Kaj imajo skupnega srčno-žilne bolezni, ledvične bolezni in rak?

Biology and science. Doctor wearing protection face mask. Virus or bacteria cells. Global alert. Epidemic flu. Coronavirus. Medical staff preventive gear.

Te dni naštete bolezni predstavljajo največje tveganje za smrtni izid pri okužbi s koronavirusom, imajo pa tudi sicer veliko skupnega.

Kot je na seminarju na Dunaju povedal Dr. Krah, imajo kronične bolezni pomemben skupni imenovalec – vse koreninijo v kroničnih vnetjih, ki jih sprožajo lipopolisaharidi oz. endotoksini (LPS). Povišani LPS so največja mora vsakega terapevta, ker jih je težko zniževati, brez tega pa ni uspešne terapije.

LPS se izločajo iz ovojnic gram negativnih bakterij, in če je naše črevo dovolj kompaktno, bodo le potovali skozi tunel in se izločili. Težava nastane, ko je črevo prepustno, ker takrat LPS prehajajo v kri in ogrozijo naše trombocite.

Ti jih odpeljejo najprej do jeter, od tam pa do srca, kjer obremenjene krvničke pod pritiskom razpadejo. LPS nam lahko nagajajo na več načinov. Prvi, zelo nevaren, je ta, da povzročajo lepljenje trombocitov, kar lahko pripelje do miokardnega infarkta, možganske kapi ali tromboz. Druga oblika je, da se vežejo na receptorje našega imunskega sistema, TLR-4, ki jih zmotno prepoznajo kot bakterijsko okužbo in se začnejo proti njim boriti, zato prihaja do vnetnih odzivov. (LPS so tako zelo vnetni, da jih raziskovalci v študijah uporabljajo, ko želijo hitro zanetiti vnetje pri poskusnih živalih.)

Ko se LPS v srcu sprostijo, imajo prosto pot do številnih organov. Osvobojeni se lahko vežejo na stene ožilja, živčnih, maščobnih ali organskih celic in tako povzročijo pomanjkanje kisika v celicah. Ko celica ostane brez kisika, je proces podoben kot v peči, ki ostane brez zraka – ogenj bo usahnil. Tako bodo tudi mitohondriji, naše celične elektrarne, utrpeli poškodbe, celica pa bo začela ugašati in propadati. Ker gre za tipično oksidativno delovanje, si najlažje pomagamo tako, da razdejanje ustavimo s povečano zaščito z antioksidanti.

Zagotovo poznamo ogromno antioksidantov, v tem primeru pa imajo najboljši učinek t. i. specifični polifenoli oz. sinergijsko kombinirani polifenoli.

Kako ustaviti hitri vlak vnetja?

Najboljši nasvet je krepitev obrambe na prvi liniji: naše črevo, ki ga moramo čim prej zakrpati in obnoviti sposobnost celičnih membran, da odbijejo poskuse vdora nevarnih molekul, kot so LPS. Pri tem so nam v pomoč probiotiki, fermenti, kolostrum, antioksidanti in omega 3 – protivnetne maščobne kisline.

Ker krpanje črevesja ni tako lahka naloga, je treba tiste LPS, ki so ušli nadzoru, premagovati z antioksidanti, ki lahko prehajajo v celice in jih tako obvarujejo pred propadom.

Ravno tu pa se pri večini znanih antioksidantov zaplete. So mogočni, vendar ne morejo prodreti povsod, ker jih telo slabo vsrkava. Dokler smo zdravi ali je naše zdravje le načeto, si lahko pomagamo z večjimi količinami zelišč, začinjanjem hrane in uživanjem čajev. Če pa je obramba telesa v slabšem stanju, to ne bo zadostovalo.

Raziskovalci so ugotovili, da k hitremu gašenju tihih vnetij, krpanju črevesja in regeneraciji prizadetih tkiv zelo pripomore povečan vnos vitaminov B12, folne kisline, vitamina C, vitamina E (beta, gama in delta tokoferoli so se izkazali za učinkovitejše od običajne oblike tokoferola). Med antioksidanti pa so med najmočnejšimi pri obvladovanju vnetij kurkumin, resveratrol, alfa lipoična kislina in kvercetin.

Če dodamo, da imajo tudi pri gripi in prehladih vitamin C, resveratrol in kvercetin številne koristne učinke, je to zagotovo razlog več, da si okrepimo moči in zmanjšamo dovzetnost za vnetja.

Učinkovitost polifenolov skušajo znanstveniki čim bolj povečati. Že s procesom ekstrakcije jih je mogoče pridobiti 5- do 6-krat več. Liposomska tehnologija je bila razvita zaradi povečanja biorazpoložljivosti snovi, še bolj učinkovita pa je tehnologija emuliranja EmulextTM – ta omogoča zajem skoraj celotnega potenciala rastlin in visoko absorpcijo, ki prekaša tudi liposomsko tehnologijo.

Prav tako je pomembno preudarno kombiniranje sinergijsko delujočih učinkovin, ki moči končnega pripravka pomnožijo.

Zagotovo bo zavedanje o tem, kako povezana so tiha vnetja z našo ranljivostjo, iz dneva v dan večje. Znanstveniki so svojo domačo nalogo že naredili in natančno opisali, kako se tega lahko lotimo. V knjigi Mucosal Immunology je na 2500 straneh zbranih 1200 študij. Namesto da z agresivnimi terapijami zaviramo le simptome, ki nastanejo, ko začnejo LPS sistemsko rušiti zdravje srca, ožilja, živčevja, možganov, ledvic …, bo veliko bolj modro, če vse to ustavimo, še preden proces doseže rušilne moči.

Prof. dr. Heinz Rupp z oddelka za kardiologijo Univerze Philips Marburg (Nemčija), ki vodi tudi eksperimentalni laboratorij za kardiologijo, svari, da le uživanje neoksidiranih virov omega 3 zmanjšuje raven holesterola in prisotnost trigliceridov v krvi.


Ali si z omega 3 pomagamo ali škodujemo?

Prof. dr. Heinz Rupp z oddelka za kardiologijo Univerze Philips Marburg (Nemčija), ki vodi tudi eksperimentalni laboratorij za kardiologijo, svari, da le uživanje neoksidiranih virov omega 3 zmanjšuje raven holesterola in prisotnost trigliceridov v krvi.

Uživanje oksidiranih prehranskih dopolnil omega 3 ima lahko negativne učinke na raven holesterola, zato je neodgovorno pripisovati zdravstvene učinke vsem oblikam EPA/DHA, ne da bi upoštevali njihov izvor in potencialno oksidiranost.

Posebej zaskrbljujoče je, da večina pripravkov iz ribjega olja vsebuje perokside nad dovoljenimi vrednostmi, ki jih priporoča GOED (Global Organisation for EPA and DHA Omega 3). Ob meritvah po uradni metodi AOCS so na Norveškem ugotovili, da je preveč oksidiranih kar 93 % vzorcev. Meritve po fotometrični metodi, ki jo uporabljajo v 13 državah, pa so pokazale, da je preveč oksidiranih 89 % vseh testiranih vzorcev. K oksidaciji so bolj nagnjeni pripravki, kjer so omega 3 v obliki etil estrov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj