Prizadevanja za ohranitev avtohtonih slovenskih semen

semena hand

Marec 2021 – Brez kakovostnih semen ni hrane, ni genske pestrosti in ni samooskrbe, brez prehranske varnosti pa ni suverenosti. Zato si v Ekoci s somišljeniki že od leta 2009 prizadevamo za ohranjanje avtohtonih, domačih in tradicionalnih sort semen.

Pomen avtohtonih semen

Pri uresničevanju vizije trajnostnega razvoja je to še kako pomembno, saj so domača semena prilagojena lokalnemu okolju in zrastejo večinoma brez kemije. Izgubili smo že 80 % avtohtonih semen, zato želimo, da se ohrani vsaj tistih 20 %, kar pa bo brez žlahtnjenja v domači državi in spodbujanja razvoja semenarstva težko.

Semena so del kulturne dediščine. Imeti lastna avtohtona semena je pravo narodno bogastvo, ki zaznamuje tudi identiteto naroda. Odvisnost kmetijstva le od tujih semen, ki jih obvladuje peščica mogočnih korporacij (kar povečuje vhodne stroške kmetovanja in negativno vpliva na trajnostno rabo virov), zagotovo ni v ponos Sloveniji, ki si prizadeva za zeleno državo. Trajnostno naravnana pa je tudi kmetijska politika EU za naslednje programsko obdobje, ki bo od držav članic zahtevala konkretna dejanja in programe za uresničitev trajnostnih ciljev.

Prizadevanja Ekoci za ohranjanje semen

Člani Ekoci smo bili zato aktivni tudi pri prvem poskusu prodaje Semenarne Ljubljana. Takrat smo s somišljeniki ustanovili gibanje Semenarna Ljubljana – odkupimo jo, s katerim smo si prizadevali spodbuditi odločevalce k pravim odločitvam. Bili smo uspešni – takratni minister za kmetijstvo Dejan Židan in ZZS so stopili skupaj in zadržali Semenarno v slovenskih rokah.

S somišljeniki smo ustanovili tudi gibanje Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen, kjer si s konkretnimi aktivnostmi prizadevamo za ohranitev avtohtonih semen, samooskrbo in trajnostno prihodnost. Veseli nas, da k ozaveščanju o tej pomembni temi veliko pripomorejo napredni mediji.

Žal pa smo bili v letu 2020 vseeno priča prodaje Semenarne, zato smo ponovno stopili v akcijo – tokrat za ohranitev Selekcijsko-poskusnega centra Ptuj (SPC Ptuj). Somišljeniki Ekoci in del strokovne javnosti smo tudi s pisanjem pobud na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter nekatere druge institucije opozarjali, da naj vendarle državni zaklad, kar avtohtona semena nedvomno so, ostane v državni lasti.

Minister dr. Jože Podgoršek nam je na ponovno prošnjo za izvedbo aktivnosti, da bi SPC Ptuj pristal v lasti slovenske genske banke, odgovoril, da je zadeva SPC Ptuj (Semenarna Ljubljana) v celoti v domeni SDH (Slovenski državni holding), ki izvaja postopke za prenos na Republiko Slovenijo, skladno s sklepom vlade. Časovno se mora prenos po zdajšnjih informacijah zgoditi do prve polovice marca tega leta, je še sporočil.

Mag. Dejan Židan, sedaj v vlogi poslanca Državnega zbora RS, je 26. januarja 2021 na vlado naslovil vprašanje: »Na 20. redni seji Vlade RS (11. 6. 2020) ste sprejeli sklep, da predlagate Slovenskemu državnemu holdingu odplačni prenos Selekcijsko-poskusnega centra Ptuj (obrat družbe Semenarna Ljubljana) na Republiko Slovenijo. Ohranjanje genske pestrosti ni pomembno samo za sedanjost in kot del lastne zgodovine, temveč daje možnost, da se bomo lažje prilagajali okoljsko-podnebnim spremembam. Zato je bila lanska odločitev Vlade RS, da država postane lastnica tistega dela Semenarne Ljubljana, ki žlahtni in vzdržuje 78 rastlinskih sort, pravilna. Kako pa je z realizacijo te odločitve?« Na odgovor še čaka*.

Nas pa medtem skrbi, da se prenos SPC Ptuj še ni zgodil – da torej SDH še ni izplačala kupnine, kot ji je naložila Vlada RS, roki za izvršilo pa se podaljšujejo.
Kaj se dogaja, je bilo objavljeno tudi v Reviji Zarja/Jana v prispevku Bodo slovenske sorte semen izumrle? in v časopisu Delo v prispevku Igranje z usodo semenarskega centra. Resnično gre za njegovo usodo, saj je letošnja sezona že izgubljena, kljub temu da je bilo časa za rešitev od lanskega leta že veliko.


Zahvala Ekoci podpornikom

Štafeto semen smo 11. leti ponesli pred v parlament. Širše zavedanje o pomenu avtohtonih, domačih semen se je začelo preko preprostih ljudi in s pomočjo naprednih medijev. Sedaj vsakdo, ki želi jesti zdravo hrano, lahko že ve, da se zdrava hrana začne iz zdravih semen, prilagojenih našemu okolju, ki za svojo rast ne potrebujejo kemije. A prizadevanja, da ohranimo še tistih 20 % semen, ki nam jih je ostalo, da se ne proda SPC Ptuj, temveč da ostane v državni lasti, in da se slovenska semena žlahtnijo in sejejo na slovenskih tleh, se ponovno nadaljujejo tudi od leta 2020 dalje. V Ekoci si ponovno prizadevamo za slovenska semena, še vedno se borimo, čeprav so medtem mnogi na tej poti že obupali. A navdihuje dejstvo, da prihajajo novi zavzeti ljudje, da je vrtičkarstvo postalo moderno in da mladi intelektualci iščejo kmetije za sonaravno pridelavo. Torej se je vredno boriti. Hvala vsem, ki ste še vedno na poti prizadevanj.


* 6. aprila 2021 je mag. Dejan Židan prejel od vlade odgovor, iz katerega lahko povzamemo, da se je pri realizaciji projekta zapletlo z zakonodajo, ker SPC Ptuj ni samostojno podjetje oz. pravna oseba. Do 21. 7. bodo situacijo poskušali rešiti tako, da bodo SPC Ptuj preoblikovali oz. ustanovili novo podjetje, potem pa ga bo lahko SDH kupil od Semenarne Ljubljana d.o.o..

Prejšnji članekMetilacija – ključ do razumevanja težav
Naslednji članekNeplodnost in umetna oploditev – trnova pot do otrok

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj