Prebaviti je treba tudi emocije

Tradicionalne medicine vedo, da so skrb, jeza, pohlep, žalost in strah povzročiteljice vseh bolezni. Mogoče se nekaterim sliši preveč abstraktno, vendar se prav na primeru prebave lahko prepričamo, da zares drži.

Skrbi

Kar pomislite, kakšna bo prebava, če sedete k obedu z glavo polno skrbi in namesto, da bi se posvetili hrani, v glavi premlevate misli. Skrbi in neprestano brenčanje našega razuma zmotijo energijo želodca, vranice in trebušne slinavke in s tem tudi njihove funkcije. Ljudski rek, da nas od skrbi zvija v želodcu, še kako drži. Ko smo v skrbeh, so v krču tako želodec, kot tudi vranica, trebušna slinavka in tanko črevo.

Jeza

Kaj pa, če sedite pri obedu in se goreče prepirate? Jeza vzdraži energijo jeter in žolčnika, temu ustrezno sta moteni tudi funkciji omenjenih organov. In ker se žolč izliva v prebavno cev in razpršuje maščobe v hrani, lahko kaj kmalu nastane motnja v prebavi zaužite hrane, kar se recimo kaže kot teža v trebuhu, tiščanje, napihnjenost, zaprtje …
To pa so že lahko simptomi porušene črevesne flore.

Pohlep

Pohlep ob mizi? Ne zgolj pohlep po denarju, imetju, hrani, tudi tisti prikriti pohlep, ko želimo ali »moramo« biti nekaj, kar nismo. Tudi ta ni zaželen, kar se tiče zdravja naših prebavil, saj moti energijo srca in tankega črevesja ter posledično tudi njuni funkciji. Kolikokrat ste z užitkom sedli k pozni poslovni večerji, ne da bi obžalovali izgubljeni večer z družino in se prisiljeno smehljali sogovornikom? Kolikokrat ste takšen obed res prebavili brez tiščanja v želodcu, spahovanja, napihnjenosti, zbadanja ali krčev v črevesju? Kolikokrat ste jo ob tem odnesli brez tablet za gašenje vseh teh neprijetnih občutkov, ki vam tiho, a vztrajno pravijo, da vse to početje ni vredno zapravljanja vašega zdravja?!

Žalost

Kaj pa, če vaše telo prežema neizmerna žalost? Kaj se dogaja z zaužito hrano v takem primeru? Ker žalost zmoti energijo pljuč in debelega črevesa in s tem tudi njuni funkciji, bo črevesna vsebina, ki nekako prispe do debelega črevesa, tam ostala dlje kot ob normalnem stanju človeka. Ob žalosti namreč debelo črevo ne dobi dovolj energije za opravljanje svoje funkcije in pojavi se zaprtje. Strupi, ki bi se morali izločiti, tako ostajajo v črevesju in s tem v telesu dlje in dajejo hrano patogenim bakterijam in glivicam.

Strah

Tudi ljudje, ki so v neprestanem strahu, neodločnosti ipd. od zaužite hrane ne bodo kaj veliko odnesli. Strah namreč moti energijo ledvic in mehurja. Ta energija pa je glavni napajalnik našega sistema telesa in duha. Predstavljajte si, kako deluje naprava, če ji polne baterije zamenjamo s skoraj praznimi. Izkoristek prebave zaužite hrane bo žal zelo slab.

Kot ste videli, emocije še kako motijo delovanje vseh organov, ki sodelujejo v prebavi. Še tako dobra ekološka hrana se bo zaradi pomanjkanja koristnih bakterij, encimov in prebavnih sokov pomanjkljivo razgradila in nepopolno resorbirala. Enako se bo zgodilo, če bo hrana potovala prehitro ali prepočasi. To pa na koncu vodi tudi v zakisanost telesa, padec njegove imunske sposobnosti in posledično do dolgega seznama bolezni.

Torej!? Vzemite se v roke, odkrijte svoje tatove energije (skrb, jezo, pohlep, žalost, strah) in najprej prebavite njih, potem pa si privoščite obed v miru, sami s seboj ali s tistim, tistimi, ki jih čutite.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka informacijskega središča Zazdravje.net.

Prejšnji članekSavna ni nakupovalno središče!
Naslednji članekZdravje iz čajne skodelice

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj