Telesna dejavnost – da, vendar …

Extreme mountain bike sport athlete man riding outdoors lifestyle trail

Kolesarjenje, tek, dvigovanje uteži, fitnes, borilne veščine – to so samo nekatere od priljubljenih telesnih dejavnosti moškega. Čeprav drži, da je vadba potrebna za ohranjanje splošnega zdravja, z njo kaj hitro zavijemo v smer, ki lahko škoduje našemu mišično-skeletnemu sistemu. Namesto do krepitve telesa lahko pride do izčrpavanja, poškodb in hitrejšega obrabljanja, zlasti skeleta. Da mišično-skeletni sistem ne bo trpel, ne pozabite na dva pomembna ukrepa.

Ne pozabite hidrirati telesa

Če telo v normalnem psihofizičnem stanju za optimalno delovanje potrebuje od 2 do 2,5 litra vode na dan, je pri večji telesni (ali duševni) obremenitvi potrebuje še več. Ker je človeško telo večinoma sestavljeno iz vode, je koristno paziti, da nam je zaradi telesne dejavnosti ne začne primanjkovati. Posledica tega je namreč tudi izsuševanje mišično-skeletnega sistema, zaradi česar obstaja večja verjetnost, da bo prišlo do njegovih poškodb in obrab. Kosti resda vsebujejo samo 20 odstotkov vode, zato pa voda dobesedno prežema mišice, medvretenčne ploščice, sklepno tekočino in sklepni hrustanec.

Mišice vsebujejo približno 75 odstotkov vode, medvretenčne ploščice in hrustanec pa 80 odstotkov! Nič nenavadnega torej, da je po mnenju dr. Batmanghelidja, avtorja knjige Telo kliče po vodi, za kar 80 odstotkov bolečin v hrbtu kriva skrčenost mišic zaradi dehidracije.

V primeru dehidracije bodo trpeli tudi sklepi: ker se izsušuje tudi sklepna tekočina, ne bodo le slabše podmazani – na pritiske in poškodbe bodo občutljivejši tudi sklepni hrustanec in medvretenčne ploščice. Voda jim namreč daje prožnost in odpornost na pritiske, obenem pa skrbi za optimalno regeneracijo. V primeru dehidracije se zato ta tkiva hitreje poškodujejo in slabše obnavljajo.

Ali popijete dovolj vode, vam pove že urin. Če je temnejši, koncentriran in ga je manj, pijte več. Če vas po vadbi boli glava, pijte več. Nikakor pa se telesne dejavnosti ne lotite dehidrirani. Vsaj dve uri pred začetkom teka ali kake druge oblike vadbe je koristno popiti 0,5 litra vode, tik pred začetkom pa še 1,5 decilitra. Med vadbo je priporočljivo popiti od 3 do 8 decilitrov vode na uro. Koliko vode morate nadomestiti po vadbi, lahko približno ugotovite tudi s tehtanjem pred in tik po vadbi (seveda brez oblačil). Dobljeno razliko v teži pomnožite z 1,2 ali 1,5 in dobili boste podatek o tem, koliko vode morate nadomestiti. Če ste torej po vadbi lažji za kilogram, v roku ene ure postopoma, po požirkih, popijte od 1,2 do 1,5 litra vode. Če ste dejavni eno uro, je voda popolnoma primerna tekočina za rehidracijo telesa. Lahko ji dodate tudi ščepec soli. V primeru hujše dehidracije pa bo telo pomagala dodatno hidrirati tudi kokosova voda, ki je naravni izotonik.

Ne pozabite dobro podmazati sklepov

Da kosti, sklepni hrustanec, medvretenčne ploščice, mišice in fascije zaradi telesne dejavnosti ne bodo trpeli, jim je koristno pomagati tudi z redno dostavo osnovnih gradnikov (ti so med drugim kolagen, hialuronska kislina, MSM, glukozamin, baker, cink, selen, vitamina C in D), ki jih bodo ohranjali v dobri formi. Kolagen potrebujemo zato, ker je glavna beljakovina v hrustancu. Brez njega se ne more regenerirati.

Telesna proizvodnja kolagena pa začne upadati že po dvajsetem letu! Hialuronska kislina je sestavina sklepne tekočine, hrustanca, medvretenčnih ploščic in fascij, ki je nujna za ohranjanje hidriranosti vseh teh tkiv. Brez hialuronske kisline ne voda in ne hranila ne morejo učinkovito doseči teh tkiv, zato je v primeru njenega pomanjkanja slabša tudi regeneracija. Ker vemo, da se sklepna tkiva že sicer obnavljajo počasi, ne pozabimo na preskrbo telesa z njo.

Več o osnovnih gradnikih za podporo mišično-skeletnemu sistemu lahko preberete v članku Kako podmazati sklepe. Temelj preskrbe z osnovnimi gradniki je seveda predvsem kakovostna in raznovrstna hrana, po potrebi (denimo ob redni športni dejavnosti) pa sem spada tudi jemanje kakovostnih prehranskih dodatkov, kot je Regulatpro Arthro. Ta je produkt kaskadne fermentacije ekološkega sadja, zelenjave, oreščkov in začimb, vsebuje pa tudi vse omenjene osnovne gradnike.

Prednost tega eliksirja ni le v tem, da z njim v enem pripravku dobite vse, kar potrebujejo sklepi, ampak tudi v tem, da zaradi kaskadno fermentiranega koncentrata telo vse vitalne snovi tudi za 200-krat učinkoviteje vsrka iz prebavil. To pomeni, da je krepitev mišično-skeletnega sistema ob jemanju takšnega pripravka še učinkovitejša.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka projekta Skupaj za zdravje človeka in narave.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj