Kako do resnično učinkovitega vitamina D3?

Prehranska dopolnila bi morali meriti po učinkih in ne po številkah, ki jih navajajo na ovojnini. Naravnih procesov, ki se odvijejo v telesu, namreč ni možno zajeti v številke, učinki pripravka na zdravje pa brez dvoma pokažejo njegove prednosti. Med takšnimi superživili z nižjimi številkami, a večjimi učinki, je zagotovo tudi fermentirano olje jeter polenovke, ki predstavlja verjetno najbolj čist in naravni vir vitamina D, po katerem te dni toliko posegamo.

Verjetno ni človeka, ki mu skrb za svoje zdravje ne bi bila na prvem mestu. V trenutnih okoliščinah je dvig imunskega sistema še toliko bolj v ospredju, saj lahko s tem doprinesemo k preprečitvi vdora virusov v telo. Ljudje radi posegamo po različnih prehranskih dodatkih in vitaminih in takrat je zelo pomembno, da smo pozorni na njihov izvor oziroma način pridobivanja. Prehranski dodatki sintetičnega izvora niso najbolj optimalen vir vnosa dodatnih sestavin v naše telo. Svoj imunski sistem je mnogo bolje podpreti z naravnimi proizvodi, med katerimi je na zelo visokem mestu po kakovosti sestavin tudi fermentirano olje jeter polenovke.

Bogat vir vitaminov v boju z virusi

Polenovka je riba severnih morij, iz katere pripravljajo zelo bogato in hranilno olje jeter polenovke. Olje vsebuje vitamine A, D, K2 in B17, koencim Q10 ter je koncentriran vir EPA in DHA omega-3 maščob.

Največja prednost olja jeter polenovke je ta, da je pridobljeno brez kemičnih in drugih industrijskih postopkov in je tako naravni vir vitamina D. Slednji jača naš imunski sistem in prispeva k ohranjanju zdravih kosti in mišic. V zimskem času je po raziskavah vnos vitamina D še posebej pomemben, saj ga s soncem ne prejmemo v zadovoljivi meri. Poleg tega olje vsebuje visok delež vitamina A, s katerim delujeta v sinergiji in imata oba močne protivnetne učinke. Vitamin A predstavlja pomemben gradnik imunskega sistema, zdravih sluznic, kože in vida.

Fermentacija za večjo obstojnost hranil

Olje jeter polenovke pridobivajo na več različnih načinov: s segrevanjem jeter polenovke, z ekstrahiranjem olja iz jeter s pomočjo kemičnih spojin ali s fermentacijo jeter.

Fermentacija je trenutno izjemno priljubljena tema v povezavi s prehrano in zdravjem, saj so se ljudje ponovno začeli zavedati pomena neverjetnih zdravilnih učinkov fermentirane prehrane in so obudili skrivnosti, ki so jih uporabljale že naše babice. Fermentacijo so še v časih naših babic uporabljali za naravno konzerviranje hrane ter povečanje obstojnosti hranil v živilih v zimskem času. Dandanes so v praksi na vrednosti ponovno pridobili kislo zelje, fermentirana zelenjava, fermentirani mlečni izdelki in tudi bolj eksotični pripravki kot sta kombuča in kimči. Vsi brez izjeme imajo pozitivne učinke na prebavni sistem, ki je center našega imunskega sistema in naši drugi (nekateri znanstveniki trdijo celo, da prvi) možgani.

Zakaj je postopek pridobivanja s fermentacijo koristen?

Čeprav fermentacija in maščobe na prvi pogled nimajo nič skupnega zaradi pomisleka glede oksidacije olja, najnovejše študije kažejo, da je bojazen odveč. Neprofitna ameriška organizacija Weston A. Price je namreč izvedla neodvisne raziskave in dokazala ravno nasprotno.

Način pridelave olja jeter polenovke s fermentacijo naj bi zagotovil večjo prisotnost antioksidantov, zaradi česar se maščobne kisline v olju bolje obdržijo. Dobra obstojnost maščobnih kislin pa je bistven dejavnik, ki zagotavlja, da se ne tvorijo škodljive snovi, antioksidanti namreč delujejo kot zaščita občutljivih omega maščobnih kislin in s tem povečujejo kakovost olja. Večja prisotnost antioksidantov tako omogoča boljšo zaščito pred oksidacijo, ki je neposredna posledica procesa fermentacije.

V študiji se je pokazalo, da je imelo fermentirano olje jeter polenovke bistveno večjo sposobnost odstranjevanja radikalov od nefermentiranih olj.

Naravno in lahko prebavljivo živilo

Prednost fermentiranega olja jeter polenovke je v njegovem naravnem in tradicionalnem načinu pridobivanja. Olje je izjemno čisto in popolnoma naravno, z naravnim okusom brez dodatnih primesi, telo pa ga zlahka prebavlja. Absorpcija fermentiranega olja jeter polenovke v telo naj bi bila bolj učinkovita kot pri nefermentiranih oljih. Če za primer vzamemo vitamin D, se ta v fermentiranem olju nahaja tudi v že metaboliziranih oblikah, ki so našemu telesu lažje dostopne. To je nadvse pomembno pri osebah, ki imajo oteženo absorpcijo hranil zaradi poškodovanega črevesja ali starosti.

Postopek fermentacije obogati kakovost olja. Edini proizvajalec fermentiranega olja jeter polenovke je ameriško družinsko podjetje Green Pasture, ki si že dvajset let prizadeva zagotoviti najkakovostnejša olja kot so jih izdelovali še pred obdobjem industrijsko predelane hrane in kmetijske revolucije. Pridobivajo ga zgolj iz rib polenovk iz Aleutskih otokov na Aljaski. Z dolgoletno tradicijo izgradnje vrhunske kakovosti so tudi dosegli, da se njihova olja uvrščajo v sam vrh v svetovnem merilu.

Pomen naravnih olj kot podpore telesu

Olja jeter polenovke Green Pasture so pridobljena po izjemno natančnih, skrbno nadzorovanih, predvsem pa ročnih postopkih, ki olja in njegovih sestavin ne spremenijo. S postopki v nobenem delu procesa ne posegajo v naravno sestavo in ravnovesje proizvoda.

Proizvodi, kjer so vrednosti vitaminov natančno deklarirane in nikoli ne variirajo ter so na etiketah navedene izjemno visoke vrednosti, so rezultat umetno dodanih vitaminov. Nekateri proizvajalci olja jeter polenovke namreč med postopkom prečiščevanja olju odvzamejo vitamin D (in druge vitamine) in ga na koncu spet dodajo. Opisani način proizvajalcem omogoča reguliranje vsebnosti in količine določenih snovi, ki so tržno zanimive, vendar v takem primeru ne gre več za naravni proizvod. Med postopkom odvzemanja in ponovnega dodajanja se vitamini, predvsem pa »spremljevalne« spojine (olje jeter polenovke vsebuje stotine različnih struktur vitaminov, mineralov in hormonov) preoblikujejo oziroma uničijo. Ravno spremljevalne spojine pa so izjemnega pomena za celotno orkestracijo procesov, ki jih te spojine omogočijo. Zato priznani strokovnjak dr. Kresser navaja, da bi bilo pravilneje vsebnost vitaminov meriti po učinkih po samem zaužitju, ne pa po vrednostih na deklaraciji.

Fermentirano olje jeter polenovke je čisti proizvod narave, ki ni procesiran, tekom procesa mu ni nič odvzeto ali na koncu procesa dodano. Zato se tudi ohranijo vse strukture vitaminov, mineralov in hormonov, ki imajo močne učinke detoksikacije in podpore telesu.

Pri izbiri najbolj kakovostnega olja se je vsekakor dobro opreti na strokovno literaturo. Pri tem so vam lahko v pomoč viri: Cure Tooth Decay (dr. Ramiel Nagel), Dr. Natasha Campbell McBride (Gut and Pshychology Syndrom), Supernutrition for Babies, blog dr. Kresser, blog dr. Mercola idr.

 

Prejšnji članekDom za vsakogar je uresničljiva naloga!
Naslednji članekImam korono! Kako si pomagati, da ne bo zapletov?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj