Varen in vsestranski opičji kruhovec – baobab

Baobab trees near Morondava - Madagascar

V stvarstvu je ogromno rastlin, ki služijo človeku, ga hranijo in krepijo njegovo zdravje. Modrost naših prednikov je med najboljša zdravila vedno uvrščalao predvsem najbolj varne rastline.

Danes ponovno odkrivamo, da za zdravje lahko več naredimo tako, da uživamo dobre in varne rastline, vsak dan po malem, kot da bi iskali tiste, ki lahko vse rešijo z enim odmerkom.

Zaklade vzhoda že dodobra poznamo, čas pa je da spoznamo tudi skrivnosti vitalnosti afriških ljudstev. Baobabi so orijaška drevesa premera 7-11 metrov, največji dosežejo celo 15 metrov v premeru in celo petdeset metrov v obsegu. Zaradi njihove hranilne vloge ga baobab imenujejo tudi kruhovec, ali opičji kruhovec. V naravni medicini Afrike imajo baobabi pomembno vlogo, kiv je v zadnjem času pritegnila tudi pozornost znanstvenikov.

Baobabi so prosto rasla drevesa, ki pripadajo vaški skupnosti. Tudi njihove plodove nabirajo le ročno in kot že slika pove, ta drevesa ne poznajo ne kemije, ne mehanizacije.

Posušene dele plodov zmeljejo v prah, ki je bogat z vitaminom C, (sto gramov baobaba vsebuje 300 miligramov vitamina C, kar je kar šestkrat več, kot ga vsebujejo pomaranče), hkrati pa vsebuje obilo topnih in netopnih vlaknin, ki v črevesju stimulirajo koristno mikrofloro. Raziskave v priznanih raziskovalnih centrih so pokazale, da vodotopne snovi v baobabu stimulirajo razmnoževanje Bifido bakterije v sistemu. ORAC testi so pokazali, da ima baobab eno najvišjih vsebnosti antioksidantov med sadjem. Ti so topni tako v vodi kot v lipidih in tako uspešno preprečujejo škodo, ki jo povzročajo prosti radikali na celicah.

Baobab tako prispeva k splošnemu boljšemu počutju, vzdrževanju optimalne telesne teže, blaženju utrujenosti in izčrpanosti, in k lepši koži, lasem in nohtom. Poleg vitamina C vsebuje baobab v prahu tudi vitamina B1 in B6, železo, od mineralov pa kalcij, kalij, cink in magnezij. Skupaj ti vitamini in minerali prispevajo k bolj zdravim in močnim kostem, povečani energiji in fizični moči, optimalnemu delovanju mišic in živčevja, zdravemu krvožilju in izboljšanemu psihičnemu počutju.

800 miligramov baobaba na kilogram telesne teže pa tudi uspešno zniža telesno temperaturo in lajša bolečino.

Kako si ga pripravimo?

Pri baobabu ni omejitev v količinah, ki jih smemo zaužiti. Njegov svež okus se izvrstno meša v sadne smutije in sokove, veliko ljudi pa ga dodaja v kosmiče, žitne kaše, sadne čežane in podobne mešanice za zajtrk. Za boljšo prebavo in večji vnos vlaknin lahko baobab uživamo tudi samega, zamešanega v kozarec vode. Če nekaj žlic dodamo moki, iz katere bomo zamesili testo, bo baobab poleg hranljivosti izboljšal tudi vlažnost in teksturo pečenega kruha. Z dodatkom baobaba lahko zgostimo tudi marmelade in sadne omake, ali pa ga z vodo in naravnim sladilom zamešamo v osvežilno pijačo, podobno limonadi. Za dnevno uravnoteženo prehrano se priporoča 2-4 čajne žlice baobaba v prahu.

Prejšnji članekSivka – katera je prava?
Naslednji članekMami, ne morem kakati! Recepti proti otroški zaprtosti …

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj