Brez zdravih zob ni zdravega telesa

Ali ste vedeli, da tam, kjer na zdravje gledajo bolj celostno kot pri nas, ne zdravijo revmatizma, dokler ne odpravijo morebitnih težav z zobmi? Prav težave z zobmi namreč utegnejo biti povod za nastanek ali poslabšanje revmatizma, vnetja srčne zaklopke, vnetja žil, kroničnih vnetij, diabetesa … Preberite, kako lahko težave z zobmi vplivajo na zdravje.

Tradicionalna kitajska medicina že več tisočletij ve, da imamo tudi na zobeh, podobno kot na dlaneh, stopalih, ušesih, očeh in jeziku, akupunkturna območja. Posamezni zobje so namreč prek meridianov povezani z nekaterimi telesnimi organi in tkivi.

Predstavljate si, da so meridiani kot električna napeljava v hiši, ki dostavlja električno energijo žarnicam, grelniku vode, peči, hladilniku … Kadar v napeljavi pride do kratkega stika ali preobremenitve, se pretok električne energije po napeljavi ustavi. Žarnice v hiši ugasnejo, hladilnik, peč in druge električne naprave pa ne delujejo več. Podobno kot kratek stik v električni napeljavi, ki povzroči izpad elektrike v vsej hiši, utegnejo tudi težave z zobmi povzročiti motnjo v pretoku življenjske energije po meridianih in ošibiti delovanje organov, s katerimi so povezani. Velja tudi obratno – težave z drugimi telesnimi organi lahko vplivajo na večjo občutljivost in šibkost zob, s katerimi so povezani.

Sekalci – mehur in ledvice

Kot je razvidno na sliki, so sekalci prek meridiana ledvic in mehurja povezani z ledvicami in mehurjem. Ker v organski sklop ledvic in mehurja spadajo tudi reprodukcijski organi, kosti in ušesa, utegnete težave s sekalci čutiti ne le na glavnih organih, temveč tudi v vseh oddaljenih organih in tkivih, ki so povezani z njimi. Na spletu poiščite zemljevid meridianov in poglejte, kje potujeta meridiana ledvic in mehurja. Če na teh mestih (denimo vzdolž hrbta ter notranje in zadnje strani nog) čutite bolečine, mravljinčenje in druge težave, je to lahko znak, da je s sekalci nekaj narobe.

Podočniki – jetra in žolčnik

Podočniki so prek meridianov energetsko povezani z jetri in žolčnikom. Ker v organski sklop jeter in žolčnika spadajo tudi sklepi, tetive in oči, lahko v primeru težav s podočniki nastopijo še težave s temi oddaljenimi telesnimi deli. Težave lahko nastopijo tudi na poteh meridianov jeter in žolčnika. Če čutite bolečine ali napetost vzdolž sprednje in notranje strani nog, je to morda posledica težav s podočniki.

Ličniki zgoraj, kočniki spodaj – vranica in želodec

Tudi ličniki v zgornji čeljusti (in kočniki v spodnji) so povezani z oddaljenimi organi, in sicer z želodcem, vranico, trebušno slinavko in mišicami ter z ustreznima meridianoma. Tudi pri ličnikih velja podobno: če imate z njimi težave, se lahko odrazijo tudi v oddaljenih organih in povsod, kjer potujeta meridiana želodca in vranice.

Kočniki zgoraj, ličniki spodaj – debelo črevo in pljuča

Kočniki v zgornji čeljusti (in kočniki v spodnji) so prek meridiana debelega črevesja in pljuč energetsko povezani s pljuči in z debelim črevesom pa tudi z nosom, kožo … Kot velja drugje, ni nujno, da boste imeli le težave z oddaljenimi organi, temveč jih boste lahko zaznali tudi povsod, kjer potujeta ta meridiana. Tako marsikdo ne ve, da utegne biti mravljinčenje, ki ga občasno čuti od palca in po notranji strani roke navzgor, povezano prav s težavami s kočniki.

Modrostni zobje – srce in tanko črevo

Modrostni zobje, so prek energetskih meridianov povezani s srcem in tankim črevesjem, pa tudi z osrčnikom, žilami, jezikom … Posledice težav z modrostnimi zobmi utegnete občutiti v vseh oddaljenih organih in tkivih ter povsod, kjer potujeta ta meridiana. Če vas denimo muči mravljinčenje rok od mezinca ter navzgor po notranji ali zunanji strani roke, to utegne biti posledica težav z modrostnimi zobmi. Morda se prav tu skriva vzrok za nenadne smrti po preventivnem odstranjevanju vseh modrostnih zob hkrati. S tem namreč močno zmotimo pretok življenjske energije, ki oskrbuje tudi življenjsko pomemben organ – srce.

Vpliv organov in čustev na zobe

Ker je možna tudi nasprotna pot vpliva – torej od posameznih organov do posameznih zob, lahko, na primer, kronične težave z mehurjem ali ledvicami oslabijo zdravje sekalcev, kronične težave z jetri in žolčnikom oslabijo podočnike itd.

Še več, tudi pretirano čustvovanje (žalost, strah, jeza, skrb, pohlep) ali kot jim pravijo v tradicionalni kitajski medicini – notranji strupi, lahko z izčrpavanjem primarnih organov, s katerimi so povezani, vplivajo na zdravje posameznih zob. Tako strah izčrpava ledvice in mehur, kar se utegne pokazati v obliki težav s sekalci. Jeza izčrpava jetra in žolčnik, zato lahko povzroči težave s podočniki. Skrb izčrpava vranico in želodec, zato lahko vpliva na zdravje ličnikov. Žalost moti delovanje pljuč in debelega črevesja, lahko pa vpliva tudi na zdravje kočnikov. Pohlep ima škodljiv vpliv na srce in tanko črevo, škoduje pa lahko tudi modrostnim zobem.

Kdaj bo sodobno zobozdravstvo sprejelo tisočletne modrosti?

Žal v splošnem sodobno zobozdravstvo z opisanimi povezavami med zobmi in drugimi deli telesa ni seznanjeno, čeprav bi bilo to nadvse koristno, saj bi lahko zobozdravniki v precejšnji meri izboljšali preventivno skrb za zobovje in ne nazadnje celotno zdravje svojih pacientov.

Pri nas težave z zobmi pretežno veljajo za lokalen in izoliran problem. Zobozdravniki pogosto spregledajo tudi dejstvo, da lahko bakterije, ki povzročajo na videz omejeno vnetje v zobu ali dlesnih, potujejo po telesu naravnost v srce, ledvice, oči, sklepe, možgane in v številna druga tkiva. Tam utegnejo povzročiti resno sekundarno okužbo ali kronično obolenje, obstoječe kronično obolenje pa še poslabšajo.

Paradontalna bolezen kot zgled celovitega pogleda na problem

Kot opažajo nekateri celostni zobozdravniki, se prav pri parodontalni bolezni počasi kaže uspešnost mostu sodelovanja med zahodno, komplementarno in alternativno medicino, ki bi si ga želeli tudi na drugih področjih. Znano je, da so se parodonotologi desetletja trudili, da bi kardiologom dokazali uničujoč vpliv parodontalne bolezni na srce. Zdaj je znano, da imajo osebe s parodontozo dvakrat večjo možnost, da doživijo usoden srčni infarkt in skoraj trikrat večjo verjetnost za nastanek možganske kapi.

Zdaj je znano tudi to, da lahko parodontitis (vnetje obzobnega tkiva in izginjanje čeljustne kosti) poslabša sladkorno bolezen. Sladkorni bolniki s parodontitisom težje uravnavajo raven sladkorja v krvi. Zanimivo je, da se po odpravi parodontitisa navadno zmanjša tudi potreba po inzulinu, manjša je tudi možnost poškodb arterijskih žil, ki so posledica diabetesa.

Znano je tudi, da lahko vnetne bolezni dlesni pripeljejo do nastanka revmatoidnega artritisa ali pa ga dodatno poslabšajo. Podobno kot pri sladkorni bolezni so opazili, da se po odpravi vnetja dlesni ali zob omili ali celo izzveni boleče revmatično vnetje v sklepih. Zato tudi celostni zdravniki ne zdravijo najprej ali zgolj revmatoidnega artritisa, temveč vas v primeru težav z dlesnimi ali zobmi napotijo k zobozdravniku.

Danes ni več skrivnost, da lahko bakterije v tkivu na mestu parodontalnega vnetja povzročijo pljučnico. Zaradi parodontoze se lahko zmanjša tudi splošna odpornost. Če ste noseči in imate vnet zob ali dlesni, obstaja večja nevarnost, da pride do prezgodnega poroda ali da bo imel otrok nizko porodno težo.

Zdravje celotnega telesa je torej odvisno tudi od zdravja vaših zob – in obratno.

Vzroki za parodontozo

Parodontozo povzročajo bakterije, ki uničijo obzobno kost in vstopijo v krvni obtok. Parodontozo imate, če so dlesni vnete in krvavijo (zlasti med ščetkanjem), če so dlesni rdeče in otekle, če imate slab zadah, če se dlesni umikajo navzdol, zobje pa so vse bolj goli, zaradi česar se utegnejo tudi majati. Znane so naslednje oblike parodontitisa: vnetje dlesni, in sicer začetno, zmerno in napredovalo.

Nasvet za celostno reševanje težav z zobmi

“O povezavi med boleznimi ustne votline in zob ter patološkimi spremembami in bolečinami v drugih organih in organskih sistemih so evropski avtorji pisali že v sedemdesetih letih minulega stoletja, tradicionalne medicine Daljnega vzhoda pa te povezave poznajo že nekaj tisočletij,” pravi zobozdravnik splošne zasebne prakse Gregor Vesel dr. dent. med.

Zanimivo je, da lahko na težave v posameznih telesnih organih gledamo v luči okvarjenih zobnih skupin (sekalci, podočniki, ličniki, kočniki) – in tudi nasprotno. Pomembno je, da v času zdravljenja spoštujete biološki odziv telesa in ga podpirate s tako imenovanimi naravnimi praksami. Ta odziv je treba razumeti kot proces, ki navadno ni tako hiter, kot pričakujemo danes, sploh v svetu, podvrženemu hitremu življenjskemu ritmu. Ne pristajajte na hitre rešitve in gašenje požarov, ki so največkrat posledica zamujenih priložnosti, ampak za ohranitev ustnega zdravja poskrbite s telesu prijaznim življenjskim slogom. Pošten odgovor, ko gre za ohranjanje obzobnih tkiv in zobovja, vsekakor ponuja zgolj celosten pristop k obravnavi zdravja ustne votline.

Za konec še koristen nasvet celostnega zobozdravnika (dr. Sebastijan Perko, dr. dent. med.): »Ker bolezni v ustih v začetnih in tudi v napredovalih fazah niso vedno očitne, je izredno pomembno, da vsaj enkrat na leto obiščete zobozdravnika. Usta so zapleten organski sistem, ki zahteva nekaj več pozornosti. Ko nastopijo opazne težave, je pogosto že prepozno ali pa je treba sklepati kompromise. Naravni izdelki za ustno nego ter vsakodnevna uporaba zobne nitke so ključnega pomena, če naj bo vaš kontrolni pregled pri zobozdravniku kratek.«


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka projekta Skupaj za zdravje človeka in narave.


Preberite še več prispevkov na to temo v rubriki Zobozdravstvo.

Prejšnji članekSeks, laži in nevarne kemikalije
Naslednji članekZdravo prehranjevanje in modrostni zobje
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj