Kdo bo glavni prenašalec virusa delta?

woman scientist analyzing the virus genome, concept background, 3d illustration

Izraelsko ministrstvo za zdravje je na osnovi analize primerov zbolelih v obdobju med 20. junijem in 17. julijem 2021 ugotovilo, da je cepivo proizvajalcev Pfizer in BioNTech pri novi različici virusa delta učinkovito v 39 % primerov. Sicer navajajo, da je zaščita pred nastopom resnih zapletov še vedno visoka (91 %).

Če to drži in bodo trije od petih cepljenih lahko okuženi, to pomeni da se bo v prihodnje delta različica širila prav preko cepljenih, ki se bodo družili, zbirali in bivali v zaprtih prostorih brez omejitev. Okuženi cepljeni, ki bodo menili, da so varni pred zapleti, bodo lahko postali glavni vir okužbe za necepljene.

Po navedbah proizvajalca cepiva zaščita s časom tudi upada. Analiza, ki jo je Pfizer naredil na 43.000 osebah, je pokazala, da 95-odstotna zaščita v prvih dveh mesecih po prejetih obeh odmerkih pade na slabih 80 % štiri do šest mesecev po cepljenju.


Viri:

https://www.cnbc.com/2021/07/23/delta-variant-pfizer-covid-vaccine-39percent-effective-in-israel-prevents-severe-illness.html
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-07-23/pfizer-shot-just-39-effective-in-halting-delta-israel-says

Prejšnji članekIn memoriam: Dario Cortese
Naslednji članekOmega 3 – za rešitev treh težav hkrati!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj