Menopavzne težave lahko rešujemo tudi brez hormonov!

maternica, jajčniki, nožnica, ovarium

Standardni način reševanja težav s pomanjkanjem estrogena v menopavzi je hormonska terapija, ki nadomešča estrogen. Kljub besedam bio in bioidentični naše telo takih dodatkov očitno ne sprejema kot zares naravno pomoč, o čemer priča tudi precej povečana incidenca raka dojke pri ženskah, ki so na tak način reševale menopavzne težave.

Društvo American Cancer Society je 11 let spremljalo 37.000 žensk in prišlo do šokantnih ugotovitev, da imajo tiste, ki so v menopavzi uživale sintetične hormone, 80 % večje tveganje, da bodo zbolele za rakom dojke, kot ženske, ki niso imele hormonske terapije. Pri ženskah, ki so bile na hormonski terapiji dlje od 5 let, pa je tveganje za raka dojke večje za kar 165 %.

Danes znanstveniki ugotavljajo, da je problem v tem, da vsako direktno nadomeščanje hormonov le pospeši propad žlez, ki bi ga sicer proizvajale. Zakaj bi se naše žleze trudile, če se jim ni več treba?

Uravnavanje posameznega hormona je vedno zelo tvegano tudi zato, ker je snovi, ki jih dodajamo, nemogoče dozirati tako, da so v telesu usklajene z našimi potrebami. Naš hormonski sistem je namreč zelo živahen in ravnovesje med našimi hormoni se lahko spreminja iz minute v minuto. Vsaka preiskava, pa naj bo še tako natančna, lahko da odgovor le o stanju določenih hormonov v trenutku, ko smo to preiskavo naredili. Dolgotrajne terapije na podlagi takih podatkov pa vključujejo veliko ugibanja.

V zadnjem času znanstveniki širijo svoj pogled na delovanje človeškega telesa in vse več jih dojema, da je hormonski sistem treba gledati kot celoto in težave urejati na višjem nivoju.  Pravo vprašanje se glasi: Zakaj telo v nekem trenutku zmanjša proizvodnjo hormonov, ki odločilno vplivajo na naše obnavljanje, reproduktivne možnosti in kognitivne zmogljivosti?

Odgovor se skriva na celični ravni. Celica preprosto nima več dovolj energije, da bi se pravočasno obnovila, popravila ali uspešno razmnožila. Če bi celici olajšali življenje, ji zagotovili več energije, jo razbremenili odvečnih strupov in sevanj ter po možnosti dodali še hranila, s katerimi bi zadovoljevala svoje potrebe, EMŠO ne bi več določal našega videza in počutja.

Zdi se tako preprosto, da mnogi tega ne morejo verjeti. Dejansko so vse rešitve zelo preproste, le veliko časa potrebujemo, da zastavimo prava vprašanja.

Začnimo uravnavati hormone

Da bi uredili hormone, nam jih ni treba dodajati – le našim endokrinim žlezam moramo zagotoviti dovolj energije in potrebnih snovi, da vse, kar potrebujejo, izdelajo same.

Številne naravne snovi že tisočletja »uglašujejo« naše hormone, ne da bi morale za to biti nabite s fitoestrogenom ali progesteronom.

Poglejte, kaj vse zmore vrtnica, žafran ali črna kumina. Njihove regenerativne moči so naši predniki odlično poznali in uporabljali. Če si z njimi še vedno niste »na ti«, pa si preberite natančne napotke v Ščepcu védenja. Tam vas čaka tudi celotno poglavje o urejanju hormonskih težav. Modrost narave se odraža v tem, da omenjena »kraljevska zelišča« delujejo na domala vse naše endokrine žleze (to so žleze, ki proizvajajo hormone), ne da bi telo obremenila z dodatnimi hormoni. Ne delajo »domače naloge« namesto nas, nam pa pomagajo, da jo naredimo sami.

Številne težave, ki so danes povzete v takih ali drugačnih diagnozah, imajo isti vzrok – pomanjkanje celične energije. Zato ne preseneča, da se k dvigu energije celic usmerja tudi razvoj številnih novih prehranskih dopolnil.

Eden izmed načinov, da celicam zagotovimo hitrejšo regeneracijo, se začne že v našem mikrobiomu. Da se ne ponavljamo, ker smo o tem res že velikokrat pisali, bomo omenili le večstopenjsko fermentirane izdelke, za katere različne študije potrjujejo, da ob blagodejnem delovanju na črevesje in počutje merljivo delujejo tudi na dvig celične energije vsake celice.

Z vsakim dnem vse bolj spoznavamo tudi t. i. Q1 – osnovni koencim, ki poganja naše celične elektrarne (mitohondrije) – NADH.

Journal for menopause 3/2006 je poročal o študiji, ki so jo opravili v Švici in Avstriji in v kateri so želeli preveriti, ali bi lahko menopavzne simptome umirili tudi brez hormonskih pripravkov. V študiji je sodelovalo 49 žensk starosti 45–55 let, ki so imele težave z vročinskimi oblivi, nespečnostjo, nihanjem razpoloženja – niso pa jemale ščitničnih in psihotropnih zdravil.

Tri mesece so ženske vsak dan zaužile 10 mg NADH in vsak dan so tudi natančno izpolnjevale vprašalnik, s katerim so spremljale frekvenco in jakost simptomov. Rezultati so pokazali, da se število vročinskih oblivov sicer ni zmanjšalo, so pa ti bili veliko manj intenzivni, zmanjšalo se je tudi nihanje počutja, kakovost spanca je bila boljša, udeleženke so poročale tudi o izboljšani motivaciji in večji umirjenosti. Tako dobri rezultati so presenetili tudi raziskovalce, zato so predlagali izvedbo s placebom kontroliranega kliničnega preizkusa.

Tudi številne druge študije so pokazale, da padec libida v menopavzi ni toliko povezan s padcem estrogena kot s splošnim padcem celične energije.

Številni terapevti so preizkušali tudi kombinacijo naravnih izoflavonov (npr. v pravilno pripravljenih izdelkih iz soje) in NADH ter poročali o zelo dobrih učinkih.

Nekatere študije potrjujejo, da je možnost našega črevesja, da kakovostno predela stročnice, kot je soja, zelo odvisna tudi od pravilnega delovanja našega mikrobioma, kar potrjuje, da je za mir v menopavzi nujen tudi mir v našem črevesju in drugih sluznicah.


Preberite tudi:
Hidrolati in menopavza
Je menopavza nalezljiva?
Menopavza – druga pomlad?

Prejšnji članekBrez duhovne znanosti ni prave znanosti
Naslednji članekSladki pelin ni za sladkanje, je pa za zdravje!

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj