Ali Evropi grozi električni mrk?

  sveča, vžigalica, candle, match, fire, ogenj

  November 2021 – Številni svetovni mediji te dni poročajo o avstrijskih svarilih o morebitnih izpadih elektrike večjih razsežnosti.

  Avstrijska ministrica Klaudia Tanner je razburila z izjavo, “da pravo vprašanje ni več, ALI se globalni izpad elektrike lahko zgodi, temveč KDAJ se bo zgodil.” Pri tem je opozorila, da je bila ta nevarnost do sedaj spregledana kljub katastrofalnim posledicam, ki jih bo lahko imela.

  Zato Avstrijci ne bodo sedeli križem rok. Kot poroča webtribune.rs, so za 12. november razpisali vajo “Energija 21”, na kateri bodo vadili, kako reagirati v takšni kritični situaciji.

  V vajo bo vključenih več regij, potekala pa bo v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve in Ministrstvom za obrambo. Kot razlog za vajo navajajo predpostavko, da bi lahko ekstremno nizke temperature v Evropi vodile do povečane porabe energije in omejitev v proizvodnji, to pa bi lahko pripeljalo do hujših pomanjkanj.

  Kako reagirati v situaciji, ko je dobava močno zmanjšana ali celo doživi kolaps? Kako funkcionirati v takšni krizi in kako naj poteka sodelovanje oblasti, lokalnih skupnosti in elektrodistributerjev? S tem se bodo naši sosedje ukvarjali čez nekaj dni.

  Očitno je, da gre za nacionalno kampanjo, ker v zadnjem času tudi ponudba trgovcev, ki ponujajo radijske sprejemnike z dinamom, agregate, baterijske luči, ki delujejo na ročno polnjenje, nakazuje da je blackout scenarij, na katerega se moramo pripravljati.

  Če vas zanima, kaj bi takšen izpad elektrike pomenil in kako ga lažje prestati, preberite več v članku Mrk civilizacije, ki smo ga napisali že leta 2010.

  Zaradi potencialnih zapletov v distribuciji elektrike zaskrbljeni tudi Švicarji

  Kot je poročal Reuters 13. oktobra 2021, Švicarji z negotovostjo pričakujejo leto 2025, ko bodo stopila v veljavo nova pravila Evropske unije, ki elektrodistributerjem nalagajo, da mora biti 70 % razpoložljive energije rezervirane za potrebe trga EU. To za Švico, ki je močno odvisna od uvoza elektrike, predstavlja slabo novico, ker ne bo več mogla računati na uvoz s teh trgov.


  Preberite tudi:
  Sončna elektrarna in njiva hkrati
  Ogenj daje več kot le toploto!

  Prejšnji članekIniciativa slovenskih zdravnikov proti cepljenju otrok s covid-19 cepivi
  Naslednji članekAli je lakota pred vrati?

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj