Jetra – sedež naše varnostne službe!

1281
Beautiful woman sitting with drinks and healthy green food at home. Vegan meal and detox concept

Če je srce kralj telesa, so jetra kraljica. V manj mačističnem svetu bi rekli, da je nasprotno, saj jetra v resnici opravljajo veliko več funkcij kot srce. Morda so to žensko vlogo dobila zato, ker v našem telesu opravijo največ umazanih gospodinjskih del, ki jih nihče ne opazi, dokler vse poteka nemoteno. Kaj pa, ko gospodinja ne zmore več?

Še pred pol stoletja je Alfred Vogel zapisal: dokler jetra uspešno preprečujejo nalaganje strupov, smo varni pred degenerativnimi boleznimi, rakom in drugimi nadlogami sodobnega časa. Že takrat je bilo namreč znano, da so jetra naš največji filter, ki sproti lovi, razgrajuje in ustavlja strupe, še preden ti dosežejo celice.

Jetra so po svoji strukturi spužvast organ, ki v veliki meri spominja na gobico za pomivanje posode. Dobro veste, kakšna je videti zamaščena in nesnage polna pomivalna gobica. S takšno verjetno ne pomivate kozarcev. Ostanimo pri tej prispodobi: če želimo, da bodo uspešno »pomivala«, moramo tudi jetra občasno oprati in razmastiti. No, pomivalno gobico lahko preprosto zavržemo in začnemo uporabljati novo. Ko gre za jetra, pa je bolje, da ne čakamo na to možnost. Raje se potrudimo in dobro vzdržujmo ta nadvse pomembni organ, dokler je to še možno. K sreči so jetra zelo trpežna in med vsemi našimi vitalnimi organi premorejo največjo moč regeneracije. Če jim pri tem pomagamo, se lahko v dveh letih skoraj v celoti obnovijo.

Težki časi za jetra

Jesen in zima sta za jetra najtežji. Takrat je na voljo najmanj sveže hrane in zelišč, ki jim pomagajo sproti opravljati svoje naloge. Poleg tega jih obremenjujemo z »zimsko« prehrano, v kateri je preveč maščob, sladkorjev, škroba in alkohola. Povrhu je takrat obremenilno tudi okolje – onesnažen zrak, kurjava in več zadrževanja v zaprtih prostorih, če dihanja skozi masko niti ne omenjamo. Na varovalne učinke vitamina D tudi ne gre več računati, saj v tem obdobju njegove zaloge v telesu že poidejo.

To, čemur zmotno pravimo pomladna utrujenost, so v resnici predvsem utrujena jetra. Če želite, da bodo daljšanje dneva spremljale tudi vse večje količine energije, je čas, da jetrom privoščite nekaj počitka in podpore.

Svetloba na koncu predora?

Naši predniki so že tisočletja vedeli, da prav konec februarja napoči trenutek za veliko pospravljanje, zato so se v tem času vedno tudi postili. Nekateri se postijo zgolj z vodo, drugi s sokovi, tretji ob pomoči čajev ali prehranskih dopolnil. Kar koli od tega izberete in tudi izpeljete, bodo jetra hvaležno sprejela.

Narava nam je pripravljena pomagati

Pegasti badelj je zagotovo najmočnejša rastlina, s katero lahko blokiramo strupe in spodbudimo hitro obnovo jetrnih celic. Vse več ljudi spoznava njegove moči, vendar ga žal uporabljajo na način, od katerega ne gre pričakovati veliko. Pogosto so v prodaji tudi semena pegastega badlja, ki so bila očiščena strojno, v tem procesu pa se poškoduje njihova ovojnica. Poleg tega ljudje semena nemalokrat zmeljejo in jih uživajo v obliki prahu. Vedeti je treba, da prav semenske ovojnice vsebujejo koristni silimarin, zaradi česar je ta zelo občutljiv na oksidacijo. Zato ga je najbolje mleti sproti in nato pripraviti oljni izvleček (seveda če smo semena sami pridelali in jih ročno očistili). Kakovostna možnost je tudi uživanje standardiziranih izvlečkov (v maščobi, glicerinu ali tekočinah, ki jih varujejo pred oksidacijo).

Verjetno veste, kako nas požirek zelo grenke pijače »stisne in ožame«. Grenčine, ki jih vsebujejo artičoka, tavžentroža, neem, kurkuma … so zelo blagodejne za jetra. Grenčina ožema jetra in tako olajša njihovo čiščenje. Sami veste, da če želite oprati umazano gobico, ne zadošča le tekoči detergent. Gobico morate še velikokrat ožeti, da se prepoji z milnico – šele tako lahko iz nje iztisnete umazanijo. Zelo podobno čistimo tudi jetra, zato so te rastline najboljša čistila in ožemala za pomoč jetrom.

Zdaj je čas

Spomladi nam je narava kot dragoceno pomoč namenila tudi brezov sok. Ta v telesu zažene veliko pospravljanje sedimentiranih ostankov in nakopičenih kislin, zaradi česar otrdeli sklepi vnovič postanejo prožni. Brezov sok prek ledvic zelo pospeši splakovanje sečne kisline: izločili jo bomo šestkrat več kot sicer, vendar moramo pri tem telo dobro hidrirati, da nas razstrupljanje ne bo preveč oželo.

No, vsaka gospodinja ve, da je prav voda najmočnejše topilo in čistilo, o katerem so včasih govorili: »Voda čisti vse, samo grehov ne.«


Preberite tudi:
Prva pomoč za jetra – pegasti badelj
Razstrupljanje jeter
Črna lepotica za moške težave

Več o rastlinah, ki učinkovito pripomorejo k razstrupljanju jeter, pa boste našli v knjigah Ščepec rešitve in Ščepec védenja.

Prejšnji članekAmeriški slamnik je protivirusna rastlina št. 1
Naslednji članekDušen file orade z zelenjavo in kvinojo
Ana Hauser je hišna avtorica, ki z veliko raziskovalnega duha odkriva aktualne tematike.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj