Koprive ne pozebejo!

kopriva, koprivno seme, nettles, koprive

Koprive lahko nabiramo skoraj vse leto, dobro pa je vedeti, česa imajo v določenih obdobjih več in česa manj, saj jih tako lahko uporabljamo za različne namene.

Jeseni imajo namesto vode veliko več rudninskih snovi, ki nam še posebej pridejo prav za čez zimo. Takšne so tudi najboljše za sušenje, ker se lažje sušijo in (nabrane na dan za cvet) tudi dajo zelo dobro aromo. Zato lahko posušene in zmlete jesenske koprive uporabljamo kot dodatek jedem.

Zelo pomembna pa so v jesenskem času koprivna semena, ki so odličen rastlinski vir beljakovin. Včasih so jih ljudje namakali v rdečem vinu in jih uporabljali kot krepčilo. In vedeli so, zakaj! Pomembno je namreč, da semena fermentirajo, saj tako njihove ovojnice popokajo in so nam koristne snovi v njih veliko bolj dostopne. Zato je najbolje, da koprivna semena vmešamo v fermentirane pripravke (jogurt, kruh z drožmi …). Kdaj semena pobiramo in kako, najdete v prispevku Čudeži so lahko tudi brezplačni: Potrebujete »rezervno baterijo« ali kako uporabiti moči kopriv?.

Kako vse nam jesenske koprive koristijo, je povedala Sanja Lončar v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor.

Prisluhnite!


Še več o koprivah najdete v številnih prispevkih na tem portalu.

Prejšnji članekAli lahko koencim Q10 poveča vašo energijo in upočasni staranje?
Naslednji članekZadnji čas, da okrepimo odpornost za zimo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj