Nevarna dehidracija?

Closeup portrait, old gentleman in white shirt having difficulties with extreme heat, high temperature, wiping sweat from face, very tired, isolated green trees paved road background

Odžejanje s pivom, z umetno obarvanimi in aromatiziranimi »izotoniki« ali s sladkimi pijačami bilanco dehidracije zgolj hitro poslabša. Tako alkohol kot umetne snovi in sladkor zahtevajo še večje uživanje vode. Poleg tega, da zaradi vročine, klimatskih naprav in telesnih naporov izgubljamo tekočino, z njimi telesu naprtimo še eno obremenitev več.

Najkrajša pot do naravne hidriranosti

Najkrajša pot do naravne hidriranosti je uživanje vode oziroma vode z dodatkom elektrolitov (kakovostna sol). Edini napitek, ki mu lahko rečemo izotonični, je kokosova voda, saj ima enako elektrolitsko ravnovesje kot naša kri. Če pa uživamo več vode, moramo paziti, da obenem zaužijemo tudi nekoliko več soli, saj bo preprečila, da bi začela voda »izpirati ledvice«. Urin dobro hidriranega človeka je svetlo rumen – ne pretemen in ne brezbarven!

Kakšno sol?

Sol je na slabem glasu predvsem zato, ker skupaj z industrijsko predelanimi izdelki zaužijemo preveč nekakovostne in škodljive prečiščene, tako imenovane osiromašene soli, ki ji le stežka rečemo hranilo. Industrija nitritne soli uporablja kot učinkovit konzervans, saj zavirajo razraščanje številnih bakterij, hkrati pa ohranjajo okus in naravni videz mesa. (Označeni so kot nitriti in nitrati oziroma s številkami od E 249 do E-252). To, da je salama ali klobasa tako mamljivo rdeče barve, resda izboljša tek, vendar se nitriti v našem telesu kmalu sprevržejo v nekaj veliko manj razveseljivega. Nitriti v stiku z želodčno kislino povzročajo nastajanje nevarnih spojin, od katerih so nekatere celo rakotvorne. To splošno znano dejstvo navaja tudi Uredba Komisije EU št. 1129/2011, vendar hkrati dovoljuje njihovo uporabo, saj »trenutna odobritev za nitrite kot aditive za živila zagotavlja ravnotežje med temi učinki ter upošteva znanstveno mnenje Agencije in potrebo po ohranitvi nekaterih tradicionalnih živil na trgu«. Komisija se v dokumentu zavzema za znižanje dovoljenih mejnih vrednosti, o tem pa se bo posvetovala s članicami.

Tako v EU že skoraj desetletja usklajujejo interese, število rakavih bolnikov pa še naprej narašča. Zavedati se moramo, da po vsakem vnosu nitritov in nitritnih soli v želodčni kislini nastajajo spojine, s katerimi ima imunski sistem veliko dela. Uživanje zelenjave, pridelane brez sonca (rastlinjaki, hidroponika) in obremenjene z nitriti, seveda poveča vnos nitritov v telo, poleg tega pa industrija iz dneva v dan povečuje količino uporabljenih E-jev, kar le še slabša kakovostno bilanco zaužite hrane.

Vroče ali mrzlo?

Ne eno ne drugo – telo bo imelo najmanj izgub, če mu boste privoščili pijače in jedi, ki so čim bližje telesni temperaturi. Torej: poleti je boljša izbira topla (in ne vroča) juha kot mrzla jed. Tudi mlačen čaj je boljša izbira od ledene pijače! Namesto s sladoledom se boste izvrstno ohladili tudi z jogurtom, v katerega nastrgate nekaj kumaric, mu dodate malce nasekljanega peteršilja ali mete in vanj kanete nekaj kapljic limoninega soka.

V knjigi Kako do več energije smo natančno opisali, zakaj je prav segrevanje/hlajenje zaužite hrane in pijače opravilo, za katero naše telo po nepotrebnem porabi največ energije, namenjene prebavi. Namesto da telo silite k hlajenju/pogrevanju zaužitega obroka, raje uživajte hrano in pijačo, ki naj bosta čim bližje telesni temperaturi. S tem boste telesu prihranili veliko energije, ki jo bo lahko porabilo za kaj pametnejšega.

Nevarni varnostnik

Kot navaja portal prehrana.si,»natrijev nitrit (E250) v Sloveniji sodi med pogosteje uporabljene konzervanse, predvsem v mesnih izdelkih. V nekaterih okoliščinah je namreč dodatek nitritov ali nitratov k predelanim mesnim izdelkom in ribam skoraj nujen, saj preprečuje razvoj izjemno nevarne bakterije Clostridium botulinum

Težava je v tem, da je moč teh dodatkov hkrati potuha za številne proizvajalce, ki ob pomoči tovrstnih konzervansov naredijo varno tudi marsikatero živilo, ki bi ga bilo sicer težko ohraniti. Tudi zato je koristno brati drobni tisk, saj boste hitro ugotovili, da lahko za enak denar kupimo izdelke zelo različnih kakovostnih odtenkov.

Prejšnji članekEkološka in biodinamična kmetija Černelič prejela največ glasov javnosti na evropskem natečaju Rural Inspiration Awards 2020
Naslednji članekKako do varnega CBD-pripravka?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj