Gobice za pomivanje, ki zrastejo na vrtu

Ali ste vedeli, da se plastičnih gobic za pomivanje posode in tuširanje ne reciklira? In da torej pomembno prispevajo h kopičenju mikroplastike v našem okolju in tudi telesih?

Po mnenju strokovnjakov naj bi se gobica za pomivanje posode zaradi higienskih razlogov menjala enkrat na teden. To pomeni, da naj bi eno gospodinjstvo letno porabilo 52 gobic, kar znese skoraj 43 milijonov gobic letno samo v Sloveniji. Bi lahko bile vse te gobice zdravju in okolju neškodljive?

Rešitev se skriva na vrtu!

Lufa je rastlina podobna buči oziroma kumari. Dokler je mlada, je priljubljena tudi kulinarično. Če lufam omogočimo pogoje, da dozorijo, pa se v njih ustvari neverjetno prepleten sistem vlaken. V Sloveniji sicer nimamo dovolj sončnih dni, da bi lufe lahko dozorele zunaj, je pa to mogoče doseči s saditvijo v ustrezne rastlinjake.

Ko lufe dozorijo, jih poberemo in dobro posušimo, odstranimo semena ter jih temeljito operemo in očistimo. Ko lufo olupimo, dobimo gobico! Prepleten sistem vlaken je izjemno močan in trajen. Deluje spužvasto, zato je lufa idealna za nego telesa in pomivanje posode. Je izjemno trpežna in jo lahko uporabljamo zelo dolgo.

Ko nam lufa odsluži, jo lahko uporabimo na dnu lončka pri presajanju rož ali pa jo razrežemo na koščke ter primešamo v zemljo.
Drugače pa jo preprosto zavržemo na kompost ali med biološke odpadke, saj je 100-odstotno biorazgradljiva!

Uporaba gobice lufa

Gobica za tuširanje
Gobico lufa lahko uporabljamo pri tuširanju ali kopanju namesto kopalne krpice ali namesto plastične gobice. Lahko jo uporabimo tudi v savni.


Poživitev kože
Naravno gobico lufa uporabljamo tudi za odstranjevanje odmrlih celic na telesu. Z nežno masažo telesa pospešimo cirkulacijo. Odlična je tudi pri odstranjevanju trše kože na predelu komolcev. Če želimo, da je gobica bolj groba, jo lahko uporabimo tudi suho, vendar pazljivo. Če želimo mehkejšo, pa jo pred tuširanjem namočimo v vodo.
Za piling navlažimo lufo s toplo vodo, da jo zmehčamo in nanjo nanesemo milo. Kožo na obrazu nežno, s krožnimi gibi, nekaj sekund drgnemo. Nato se počasi, s krožnimi gibi, premikamo navzdol po vratu in ostalih delih telesa, dokler ne zmasiramo celega telesa.

Gobica za pomivanje posode
Lufa je idealna alternativa konvencionalni plastični gobici za pomivanje posode. Poleg tega uporabniki pričajo, da zdrži precej dlje od plastične! Nanjo preprosto nanesemo gel za pomivanje posode ali pa uporabimo naravno marsejsko milo.

Zakaj torej lufa?

Lufa je odličen eksfoliant kože brez kančka plastike!
Lufa je rastlina.
Lufa je veganska različica morske spužve.
Lufa je vzdržljiva gobica za pomivanje posodice.
Lufo lahko kompostiramo kar na domačem kompostu.
Lufe so enostaven obnovljiv vir.
Lufe imajo velik potencial v predelovalni industriji.


Slovenske eko gobice lufa

Kot rečeno, je buče lufa v slovenskem podnebju težko dozoreti brez ustreznega rastlinjaka. Tega se še kako zavedajo ustvarjalci prve slovenske zero-waste linije izdelkov Dantesmile, ki so začeli tudi z gojenjem buč lufa in njihovo predelavo v gobice.

Zato vas prosijo za pomoč pri zbiranju sredstev za nakup rastlinjaka. Odprli so crowd-funding kampanjo, v kateri lahko do 5. 12. 2020 izbirate med različnimi paketi izdelkov Dantesmile in tako prispevate svoj del v skupnem znesku rastlinjaka.

Izberite si svoj paket za dom brez odpadkov!

S svojim prispevkom boste pomagali okolju, lastnemu zdravju in bolj zdravi prihodnosti nas vseh.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj