Poletno ohranjanje jin-jang razmerja črevesnega mikrobioma

Healthy summer fruits vegetables berries background, cherries peaches strawberries cabbage broccoli cauliflower squash tomatoes carrots spring onions beans beetroot, pepper, top view, selective focus

V vsakem dobrem mora biti nekaj slabega in obratno. Tudi pri zdravem črevesnem mikrobiomu je tako, saj lahko zdravju koristne in patogene črevesne bakterije živijo v popolni simbiozi, če so razmerja med njimi ustrezna.

Poletni meseci nas razvajajo z odlično, slastno, sezonsko pridelano hrano, ki nam polepša naš poletni vsakdan. Tržnice z ekološko pridelano zelenjavo in sadjem se poleti hvalijo s svojo bogato ponudbo. Prav tako se poleti radi predajamo sladkim dobrotam med posedanjem v slaščičarnah ob morju, žar dobrotam na domačih piknikih in hladnim osvežilnim pijačam, ki vsebujejo večje količine sladkorja in/ali alkohola.

Pri vsem tem obilju hrane je potrebno pri prehranjevanju paziti na zdravo ravnovesje in se izogniti pretiravanju v eno ali v drugo stran. Bakterijsko ravnovesje črevesnega mikrobioma je zelo odvisno od naše prehrane, s katero ga lahko ali izboljšamo in ohranjamo v optimalnem stanju ali pa poskrbimo tudi za nastanek različnih disbioz.

(Disbioza je neuravnovešeno stanje črevesnega mikrobioma, pri katerem je zmanjšana bakterijska raznolikost in patogene bakterije prevladajo dobrodejne, to pa lahko pripelje do prebavnih težav ali drugih zdravju škodljivih posledic).

Prebavnih težav si v poletnih mesecih zares NE želimo!

Definiranih je več primerov disbioz, ki jih povzročajo določeni prehranski vzorci ali diete, uživanje alkohola, kajenje, pomanjkanje športne aktivnosti in/ali uporaba antibiotikov. Zavedati se je treba dejstva, da je ravnovesje črevesnega mikrobioma zelo krhko, njegova obnova pa lahko traja več mesecev.

Prehranski vzorec z veliko vsebnostjo sladkorja, malo prehranskih vlaknin in uporabo antibiotikov lahko pripelje do problemov z glivico kvasovko kandido. V primeru pretiranega razrasta kandide po prebavilih ali celo njenega vstopa v krvni obtok preko prepustnega črevesja lahko pride do infekcije – kandidiaze, ki povzroči drisko, napenjanje, zaprtost, utrujenost, vnetja po telesu (intimni predeli, sečila, ustna votlina).

Ameriški prehranski vzorec z večjo količino nasičenih maščob in enostavnih sladkorjev, uživanjem pretirane količine mesa, s premalo vključenih prehranskih vlaknin in dokaj enoličnim izborom živil običajno povzroči zmanjšano mikrobiološko raznolikost mikrobioma in poslabša njegovo funkcionalnost. Manjša mikrobiološka raznolikost črevesnega mikrobioma pomeni slabše prebavne encimske sposobnosti, to pa pripelje do slabšega izkoristka hranil. Večja je tudi možnost razrasta zdravju škodljivih bakterij v prebavilih.

Kajenje in alkohol imata dokazano negativen vpliv na črevesni mikrobiom. Pri ljudeh, ki so redno uživali alkohol in/ali kadili, je bila očitno prisotna zmanjšana raznolikost sestave črevesnega mikrobioma, kar v nadaljevanju pripelje do raznih zdravstvenih zapletov na prebavilih.

Kako izkoristiti poletje za okrepitev zdravja črevesnega mikrobioma?

Poletje je čas, ko naj bi uživali veliko lahke hrane, bogate z vlakninami, vitamini in minerali, antioksidanti, naravno prisotnimi sladkorji in zdravimi maščobami. Vse omenjeno najdemo v sadju in zelenjavi, oreščkih, hladno stiskanih rastlinskih oljih, morskih ribah in polnozrnatih živilih.

Pomemben del poletne prehrane so tudi fermentirani izdelki – fermentirani mlečni izdelki, vino, različni fermentirani čaji (kombuča), fermentirana zelenjava, stročnice (miso, tempeh, sojin jogurt), žita (kruh z drožmi) in fermentirani napitki s sevi dobrodejnih bakterij črevesnega mikrobioma. Vsa omenjena poletna hrana predstavlja odličen vir probiotičnih mlečnokislinkih bakterij in hranil, ki so hrana tem bakterijam (prebiotiki).

Poletje je torej obdobje, ko črevesni mikrobiom z nekaj malega naše pomoči in pametnih izbir prehrane z lahkoto ohranja in krepi jin-jang ravnovesje. Ohranjanje raznolike sestave črevesnega mikrobioma je ključ do odlične presnove, dobrega počutja in pozitivne energije. Vse našteto je ključnega pomena, da skozi poletje ohranjamo zdravo prebavo, nismo napihnjeni, imamo raven trebuh in uživamo v poletnih radostih.


Preberite tudi: Dobre bakterije za brezskrbno poletje

Če imate raje video napotke, pa priporočamo ogled spletne delavnice Naravne rešitve za zdravo črevesje.

Prejšnji članekZélena za zimzeleno zdravje
Naslednji članekShranimo poletno svežino bezgovih cvetov za zimske dni

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj