Z eteričnimi olji nad prehlade

herbs, cold, essential oil

Februar 2022 – Razširjenost virusnih in drugih oblik prehladnih obolenj je v zadnjih tednih tolikšna, da ga skorajda ni korenjaka, ki se ne bi srečal vsaj z eno prehladno različico. Eterična olja omogočajo enega od mnogih naravnih načinov spopadanja s prehladi. Zaradi koncentrirane moči zelišč predstavljajo učinkovit način obrambe pred njimi, zato se jih splača malo bolje spoznati.

Zakaj so eterična olja tako učinkovita pri težavah dihal?

Ne bomo se poglabljali v znanstvene razlage ozadja vnetij in drugih težav dihalnega sistema. Raje si poglejmo mehanizem delovanja eteričnih olj.

Eterična olja so zelo koncentrirani izvlečki aromatičnih zelišč in drugih rastlin. Količina eteričnega olja v rastlini v splošnem ustreza volumenskemu razmerju 1 : 1000 – iz 1 kg (1000 g) rastlin dobimo v povprečju 1 ml eteričnega olja. To razmerje je le okvirno, a dovolj za plastično predstavo. 1 kg zelišč zapolni veliko vrečo, iz nje pa dobimo 1 ml ali 20 kapljic eteričnega olja! Vsaka kapljica eteričnega olja ima torej v sebi moč, kot jo ima velika polna pest zelišč. Kdaj ste nazadnje zaužili polno pest zelišč?

Dandanes je na razpolago veliko raziskav, ki nam pomagajo dešifrirati zakonitosti delovanja eteričnih olj. Če poznamo nekaj osnovnih teoretičnih izhodišč, si lahko s tem znanjem olajšamo marsikatero težavo. Pa si jih poglejmo.

Kako eterična olja delujejo proti prehladom?

Eterična olja, ki imajo med svojimi sestavinami veliko oksida 1,8 cineol, so odlični ekspektoranti. V vsakdanjem jeziku to pomeni, da spodbujajo izločanje sluzi in s tem vlažijo dihalne poti ter tako pomirjajo suh kašelj. Obenem so tudi dekongestivi, kar pomeni, da odpirajo zamašene oz. zasluzene dihalne poti. Zato so odlična za odpiranje zamašenih nosnih kanalov. Nam najbolj znana olja s takšnimi lastnostmi so eterična olja lovorja, evkaliptusa (ct. globulus in radiata), rožmarina (ct. cineol), morda tudi niaulija in ravintsare. Ni torej vseeno, katero olje rožmarina ali evkaliptusa izberemo, potrebno je poznati tudi njihove kemotipe. Sicer se nam kaj lahko zgodi, da bomo z njimi dosegli prav nasprotne učinke.

Mukolitiki delujejo na prehladne težave ravno nasprotno od ekspektorantov, saj spodbujajo odstranjevanje sluzi iz dihalnih poti s pomočjo redčenja sluzi. Tako ne pride do povečanja količine sluzi. Takšno delovanje imajo nekatera eterična olja, ki vsebujejo molekule ketonov in laktonov. Ker so to mogočna eterična olja, je za njihovo uporabo potrebnega nekoliko več znanja in predvsem previdnosti pri doziranju. Med takšna olja sodita eterični olji žajblja in tudi ožepka.

Zanimivo je, da imata eterični olji lovorja in poprove mete tako sposobnosti mukolitičnega kot sposobnosti ekspektorantnega delovanja.

Naslednja, običajno nujno potrebna sposobnost, ki jo mora imeti eterično olje za učinkovit spopad s prehladi, je protivnetno delovanje eteričnega olja na respiratorni sistem. Vsa eterična olja ne delujejo enako na vse sisteme človeškega telesa. Nekatera so bolj primerna za respiratorni sistem, druga se bolje odrežejo pri vnetjih v na primer gibalnem ali reproduktivnem sistemu.

Protivnetne sposobnosti za dihalni sistem imajo eterična olja, ki vsebujejo molekule iz skupin monoterpenoli in fenoli. Medtem ko so eterična olja, ki vsebujejo fenole (npr. timijan, šetraj, cimet, klinčki, origano) tako močna, da lahko sluznico občutljivejših ljudi skorajda zažgejo, so monoterpenolna eterična olja (npr. lovor, ravintsara, majaron, poprova meta, sivka) do sluznice dihal veliko bolj prijazna. Če vemo tudi, da so monoterpenolna olja še odlični imunomodulatorji s sposobnostmi protivirusnega delovanja, smo naredili naslednji veliki korak na poti spoznavanja protiprehladnega učinkovanja eteričnih olj.

Eterična olja, ki vsebujejo molekule iz skupine monoterpeni, so mogočni antiseptiki. Pomagajo pri čiščenju dihalnih poti in jih lahko uporabijo tudi bolj občutljivi ljudje. V to skupino sodijo eterična olja iglavcev (jelka, bor) in citrusi.

Holistična ali simplistična izbira eteričnega olja?

Ponudba eteričnih olj je danes vse prej kot majhna. Navedli smo le majhen delček znanja o tem, katera eterična olja uporabiti v boju proti prehladom. Osnova pri izbiri ustreznih eteričnih olj naj bo vselej analiza fizičnega stanja osebe. Potrebujemo olje z mukolitičnim ali dekongestivnim delovanjem? Kakšna je starost osebe? Ima kakšne posebne težave? Bo zadoščalo eno eterično olje ali je potrebno mešanje več eteričnih olj?

Čeprav morda ideja o ujemanju ustreznega tipa molekul z določenimi patologijami na prvi pogled izgleda precej neholistično, je znanje o delovanju eteričnih olj na molekularnem nivoju temelj razumevanja delovanja eteričnih olj. A kot vemo, temelj še ni hiša!

Zato je to znanje potrebno nadgraditi z razumevanjem človeka kot celote ter z razumevanjem delovanja eteričnih olj kot celote. Eterična olja imajo sposobnost delovanja na čustva ljudi. Če znamo izbrati takšna olja, ki ob delovanju na fizičnem nivoju primerno podprejo tudi naš čustven nivo, je zmaga nad težavami skorajda zagotovljena. Pa četudi gre »samo za prehlade«!

Morda boste bralci sedaj bolje razumeli, zakaj aromaterapija niso le dišeče kapljice eteričnih olj v sobnem izparilniku, ampak še mnogo več!


Več prispevkov na temo uporabe eteričnih olj (in hidrolatov) najdete TUKAJ.

V branje priporočamo tudi priročnik Naravne rešitve za težave z virusi.

Če vam je ljubše pridobivati nova znanja skozi video posnetke, pa vabljeni k ogledu spletne delavnice Naravne rešitve za krepitev protivirusne obrambe.

Prejšnji članekVarne protivirusne rešitve
Naslednji članekZdravnikom naj bo omogočeno, da uporabljajo tudi druge metode zdravljenja!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj