Bližnjice do več energije

2642
Cheerful seniors have fun together in their free time in nature

Na raven celične energije in regenerativne procese lahko vplivamo z vnosom nekaterih naravnih prehranskih dopolnil.

Številni že poznajo delovanje Q10, encima, ki pospešuje proizvodnjo celične energije. Še veliko močnejši je Q1, primarni encim, ki mu pravijo tudi NADH. Če povečamo količino NADH v celicah, neposredno povečamo tudi proizvodnjo celičnega goriva ATP. Več ko ga je, bolj nemoteno poteka delovanje in obnavljanje celic.

Ne preseneča, da srce in možgani potrebujejo največ energije, zato imajo tudi največ koristi, če jim zagotovimo več celičnega goriva. Takoj za njimi so drugi veliki porabniki – pljuča, jetra in ledvice.

Dr. Richard Passwater, ameriški biokemik in strokovnjak za antioksidante, je v predgovoru h knjigi NADH – Energijski koencim zapisal: »V telesu sicer ne obstaja zgolj ena “najpomembnejša spojina” ali celo “najpomembnejši antioksidant”, vendar se NADH temu kar najbolj približa. NADH ima dvojno vlogo, deluje kot primarni koencim, ki poganja reakcije, potrebne za zmanjšanje oksidacije v celični presnovi, obenem pa je najmočnejši antioksidant.«

Več kisika, več energije

Verjetno že vsi vemo, da je glavni zaplet pri koronavirusni bolezni pomanjkanje kisika, zaradi česar morajo paciente predihavati ali jih celo priključiti na respirator. Namesto nenehnih razprav »respiratorji – da ali ne« bi bilo morda koristnejše, če bi se stroka poglobila v druge oblike pomoči, ki zagotavljajo boljšo preskrbljenost telesa s kisikom.

Je res tako heretično preučiti tisočletne izkušnje tradicionalne medicine, ki lahko veliko izboljšanje preskrbljenosti celic s kisikom doseže tudi z uporabo aromaterapije (denimo z eteričnim oljem rožmarina) ali pa z uživanjem številnih aromatičnih zelišč, ki povečujejo prekrvljenost in s tem oskrbljenost s kisikom (znanstveno dokazane vplive ima vsaj trideset rastlin, o vseh pa smo pisali v Ščepcu védenja).

Tudi novejše raziskave odkrivajo številne načine, kako izboljšati vitalnost ožilja. Precej znanstvenikov preučuje povezave med dušikovim oksidom in kondicijo ožilja. Nedavne raziskave prof. Malinskega z univerze v Ohiu so denimo pokazale, da NADH bolj kot katera koli druga snov, ki so jo testirali, spodbuja nastajanje dušikovega oksida. Ker dušikov oksid sprošča in širi žile, omogoči, da organi dobijo več krvi, kisika in drugih hranil. Prav zato ima uravnavanje prisotnosti dušikovega oksida velik pomen v primeru angine pektoris, astme in migrene. Njegov vpliv je opazen tudi pri delovanju reproduktivnih organov.

Med preučevanimi zelišči, ki prispevajo k dvigu ravni dušikovega oksida v krvi, izstopa drobnjak. Znanstveniki ugotavljajo, da so za ta učinek odgovorni beta-sitosteroli. Kot lahko preberete v številnih raziskavah, ki jih navajamo v poglavju o drobnjaku v knjigi Ščepec védenja, so se v kliničnih raziskavah izvlečki drobnjaka izkazali kot učinkovitejši od sinteznih zdravil (fibrinolitiki), ki so v rabi pri zdravljenju visokega krvnega tlaka, angine pektoris in srčnega popuščanja.


Še več o vzrokih za pomanjkanje energije in naravnih rešitvah za njeno ponovno pridobitev preberite v knjigi Kako do več energije. Za krajše branje pa priporočamo tudi prispevek Kje vam odteka energija?.

Prejšnji članekFermentiran žajbelj v vodnem kefirju
Naslednji članekZa naravo ob Sočo
Ana Hauser je hišna avtorica, ki z veliko raziskovalnega duha odkriva aktualne tematike.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj