznih, s katerimi se srečujemo dandanes, preprosto ne deluje. Dandanes pa največji delež stroškov zdravstvenih zavarovalnic in tudi smrti povzročajo prav »nedefinirane bolezni«. To niso več srčno-žilne bolezni ali rak, marveč presnovne bolezni, nepojasnjene nevrološke motnje, nadledvična utrujenost, sindrom kronične utrujenosti, zgodnji kognitivni upadi, pri otrocih pa avtizem. Enako velja za izredno občutljivost za okužbe – tako pri odraslih kot pri otrocih. Specialisti nimajo pristopa, ki bi pri tem pomagal, saj moderna ortodoksna medicina ne temelji na »izgrajevanju« zdravja. Specializacija v medicini je največji razlog za njeno neuspešnost.

Biološka medicina je pristop, ki zdravi te tako imenovane moderne bolezni. Podpira in obnavlja normalno delovanje celičnih funkcij in celovitost organov.

V tej luči bi bilo dobro, če bralcem razložimo, kaj je sploh biološka medicina. Je to zmes naturopatije, fitoterapije, prehranske terapije … ali pa gre za popolnoma nov pristop?

Pristop švicarske biološke medicine (op. švicarska biološka medicina po dr. Rauu) je temeljni pristop k človeškemu telesu. To je osnovna medicina, ki bi jo morali uporabljati pri obravnavi vseh bolezni. Ortodoksna medicina ji je lahko le komplementarna, in to v redkih primerih, kadar je resnično potrebna. Prav to dejstvo in spremljajoča nevednost sta razloga, zakaj medicinska združenja in farmacevtska podjetja tako zelo nasprotujejo biološki medicini. Biološka medicina je zelo preprosta in nadvse logična, predvsem pa veliko bolj temelji na znanstvenih spoznanjih o celičnem metabolizmu kot ortodoksna zahodna medicina, kakršno poznamo danes.

Biološka medicina temelji na treh stebrih:

  • Dandanes k razvoju večine kroničnih bolezni veliko prispevajo toksične obremenitve. Toksične obremenitve zavirajo delovanje celičnih funkcij in so lahko vzrok avtoimunskih bolezni, diabetesa, raka in večine nevroloških bolezni. Toksične obremenitve je mogoče preprosto diagnosticirati in zdraviti, kar zelo olajša bolezenska stanja.
  • Črevesje je naš največji organ, njegove poškodbe (ki jih bolniki večinoma niti ne prepoznajo) pa lahko pripeljejo do vnetij po vsem telesu, nevroloških poškodb in poškodb imunskega sistema. Oskrba in zdravljenje črevesja, vključno z individualno določeno prehrano, sta lahko najpomembnejša dejavnika pri zdravljenju kroničnih bolezni.
  • Celicam primanjkuje elementov v sledeh, vitaminov, esencialnih maščobnih kislin in aminokislin. Sodobno prehranjevanje vodi v kronične bolezni. Pri glavnini sodobnih bolezni so v pomoč dopolnila v obliki elementov v sledeh, fosfolipidov, izbranih peptidov in aminokislin. Na voljo so testiranja, ki zdravniku biološke medicine povedo, česa bolniku primanjkuje in kaj mu je treba dodajati.

Pri vseh bolnikih z multiplo sklerozo, ki pridejo na našo kliniko, ugotavljamo pomanjkanje esencialnih omega 3 maščobnih kislin. Pred odpravo tega primanjkljaja njihove terapije niso prinašale rezultatov. Z našimi terapijami razstrupljanja in dodajanja hranil se pokažejo velika izboljšanja tudi pri napredovalih primerih multiple skleroze.

Lahko na osnovi izkušenj, ki ste jih pridobili pri svojem raziskovalnem delu, v vlogi zdravnika in tudi kot dolgoletni strokovni direktor Klinike Paracelsus, poveste, v kolikšni meri so ozdravljive bolezni, za katere alopatska medicina praviloma ponuja le blaženje in »vzdrževanje«?

Prav bolezni, ki veljajo za »neozdravljive« in kronične, najbolj potrebujejo biološko medicino! Kot sem že pojasnil: neozdravljive bolezni in bolezni z »neznanimi vzroki« so neozdravljive le zato, ker njihovih vzrokov nihče ne preveri, ker se nihče ne ukvaja z ozadji presnovnih procesov ali pa ne upošteva pomembnega dejavnika »izstradanosti celic«.

Bi nam lahko to opisali na primeru obravnave kake konkretne bolezni?

To je mogoče razložiti na primeru bolezni diabetes mellitus 1 in 2, pa tudi koronarne srčne bolezni. Večini mojih bolnikov s sladkorno boleznijo se stanje znatno izboljša, raven sladkorja v krvi pa stabilizira – celo otroci lahko normalno zmanjšajo ali celo izločijo inzulin. Razlika je v tem, da iščemo vzroke, kot so težave v črevesju, toksične obremenitve, pomanjkanje elementov v sledeh (denimo kroma), inzulinska rezistenca, prehajanje kroničnih virusov ali strupenih lipopolisaharidov (LPS) zaradi povečane prepustnosti črevesja …

Pravite, da je naštete kronične bolezni mogoče pozdraviti. V čem se pristop biološke medicine razlikuje od uradnega pristopa, po katerem tovrstne bolezni praviloma veljajo za neozdravljive?

Ključna pomanjkljivost ortodoksne medicine je v tem, da se ne približa temeljnim vzrokom za nastanek teh bolezni. Z uporabo naših treh stebrov celičnega pristopa (Dr. Rau’s 3 Pillars of Biological Medicine) odpravimo blokade v celicah in organih, s tem pa omogočimo zdravljenje celic. Biološka medicina obnavlja telo, celico po celico!

Že dolgo ste tudi predavatelj in dekan Akademije za biološko medicino. Koliko strokovnjakom ste že predstavili biološko medicino? Iz koliko držav? Kje je požela največ navdušenja?

Predavam že več kot petindvajset let, zelo intenzivno pa približno petnajst let. Predaval sem tisočim medicinskim strokovnjakom, vendar tudi laičnemu občinstvu. V številnih državah imam kolege, ki delno ali v celoti sledijo moji poti; večina jih pravi, da se je njihova praksa s tem povsem spremenila.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj