Vseslovensko petje s srci ‒ združimo Slovenijo s petjem

  April 2022 – V Sloveniji že peto leto zapored poteka akcija »Vseslovensko petje s srci«, ki vsako leto na dan Sv. Jurija, ki prinaša zdravje in obilje v domove, povezuje Slovence in Slovenke doma in po svetu v prepevanju.
  Letos se bo pelo v soboto, 23. aprila, med 10. in 11. uro, doma, na trgih, tovarnah, na zelenih mestnih površinah, v avtomobilu, na sprehodu …

  Ideja o vseslovenskem prepevanju je rezultat razmišljanja, kaj lahko posameznik naredi za dobrobit družbe.

  Slovenci smo narod petja, ki ima največ pevskih zborov na kvadratni kilometer na svetu. Ohranjenih imamo 15.000 ljudskih pesmi in naloga naše generacije je, da jih ohranimo in prenesemo na naslednji rod.
  Skupno petje je tisti vzvod, ki povezuje vse generacije in vse družbene sloje v eno misel.
  Letošnja skupna misel je: mir, ljubezen, zdravje, iskrenost in radost.

  Recept za dvig razpoloženja in harmonije

  Petje zdravi in nas spravi v boljšo harmonijo s samim s seboj, predvsem pa nas čustveno razveseli in tako vpliva na naše psihofizično stanje. Kakor pri zdravilni meditaciji se pevec zaveda svojega diha, poglablja vdih in podaljšuje izdih, obenem pa iz pljuč odstrani ves nečisti in obrabljeni zrak. Tresljaji iz lobanje očistijo možgansko tekočino vseh nečistoč in aktivirajo desno stran možganske hemisfere, kjer imamo center za intuicijo, sočutje, kreativnost …

  Ustvarjamo harmonijo znotraj sebe in tako vplivamo tudi na stanje zunaj sebe. Znanstveno je dokazano, da petje vpliva pozitivno na vso okolico, kajti ob dobrem zvoku tudi krave dajejo več mleka ter rastline bolje rastejo.

  Zato vas nagovarjam, da pojmo čim več ob vsakodnevnih opravilih, tako kot so to že počeli naši predniki. Mi smo le malce pozabili na to starodavno modrost.
  Prepevamo lahko vsi, ne glede na to, kje se nahajamo, kajti glas nosimo s seboj.

  Kako sodelovati?

  Kot včasih, ko je kmet šel na njivo in si zraven pel. Preprosto.
  Od tam, kjer smo:
  Doma z družino in prijatelji, iz delavnice, obrata, avtomobila, pisarne, na sprehodu, treningu … Pomagamo si z YouTube aplikacijo na kanalu Vseslovensko petje s srci 2021, kjer je seznam pesmi, ki jih prepevamo. Tri pesmi so skupne Himna, Lipa zelenela je in Poj mi pesem. Ostale izberemo po lastnem izboru. Skušajmo poiskati v spominu tudi tiste stare ljudske pesmi in jih prepevajmo z našimi otroci, da se bo naša dediščina prenesla tudi na njih.
  Povabimo sodelavce, sosede, prijatelje, znance in to naredimo sami ali v družbi.

  Dvignimo razpoloženje Sloveniji s prepevanjem slovenskih pesmi. Posnemite druščino in delite na družbenih omrežjih in medijih. Naj zavlada dobra volja in pozitivizem.

  Prispevaj tudi ti svoj glas. Iskreno vabljen, da se nam pridružiš.


  Elektronski naslov: [email protected]
  FB stran: Vseslovensko petje s srci
  Spletna stran: https://www.vseslovenskopetje.si/

  Podrobneje o dogodku.

  Prejšnji članekLečini veganski polpeti z orehi
  Naslednji članekPrihodnost naravnih konopljinih izvlečkov?

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj