So prehranska dopolnila varna?

Serious young muscular man choosing sport dietary supplements in store

To je vprašanje za milijon … pardon … milijarde dolarjev.

Italijanski trg prehranskih dopolnil, ki velja za največjega v Evropi, je vreden 1,6 milijarde evrov. Nemci za prehranska dopolnila odštejejo približno milijardo evrov (12 evrov na prebivalca), Slovenci pa zanje porabimo 36 milijonov. Torej 8 evrov na prebivalca, kar se ne zdi prav veliko. Seveda je to le del, ki ga »ujame« statistika. Vse večji delež trga prehranskih dopolnil, ki živi stran od oči inšpektorjev, namreč zavzema spletna prodaja, ta pa ne pozna meja in temelji na obljubah, ki tudi ne poznajo meja.

Prodaja obljub je dober posel

Dovolj je, da si ogledate program katere od lokalnih televizij, ki brez zadržkov kršijo vse prepovedi o zdravstvenih trditvah in obljubljajo vse mogoče, da bi le takoj naročili, kar vam ponujajo. In pri tem jim gre dobro! Kdor ima moč, da tisočkrat ponovi obljubo, mu ni treba dokazovati, kaj je sploh v škatlici.

Zavedati se morate, da na vsako dobro prehransko dopolnilo pride najmanj devet slabih. Njihovi proizvajalci računajo s tem, da vas bodo prepričali z obljubami, posebno ponudbo, dodatno brezplačno škatlico … Ker boste to, kar boste kupili, vnesli v svoje telo, res ni vseeno, kaj pogoltnete.

Ortomolekularna medicina je zapletena znanost. Ugotoviti, česa natančno nam manjka, v kakšni obliki in v kakšnih kombinacijah, namreč ni preprosto. Zato številni ljudje preprosto verjamejo ceni ali oglasom, kar ni vedno dobra popotnica za varno izbiro. Četudi vemo, kaj potrebujemo, ni lahko izbirati med kopico ponudnikov.

Kako izbirati vitamine?

Praviloma pri vodotopnih vitaminih, kot so tisti iz skupine B in vitamin C, telo presežke odplakne, zato je cena za napačno izbiro zgolj to, da od takih dodatkov ni nobene koristi. Nekatera bolj dovršena dopolnila izdelujejo ob pomoči naprednih tehnologij, s katerimi dosežejo počasnejše sproščanje vitaminov in njihov boljši izkoristek. Večja težava je pri dopolnilih, ki utegnejo biti škodljiva, če niso kakovostna ali če jih ne uživamo pravilno.

Vitamini A, D, E in K se kopičijo v telesu, presežki nekaterih od njih pa lahko povzročijo neželene učinke. Na to, kako bodo delovali v telesu, zelo vplivata tudi kakovost in način njihovega pridobivanja. Številne raziskave namreč dokazujejo, da sintezne različice teh vitaminov v telesu razpadajo povsem drugače kot naravne različice ali pa razpadajo hitreje/počasneje, tako da se antioksidacijsko delovanje sprevrže v dodatno oksidativno obremenitev. Zato morate biti pri izbiri teh vitaminov še posebno pozorni na to, da so naravni in v aktivnih oblikah.

Kako izbrati omega 3?

Omega 3 maščobne kisline so brez dvoma ključne za nadzor nad vnetji ter spodbujanje pravilne obnove celic, ožilja, živčevja in možganov. Ker so termolabilne in nadvse občutljive na oksidacijo, jih industrijska predelava hrane dobesedno uniči, zato jih večina ljudi dodaja v obliki prehranskih dopolnil.

Pri omega 3 maščobah je treba znati brati deklaracije. Ni tako pomembno, koliko ribjega olja je v pripravku, pomembnejše je, kakšna je vsebnost EPK- in DHK-maščobnih kislin, ki jih bomo zaužili, ta pa se razlikuje od pripravka do pripravka.

Dandanes so ribja olja pogosto obremenjena s težkimi kovinami, zato živčevje uničujejo, namesto da bi ga obnavljala. Prav zato je treba poiskati zaupanja vredne proizvajalce, ki svoje izdelke testirajo na prisotnost živega srebra, težkih kovin, polikloriranih bifenilov, dioksina in drugih potencialnih onesnaževalcev.

Pri tem imajo prednost večji ponudniki, ki si lahko privoščijo več strokovne podpore in naprednejšo tehnologijo. Tako denimo napredna analizna metoda ICP-MS že lahko zazna sledove nečistoč, namenjena pa je tudi določanju in identifikaciji drugih industrijskih onesnaževalcev.

Čistost pa ne pomeni veliko, če uživamo oksidirana olja, prav takšnih, ki imajo previsoko peroksidno število, pa je na trgu največ. Kakovostna olja morajo biti med celotnim postopkom zaščitena pred oksidacijo. Da to dosežejo, nekateri proizvajalci dodajajo sintezna sredstva (tega si ne želite) ali pa naravne antioksidante, kot so naravni vitamin E, rožmarinovo olje in nekateri drugi.

Zaradi občutljivosti tega področja je bila ustanovljena Svetovna organizacija za kakovost EPA & DHA omega 3 prehranskih dopolnil (GOED). Organizacija se ukvarja s standardi za kakovost ribjih olj ter skrbi za izobraževanje in nadziranje kakovosti ribjih olj njihovih članov – proizvajalcev.

Izolirane snovi ali kompleksi?

Čeprav se na etiketi zdi podobno, ni vseeno, ali so v kapsule nasuli po nekaj miligramov ali mikrogramov različnih snovi, ki so se v njej srečale prvič, ali pa gre za že uglašen kompleks. Četudi je v prahu žitnih trav, algah ali aloji veri navidezno manj posameznih mikrohranil, sta njihova biorazpoložljivost in učinek v telesu praviloma večja, saj se hranila med sabo podpirajo in delujejo sinergijsko. Lahko pa je tudi nasprotno, če so v naravnih oblikah prisotni fitati ali druge snovi, ki zavirajo resorpcijo. Poleg tega je pri nekoncentriranih izvlečkih sledljivost pridelave in predelave lažja, saj jih je mogoče certificirati kot ekološke ali Demeter, kar potrošniku zelo olajša izbiro.

Standardi kakovosti so različni

Med prehranskimi dopolnili na trgu je najti tudi zelo kakovostna. Praviloma jih proizvajajo v skladu z visokim standardom kakovosti GMP, ki ga upošteva tudi farmacevtska industrija. Še naprednejši izdelki imajo tudi certifikat odličnosti UL (Underwriters Laboratories) vertikalno integriranega procesa proizvodnje, ki zagotavlja varnost ter preprečuje možnost napak pri proizvodnji, pakiranju in distribuciji izdelkov.

Prejšnji članekNjena svetost – lipa!
Naslednji članekSodelujemo, delimo, izposojamo, podarjamo

2 KOMENTARJI

  1. Pozdravljeni, prosim če mi svetujete,v kateri hrani je največ magnezija, brez šumeče tablet itd.
    In katero hrano odpisat,da ne ustvarjaš črevesnih polipov, najlepša hvala za morebitni odgovor,Lp Branko.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj