Dušen file orade z zelenjavo in kvinojo

Nataša Bešter

Kadar nimamo veliko časa za pripravo kosila, je dušen file ribe (lahko je losos, orada, brancin) z zelenjavo, odlična ideja, saj lahko skoraj vse že prej pripravimo in potem samo še skuhamo. Za povrhu pa takšna kombinacija zelenjave, začimb, olivnega olja in vina da jedi prav poseben božanski okus, ki ga še dopolni kvinoja.

Malokdo ve, kako zelo zdravo živilo je kvinoja, pri nas je zato velikokrat na jedilniku. Vsebuje namreč veliko beljakovin in esencialnih aminokislin, največ je lizina, pa veliko mineralov: kalcija, magnezija, fosforja, železa in vlaknin. Bogata je tudi z omega 3.

Sestavine:

– file orade
– zelenjava (korenček, zelena, peteršiljeva korenina, por …)
– olivno olje (prema.si), olive, kapre
– sol Sonnentor, česen, jabolčni kis Byodo
– ekološke začimbe Sonnentor (Bio začimbe za ribe, šetraj, mešanica celih poprov, rožmarin)
– ekološka kvinoja (prema.si)
– belo vino
– žlica kisle smetane
– drobnjak

Priprava:

File ribe umijemo in položimo v nižjo litoželezno posodo (Le Creuset, 1001 dar), v katero smo prej nalili malo vode (toliko, da je pokrito dno) in dodali sol, česen, olivno olje, limono narezano na rezine, kapre, olive in rožmarin.  Zraven fileja damo v posodo še na trakove narezano zelenjavo. Sama izberem največkrat korenček, zeleno, peteršiljevo korenino, por, pa tudi kolerabico ali cvetačo in brokoli, kar imamo doma v hladilniku.

Vse skupaj zavremo, pokrijemo s pokrovko in na nizkem ognju počasi dušimo, da je riba kuhana, zelenjava pa še čvrsta.

Minuto pred koncem dodamo še piko na i – mešanico ekoloških začimb za ribe Sonnentor, v kateri so peteršilj, timijan, bazilika, luštrek, rumeno gorčično seme, limonska trava in cvetovi plavice. Dodamo še pol decilitra belega vina in glavni del jedi je pripravljen.

Istočasno v drugi posodi skuhamo kvinojo, ki ji na koncu dodamo šetraj.

Odlično kosilo je pripravljeno, na krožnik dodamo samo še malo zelenjavne dekoracije, lahko tudi žlico kisle smetane z domačim drobnjakom in mešanico poprov.

Namig:

Zraven seveda paše velika skleda solate, ki pri nas ne manjka pri nobenem kosilu. Solato začinimo s himalajsko soljo Sonnentor,  olivnim ali konopljinim oljem in z enim od kisov Byodo. In seveda z bio začimbami za solate Sonnentor!

Prejšnji članekJetra – sedež naše varnostne službe!
Naslednji članekNove tehnologije? So nas izkušnje česa naučile?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj