Metilacija – ključ do razumevanja težav

Cheerful and friendly mature man waving hand to his neighbour while standing by fence

Zakaj meni nekaj škoduje, sosedu pa ne?

Medicina 21. stoletja se vrača k odkrivanju vzrokov, ki se skrivajo za različnimi simptomi. Poleg homocisteina je tu še ena beseda, ki jo velja čim prej vpisati v slovarček pomembnih besed, povezanih z zdravjem – metilacija.

Vse, kar zaužijemo, je v najboljšem primeru polizdelek, iz katerega telo šele ustvari to, kar potrebuje. Eden od najpomembnejših biokemičnih procesov se imenuje metilacija. Od nje je odvisna pravilna delitev celic, pa tudi izražanje genov, poraba presežka histamina, ustrezno razstrupljanje, odstranjevanje hormonskih motilcev iz telesa, nastajanje celične energije, presnova maščob … Skratka, enaka obremenitev veliko bolj prizadene osebo s težavami z metilacijo kot osebo, pri kateri metilacijski procesi potekajo nemoteno.

Težave z metilacijo ima skoraj polovica ljudi, zato v njihovem telesu ne nastaja dovolj metilne oblike folata ali vitamina B12. Ali ste med njimi, lahko ugotovite z genskim testiranjem (v rabi je test MTHFR). K sreči lahko na procese metilacije vplivamo tudi tako, da dodajamo snovi, ki metilacijo pospešujejo, in hkrati zaviramo procese, ki jo čezmerno izrabljajo, potrebne vitamine pa uživamo v že aktiviranih oblikah.

Med najučinkovitejše spodbujevalce metilacije spadajo:
5-MTHF (aktivni folat B9),
metilkobalamin (aktivni vitamin B12),
piridoksal 5-fosfat (aktivni vitamin B6),
riboflavin 5-fosfat (aktivni vitamin B2),
magnezij,
betain (HCL) – dodajanje želodčne kisline vpliva na nastajanje in biorazpoložljivost vitaminov B,
vitamin D – vse več raziskav ta vitamin povezuje tudi z zmogljivostjo sprotnega razstrupljanja telesa, zato pazite, da vam pred pomladjo zaloga vitamina D ne bo padla pod varno mejo (uživajte ga v obliki D3),
bifidobakterije – ker so dobre proizvajalke folatov, jih je koristno uživati v čim večjih količinah.


Preberite tudi prispevek Koliko nas hrana zares nahrani, če naše telo ne vsrka hranil?.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj