Spomladansko razstrupljanje

wild grown herbs, divjerasla užitna zelišča, Cortese, regrat, dandelion

Ko skozi okna posveti svetlo spomladansko sonce, se vestnih gospodinj polasti nemir, ki napove boj slehernemu prahu, nečistoči in neredu. Očistiti pa je treba tudi naše telo. Spomladi navadno čutimo potrebo, da se bi s posebnimi očiščevalnimi postopki znebili nakopičenih zgorelin.

Tudi če smo se pozimi dovolj ukvarjali s športom, z gibanjem in s pravilnim dihanjem ohranili telesno sposobnost, imamo občutek, da so naše zaloge skoraj izčrpane. To je prav lahko mogoče, saj živila, ki smo si jih jeseni pripravili za ozimnico, izgubljajo vitamine, usihajo pa tudi druge vitalne snovi v njih. Izčrpanost še povečajo mnogi dnevi brez sonca, ko vitamine, ki so na voljo, bistveno slabše izrabljamo. K slabšemu delovanju naših organov prispevajo tudi debela zimska oblačila, zlasti neprepustni plašči, ki telo ovirajo pri normalnem prepotrebnem izhlapevanju.

Razstrupljanje s pomočjo gibanja, dihanja in potenja

Proti nadležni spomladanski utrujenosti se lahko uspešno bojujemo na več načinov. Lažje se ji upiramo z več gibanja in dihalnimi vajami. Med dovolj hitrim sprehodom nakopičene zgoreline izdihamo. Običajno se rahlo spotimo, kar spodbuja kožo in pomaga pri odstranjevanju strupov. (Da se ne bi prehladili, se moramo, ko se vrnemo domov, preobleči.)

Še uspešnejši bomo pri izločanju skozi kožo, če izvajamo redne potilne kure doma ali v savni – čudovita možnost, da preko kože bistveno pospešimo odstranjevanje zgorelin in strupov iz telesa. Pri tem pa moramo ostati v pametnih mejah in skrbno nadzorovati delovanje srca. Pretiravati ne smemo. Naravna krepčila za srce nam razstrupljanje pogosto precej olajšajo.

Razstrupljanje s pomočjo zelišč in divje hrane

Spoznanje, da je spomladanska utrujenost posledica pomanjkanja vitaminov in pomembnih rudnin, nas usmerja k uživanju spomladanskih solat, tudi divjih, ter mlade povrtnine. Prav tako lahko spomladi pripravimo odličen čaj iz nekaterih cvetov in listov. Čaj iz mladih listov vsebuje mnogo rudnin. Zato naberimo mlade, nežne, komaj pognale listke breze, malin, robid, črnega in belega trna, jagod in (iz še svežih) pripravimo čaj. Čaj nadomesti nekatere soli, ki nam jih spomladi običajno primanjkuje in spodbudi ledvično delovanje – kar je za res učinkovito spomladansko čiščenje še posebej pomembno. Koprive naberite takoj, ko začnejo rasti, jih drobno nasekljajte in vsak dan dodajajte v solato, ki jo lahko še obogatite z  malce na drobno nasekljanega čemaža. Koprive so nadvse okusne tudi rahlo dušene (podobne so špinači), kakor tudi čemaž, ki ga lahko ponudimo kot prikuho.

Zelo dobrodejna je solata iz mladega regrata. Drobnega in nežnega bi morali vsak dan pripravljati v solati. (Starejšega pokosimo in spet bomo lahko nabirali mlade poganjke.) Njegov učinek na jetra je izjemen. Če naj bo naše spomladansko zdravljenje uspešno, moramo nujno poskrbeti tudi za jetra in jih okrepiti, saj sodijo med naše najpomembnejše organe.

Mnogi med nami menijo, da je spomladansko razstrupljanje doseglo svoj namen s  temeljitim čiščenjem črevesa. Gotovo moramo pri spomladanskem čiščenju upoštevati tudi to, a z močnimi odvajali si ne bomo koristili. Razstrupljanje ne sme le čistiti, temveč mora tudi graditi in zdraviti. Na presnovo bomo vplivali dobrodejno, če bomo ob črevesu hkrati spodbudili k normalnemu delovanju še jetra, žolčnik in ledvice.

Namen razstrupljanja ni skrajnost. Pri spomladanskih razstrupljanjih moramo biti zmerni, upoštevati stanje svojega telesa in mu dati dovolj časa za privajanje na spremembo – razstrupljanje pomeni za telo dodaten napor. Pametno in uspešno izpeljano razstrupljanje nam okrepi zdravje, poveča zmogljivost in moč. Naš trud je obilno poplačan.

Haloge in spomladanska utrujenost

Znano je, da je haloga morska rastlina iz Tihega oceana, zato se mnogi sprašujejo, kaj ima v svojem mrzlem elementu opraviti s pomladansko utrujenostjo. No, marsikaj je osupljivega in takšno je tudi dejstvo, da nam ta rastlina, ki uspeva v morju, pomaga nadoknaditi pomanjkanje vitaminov, rudnin in elementov v sledovih, ki bi sicer spomladi izzvalo to, za nas tako neprijetno utrujenost.

Haloga je sicer dokazano uspešna v boju proti debelosti in nastajanju golše. Poročila o uspehih pa se ne omejujejo le na razveseljivo nenevarno zmanjšanje telesne teže, temveč vedno bolj potrjujejo, da nam pomaga pregnati tudi svinčeno utrujenost. Haloga je najpreprostejše, najboljše in najcenejše sredstvo za preprečevanje spomladanske utrujenosti.

Koristen je pripravek iz haloge Kelp, ki je na voljo tudi pri nas. Odrasli in otroci starejši od 11 let, dnevno zaužijejo 3 krat 1 tableto pred jedjo. Tako pokrijejo tudi  dnevne potrebe telesa po jodu.

Voglovi zapisi so z založnikovim dovoljenjem povzeti iz knjige Alfred Vogel, Der kleine Doktor. Več na: www.avogel.si/


Preberite tudi:
Jetra – sedež naše varnostne službe!
Celosten pristop k zdravljenju kroničnih bolezni
Trije glavni krivci za utrujenost


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka informacijskega središča Zazdravje.net.

Prejšnji članekNasveti ljudskega zdravnika – o zdravilni moči tišine
Naslednji članekČemažev pesto
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj