Čaga – slastno v zdravo prihodnost

587
Chaga tea - a strong antioxidant, boosts immune system, has detox quality, improves digestive.

Če želimo svetlo in lepo prihodnost, moramo že zdaj skrbeti zase, za svoje dobro počutje in zdravje. Saj poznate tisti pregovor: »Starost vpraša, kaj je počela mladost.«

Skrb za svoje zdravje se začne z majhnimi, vsakodnevnimi koraki. Prav ti majhni koraki nas lahko popeljejo do zdravja – ne le v sedanjosti, temveč tudi v prihodnosti.

Ena od oblik krepitve imunskega sistema za zdravo prihodnost so lahko tudi obredi, ki krepijo zdravje, še posebno, če jih izvajamo vsakodnevno. Če vsak dan zaužijemo po eno krepčilno zelišče, to na mesečni ravni pomeni, da smo tridesetkrat storili nekaj za izboljšanje svojega počutja in zdravja, to pa ni malo, kajne? Ne čakajmo, da se nam nekaj zgodi, preden začnemo skrbeti zase. Telo je lažje krepiti preventivno, ko nam ni še nič, kot si pomagati kurativno, ko že imamo težave. Poleg tega takrat telo porablja znatno več energije.

Eden od korakov za krepitev imunskega sistema je zagotovo uživanje zdravilnih zelišč, med katere spada tudi medicinska goba čaga.

Medicinska goba čaga – kaj je to?

Čaga je adaptogena goba, ki je dobro znana tudi v tradicionalni kitajski medicini. Na lestvici ORAC velja za najmočnejši znani antioksidant. Zaradi svojih izjemnih vplivov na naše zdravje je znana tudi pod ljudskima imenoma božji dar in goba nesmrtnosti. Že ti imeni sta dovolj zgovorni in pričata o njenem izjemnem delovanju, ki ga raziskujejo tudi s številnimi kliničnimi raziskavami. V okviru teh se je čaga resnično izkazala: z delovanjem na imunski sistem, zmanjševanjem oksidativnega stresa, umirjanjem vnetij in z učinkovanjem na proste radikale.

Dodatni dokazi kažejo, da ima čaga tudi antimikrobno učinkovanje, saj deluje proti patogenim virusom, parazitom in glivam, poleg tega odpravlja toksične poškodbe in zavira staranje. Znana je tudi po možnem antikancerogenem delovanju.

Ker je mogoče vsakodnevne obrede izboljšati tudi s tem, da v njih uživamo in dejansko združimo prijetno s koristnim, lahko medicinsko gobo čago uživamo ne le v obliki čaja ali kapsul, temveč tudi skupaj s presnim kakavom. Tako bomo dobili slasten »čokoladni napitek«, v katerem bomo uživali, obenem pa potencirali njegovo delovanje, saj ima presni kakav tudi druge pozitivne učinke.

Verjetno vsi z veseljem verjamemo, da kakav prinaša številne koristi za naše zdravje. Našteli jih bomo le nekaj: pravijo, da nas presni kakav osrečuje, saj vsebuje številne snovi (npr. anandamid in triptofan), ki so nujne za proizvodnjo serotonina, znanega tudi pod imenom hormon sreče.

Poleg tega kakav vsebuje feniletilamin (PEA), ki v možganih sproža izločanje endorfinov in nevrokemikalij ugodja (ti se sproščajo, ko smo denimo zaljubljeni), zato pravijo, da bomo po skodelici vročega kakava veliko zadovoljnejši in boljše volje. Edino drugo živilo na svetu, ki vsebuje PEA, so modrozelene alge. Presni kakav vsebuje tudi obilo antioksidantov, zato ščiti telo pred prezgodnjim staranjem, uravnava nihanje hormonov in nam daje energijo.

Čago z dodatkom presnega kakava si lahko pripravite z vročim rastlinskim mlekom (riževo, mandljevo, kokosovo, lešnikovo …), saj tako sprosti največ koristnih sestavin. S takim napitkom lahko začnete dan ali pa si ga pripravite popoldne, ko vam upade raven energije. Tako čaga kot kakav sta namreč znana po tem, da nam dajeta psihofizično vzdržljivost in energijo, zato je lahko ta napitek tudi odlična in zdrava alternativa kavnim napitkom (med prvo in drugo svetovno vojno so čago uporabljali kot nadomestek za kavo), obenem pa z njim krepimo imunski sistem.

Ostanite zdravi in vsak dan za svoj imunski sistem naredite nekaj dobrega – če ne drugače, vsaj s takim ali podobnim napitkom.

Prejšnji članekKako vzgojimo sadike zelišč?
Naslednji članekOvseni piškoti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj