Ali lahko koencim Q10 poveča vašo energijo in upočasni staranje?

Senior man reading book with grandkids

Priznajmo si, življenje je lahko naporno. Pri delu nas vedno znova priganjajo roki, naši otroci imajo vse več šolskih in obšolskih dejavnosti, potem pa je tu še kup gospodinjskih opravil, ki nas čakajo, ko nam končno uspe priti domov. Tudi dedki in babice potrebujejo energijo, da so lahko dejavni in v pomoč svojim bližnjim. Skrb za vnučke zahteva precej energije, zato je vsaka dodatna pomoč več kot dobrodošla.

Želite slediti tempu življenja in imeti zadosti energije? Se velikokrat vprašate: kje lahko dobim dodatno energijo, da bom lažje preživel teden? Ali obstaja kako dopolnilo, ki ne vsebuje kofeina in ga lahko uporabim v boju proti utrujenosti?

Kaj je CoQ10 in kaj počne?

Koencim Q10 (CoQ10), znan tudi pod imenom ubikinon, je molekula, ki jo je najti v skoraj vseh telesnih celicah. Je topen v maščobah, kar pomeni, da se raztopi v maščobi, ne pa tudi v vodi. CoQ10 spodbuja celične elektrarne, imenovane mitohondriji, da proizvajajo več energije v obliki adenozin trifosfata (ATP). Natančneje, pospešuje proces, imenovan veriga transporta elektronov, ki proizvaja 95 odstotkov celičnega ATP, to pa je naša »interna valuta«, s katero izražamo energijo, s katero razpolagamo. Q10 pomaga telesu, da hrano učinkoviteje pretvarja v energijo. Poleg tega CoQ10 služi kot antioksidant – tako v mitohondrijih kot v celičnih membranah, saj preprečuje razgradnjo teh celičnih delov in tako upočasnjuje procese staranja.

Kako po naravni poti do CoQ10?

Strokovni viri kot najboljši vir CoQ10 navajajo srce severnega jelena. Če ne nameravate v zasedi čakati njegovega obiska, CoQ10 najdete tudi v govedini, svinjini in piščančjem mesu. Meso velja za najboljši vir CoQ10. Koncentracija CoQ10 je še posebno visoka v tkivih srca in jeter, manj pa ga je v mišičnem tkivu. Meso, še posebno omenjeni organi, pa za telo pomeni tudi določene obremenitve, zato moramo energijskim plusom dodati tudi minuse: utrujenost, do katere pride zaradi zakisanosti ali toksičnih obremenitev, ki jih povzroča uživanje mesnih beljakovinskih živil.

Tudi ribe vsebujejo CoQ10, predvsem mastne ribe, kot sta postrv in losos. S stališča tveganj so domače postrvi veliko varnejše od jeter gojenih živali, vseeno pa tudi ta kakovost zelo niha – v odvisnosti od načina krmljenja rib, uporabljenih antibiotikov ipd.

Ko gre za rastlinske vire koencima Q10, so na vrhu seznama oreščki in olja, denimo ekstra deviško oljčno olje, repično in sojino olje, arašidi in sezamova semena.

Najboljši prehranski viri koencima Q10

Najbolje je, če kombiniramo živila, ki so dober vir tirozina, saj telo prav iz te aminokisline ob pomoči Q10 proizvede obilo lastnega Q10. Živila, bogata s tirozinom, so sojini izdelki, ribe, piščančje in puranje meso, arašidi, avokado, mandlji, jogurt in mehki siri, fižol lima, bučnice in sezam. Z dodajanjem 30 do 100 miligramov koencima Q10 lahko kar se da povečamo pretvorbo iz tirozina in tako hitro napolnimo celične baterije. To je obenem odgovor na vprašanje, zakaj samo jemanje Q10 v obliki prehranskih dopolnil pri različnih ljudeh deluje različno. Izkoristek in lastna proizvodnja sta namreč odvisna od prehrane in življenjskega sloga.

Na količino koencima q10 vplivamo tudi z načinom priprave hrane. Kuhanje in dušenje živil naj ne bi zmanjšala količine koencima Q10 v hrani, pri pečenju in cvrtju pa ga propade od 14 do 32 odstotkov.

Izkoristek in učinke Q10 pomnožimo tudi s tem, da obenem uživamo več vitamina C in vitaminov skupine B oziroma živila, bogata s temi vitamini.

Ali je treba CoQ10 dodajati?

Na to, koliko Q10 iz prehrane bomo lahko uporabili za pridobivanje energije in preprečevanje razgradnje celičnih struktur, vplivajo številni dejavniki. Žal je naša energijska poraba iz dneva v dan večja, tako da proizvodnja v naših mitohondrijih ne zadošča več za pokrivanje vse večjih potreb.

Že petdeset let je znana neposredna povezava med Q10 in srčno-žilnimi boleznimi. Leta 1972 sta italijanska znanstvenika dr. Gian Paolo Littarru in prof. Karl Folkers dokumentirala, da je njegovo pomanjkanje povezano s srčno boleznijo. Nato so raziskovalci v devetih s placebom nadzorovanih in randomiziranih raziskavah, opravljenih v petih državah, pokazali, da je dodajanje CoQ10 koristno za obvladovanje simptomov, povezanih s srčnimi boleznimi.

Zdaj o pomenu Q10 in njegovem vplivu na domala vsa tkiva vemo veliko več, zato nam ni treba čakati na simptome kronične bolezni, da bi svojim celicam zagotovili več energije in daljšo življenjsko dobo.

Prejšnji članekKokošnjak na vaši trati? Zakaj pa ne!
Naslednji članekKoprive ne pozebejo!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj