6 idej za poletno krepitev venskega ožilja

woman shows enlarged veins on the leg by magnifying glass on white background

Poletje je čas, ko so težave z venami najizrazitejše, vendar tudi čas, ki ga lahko izkoristimo za to, da jih čim bolj celostno podpremo pri krepitvi. Zakaj si ne bi do jeseni prenovili ožilje?

Pijte dovolj vode

Ustrezna hidracija je nujni pogoj za ohranjanje optimalnega zdravja krvožilnega sistema. V primeru dehidracije so namreč poti razstrupljanja okrnjene, telo je zakisano, telesne tekočine pa so polne toksinov in gostejše, kar seveda obremenjuje vene. Več o tem, kako telo oskrbeti z dovolj vode, si preberite v knjigi Telo kliče po vodi dr. F. Batmanghelidja in v že omenjenih nasvetih naturopata Alfreda Vogla.

Zmanjšajte toksično obremenitev

Še vedno se vse premalo zavedamo škode, ki nam jo povzroča kopičenje toksinov, s katerimi smo v vsakodnevnem stiku, naj gre za težke kovine, ostanke pesticidov, sintetične konzervanse, barvila, toksične sestavine plastike (BPA …), kemikalije v kozmetiki, toksine v delovnem okolju in zdravilih … Da ti zahtevajo resen davek, ki se kaže v obliki slabšanja zdravja, je opozorila celo Svetovna zdravstvena organizacija, ki je prav toksine okrivila za nastanek več kot 90 odstotkov kroničnih obolenj. Toksini motijo zdravo delovanje vseh celic, s tem pa tudi tkiv, organov in telesnih sistemov. To dokazujejo tudi številne raziskave.

Tako je o BPA (bisfenol A), kemikaliji, ki v hrano in pijačo uide iz nekaterih vrst pločevink in plastenk, znano, da lahko v primeru kronične izpostavljenosti pripelje do srčnih obolenj, povišanega krvnega tlaka ter večjega tveganja za nastanek pajkastih venskih žilic. Torej bo vsako čiščenje telesa – in poletje je idealen čas za to opravilo –, blagodejno vplivalo tudi na vensko ožilje.

Metod in pripravkov za čiščenja telesa je veliko. Zelo učinkovito ga čisti klinoptilolit, v pomoč pa bodo tudi alge, kopriva, preslica, žajbelj … Enako velja za razstrupljevalne kopeli, dietno očiščevalno hrano (obilo ekološko pridelane zelenjave in sadja ter izogibanje hrani, ki povzroča vnetja, kot so sladkor, bela moka in izdelki iz moke, predelana in konzervirana hrana, hitra hrana, prevelike količine mesa, umetne maščobe), dieta s pitjem sokov, post 8/16 itn. Da bo čiščenje imelo smisel, razmislite o tem, kako vse se lahko v prihodnje izognete vnosu novih toksinov.

Izboljšajte preskrbo telesa z omega 3 maščobami

Številni naturopati poročajo, da imajo ljudje s kroničnimi in avtoimunskimi obolenji pogosto velik primanjkljaj omega 3 in presežek omega 6 maščob. Zato za obvladovanje težav priporočajo vračanje ravnotežja med vnetnimi (omega 6) in protivnetnimi (omega 3) maščobami. To zniža povišano raven trigliceridov ter zmanjša nevarnost nastanka obolenj srca in ožilja. Poleg tega omili vnetja in bolečine v sklepih zaradi revme ali artritisa, poveča prožnost ožilja itn.

Tako arterijsko kot vensko ožilje nam bo torej hvaležno, če ga bomo krepili z olji, s semeni in prehranskimi dodatki, ki vsebujejo velik odstotek omega 3 maščobnih kislin (laneno, konopljino, orehovo, ribje in krilovo olje, semena in jedrca, lososova maščoba, olje jeter polenovke, postrv, čija semena …). Več o vplivu maščob na vene si lahko preberete v tem prispevku.

Hitro obvladajte stres

Ste že opazili, da se občasne rahle težave z venami okrepijo, kadar ste v skrbeh ali pa prežeti s strahom, žalostjo, jezo? Noge postanejo še bolj utrujene, otečene, napete in boleče. Ko čustvena napetost popusti, se izboljša tudi pretočnost ožilja, težave pa umirijo.

Če bi si ogledali, kaj se dogaja v telesu, bi videli, da stres – zlasti če je kronične narave –, poslabša telesna vnetja, saj vodi v neravnovesje med vnetnimi in protivnetnimi procesi. Posledično se poslabšajo tudi obstoječe težave. Venam torej lahko pomagamo tudi tako, da čim prej obvladamo stresne situacije. Obvladovanja stresa se je najbolje lotiti pri vzroku (denimo pogovor za rešitev konfliktne situacije). Ob tem pomagajo tudi številne tehnike sproščanja in naravni pripravki, denimo globoko dihanje, sprehod v naravi, plavanje v morju, bosonoga hoja, uživanje CBD, pripravkov iz baldrijana in hmelja, svežega soka ovsa, pripravkov iz ginsenga, uporaba eteričnega olja sivke, bora ali pomaranče, kopeli z eteričnim oljem sandalovine …

Čim več časa preživite v naravi

Poletje je odličen čas za vsakodnevni oddih v naravi. Blagodejni vpliv narave na telo dodatno okrepimo, če se sezujemo in hodimo bosi ali pa na naravni podlagi poležavamo na soncu. Ko smo v neposrednem stiku z zemljo, elektroni lažje prosto potujejo v nas in skozi nas. To pa ni dobro le za obvladovanje težav z venami, temveč tudi za ohranjanje splošnega zdravja, saj je zaželeno, da v našem telesu ne primanjkuje elektronov. Ti mu namreč pomagajo vzpostavljati ravnovesje, zlasti če v njem kroži obilo prostih radikalov, o teh pa vemo, da povzročajo poškodbe vseh celic in s tem kronična vnetja. Pomanjkanje elektronov lahko povzroči, da kri postane gostejša in bolj lepljiva, kar slabo vpliva na zdravje arterijskega in venskega ožilja.

Dr. Sinatra je s testom krvi z Darkfield mikroskopijo, pri katerem je preverjal kri preiskovancev pred ozemljitvijo in po njej, ugotovil, da že v kratkem času pride do opaznega izboljšanja. Po samo 40 minutah izpostavljenosti je bilo zlepljenih občutno manj krvnih celic, kri pa je bila nasploh redkejša. Zato meni, da lahko bosonoga hoja in druge oblike ozemljitve pomembno pripomorejo k ohranjanju in vnovičnemu doseganju zdravja – tudi zato, ker krepijo antioksidativne moči telesa.

Krepitev ven z divjim kostanjem

Med številne pripravke, ki krepijo vene (ajda, šentjanževka, arnika, vitamin C …) sodi tudi naravno zdravilo iz semen divjega kostanja Alfreda Vogla. Ta v dnevnem odmerku vsebuje standardizirano količino zdravilnega escina, s katerim dokazano dosežemo terapevtski učinek. Ker deluje protivnetno, blaži otekline, krepi venske stene in učinkovito pomaga vsem, ki trpijo zaradi kroničnega venskega popuščanja.

Zanimivo je, da escin spada v kategorijo redkih naravnih zdravilnih učinkovin, ki jih resno upošteva tudi uradna stroka. Escin je namreč v dokumentu z naslovom Priporočila za odkrivanje in zdravljenje kronične venske bolezni, ki velja za uradno priporočilo medicinski stroki, kako zdraviti težave z venami, na straneh 351–352 omenjen kot venoaktivno zdravilo. Za dobro podporo venam naj terapija z divjim kostanjem traja vsaj tri do šest mesecev, najbolje v toplih obdobjih leta.

Za več koristnih ukrepov, ki koristijo venam, obiščite portal https://www.avogel.si.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka informacijskega središča Zazdravje.net.

Prejšnji članekNaravne rešitve za težave z virusi – tiskovna konferenca ob izidu knjige
Naslednji članekReferendum za vodo se bliža!
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj