Seznam nevarnih kemikalij v čistilih za dom

Cleaning products and supplies in a basket. Cleaners, microfiber cloths, gloves in a basket isolated on white background. Cleaning kit.

Hormonskim motilcem smo ljudje med drugim izpostavljeni z uživanjem hrane in vode ter z uporabo kozmetike, detergentov, čistil in izdelkov iz plastike. Kemikalije z motenjem hormonskega ravnovesja zmanjšujejo plodnost, povzročajo reprodukcijske motnje in raka.

Pesticidi

Čistila za razkuževanje predstavljajo največjo nevarnost za zdravje. Razkužila vsebujejo pesticide, ki pogosto vsebujejo rakotvorne snovi in snovi, ki motijo normalno delovanje hormonov. Pesticidi so topni v maščobah, zato jih je težko odstraniti iz telesa, ko jih enkrat zaužijemo. Pesticidi, vključno z razkužili lahko vsebujejo tudi alkilfenoletoksilate (APEs).

APEs

APEs delujejo kot površinsko aktivne snovi, kar pomeni, da znižajo površinsko napetost tekočine in čistilom omogočajo lažjo mazljivost po površini. APEs najdemo v pralnih sredstvih, razkužilih, univerzalnih čistilih in čistilih za perilo. Najdemo jih tudi v številnih drugih izdelkih – spermicidih, sanitarnih brisačah, plenicah za enkratno uporabo. APEs so endokrini motilci – vplivajo na delovanje hormonov.

Formaldehid

Formaldehid je splošno znan kot konzervans. Mnogi ljudje pa ne vedo, da je formaldehid tudi germicid, baktericid in fungicid. Nahaja se v gospodinjskih čistilih in razkužilih. Prav tako je prisoten v lakih za nohte in drugih izdelkih za osebno nego. Formaldehid je alergen, strupen in rakotvoren.

Organoklorini

Organoklorini so posledica kombinacije vodika in ogljika. Nekatere spojine so smrtonosne, kot je DDT, ki ga najdemo v sredstvih proti komarjem in klopom. Organoklorini se kopičijo v organizmu in so tudi zelo obstojni v okolju. Prisotni so v pesticidih, detergentih, odmaščevalcih in belilih. Organoklorini so rakotvorni in povzročajo motnje v normalnem delovanju hormonov.

Stiren

Stiren je naravna substanca, pridobljena iz drevesa styrax. Stiren se najpogosteje uporablja pri izdelavi številnih plastičnih mas, vključno s plastično folijo za živila, podlogami za preproge, PVC cevmi. Stiren najdemo tudi v talnih voskih in lakih ter čistilih za kovinske površine. Znan je kot karcinogen, povzroča pa tudi motnje hormonov. Izpostavljenost stirenu lahko vpliva na centralni živčni sistem, jetra in reproduktivni sistem.

Ftalati

Ftalati se najpogosteje uporabljajo pri proizvodnji plastike. Uporabljajo se kot nosilci za parfume in osvežilce zraka, kot tudi za izdelke, ki se vpijajo v kožo ter vlažilce. Te kemikalije so razvrščene kot inertni plini, zaradi česar na izdelku, ki vsebuje ftalate, ni potrebna nobena posebna oznaka. So motilci hormonov in osumljeni rakotvornega delovanja. Ftalati so znani, da povzročajo hormonske nepravilnosti, motnje v delovanju ščitnice, prirojene težave in reproduktivne težave.

Hlapi organskih spojin (HOS)

HOS vključujejo niz kemikalij, ki lahko imajo kratkoročne in dolgoročne škodljive vplive na zdravje. Prisotni so v parfumih, osvežilcih zraka, razkužilih in deodorantih. HOS pogosto vključujejo propan, butan, etanol, ftalate in/ali formaldehid. Te spojine so strupi, ki vplivajo na reproduktivni sistem, živčni sistem, jetra in so rakotvorne.

Kako lahko obvarujete svoje zdravje?

 1. Preberite oznake na izdelkih. Ne uporabljajte izdelkov z opozorilom, močnejšim od »Pozor«.
 2. Raziščite kemikalije, navedene na etiketah proizvodov.
 3. Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo dišave. Eterična olja so zagotovo boljša rešitev, saj lahko na vaše zdravje vplivajo celo blagodejno.
 4. Uporabite domača čistila, narejena iz dobrih, staromodnih sestavin, kot so kis, jedilna soda, pralna soda, limonin sok in boraks.
 5. Uporabljajte ekološka čistila, izdelana na način, ki ne obremenjuje okolja in našega zdravja.

V kozmetičnih izdelkih pogosto najdemo snovi, ki so škodljive za našo kožo.


Ste kdaj pomislili, iz česa je sestavljena vaša krema za obraz?

60 odstotkov vsega, kar uporabimo na svoji koži, preide že po 6 minutah v naš krvni obtok.

V šamponih, balzamih, losjonih, gelih za tuširanje, v deodorantih, zobnih pastah, gelih za britje … se pojavljajo t. i. PARABENI.

Parabeni se nahajajo v skoraj vseh kozmetičnih izdelkih, posebej v ličilih za ženske. PARABENI so okrajšava za “para-hidroksibenzoat”. To so konzervansi, ki se pogosto uporabljajo v kozmetiki ter izdelkih za osebno nego (najdemo jih v več tisočih izdelkih za osebno nego), saj preprečujejo razvijanje bakterij, kvasovk in plesni. Parabeni so hormonski motilci. Delujejo tako, da oponašajo delovanje naravnih hormonov. Njihov učinek pa povezujejo tudi z visoko stopnjo raka na dojki ter z različnimi težavami pri ženskah oz. zmanjšanim delovanjem spolnih žlez ter rakom na prostati pri moških.

FTALATI so skupina kemikalij, ki imajo podobno strukturo kot veliko mehčalcev v plastiki, prisotni pa so tudi v kozmetiki. Ftalati so zdravju škodljivi (to so dokazale številne študije), saj prisotnost ftalatov v kozmetičnih izdelkih povezujejo z depresijo in motnjami pri porodu.

V šamponih, gelih za tuširanje ter v drugih milih in sredstvih za čiščenje se nahajata NATRIJEV LAURET SULGAT (SLES) in NATRIJEV LAURIL SULFAT (SLS). Gre za dve aktivni sestavini, ki poskrbita, da se izdelek peni.

Pod nazivom “DIŠAVE” največkrat najdemo ravno ftalate, razen če je na izdelku izrecno navedeno, da dišave ne vsebujejo sintetičnih sestavin.

Certifikati

V Evropi so med najbolj priznanimi standardi za naravno in ekološko kozmetiko tisti, ki so jih predpisale organizacije BDIH (Nemčija), ECOCERT (Francija), COSMEBIO (Francija), AIAB/ICEA (Italija), SOIL ASSOCIATION (Velika Britanija) in BIOGARANTIE (Belgija). Standarda NATRUE in COSMOS sta med temi standardi najnovejša in veljata v celotni Evropi. Kozmetične izdelke s certifikati prepoznamo po oznakah na embalaži, kar je zagotovilo, da izdelki vsebujejo naravne in ekološke sestavine. Čeprav so kozmetični izdelki s certifikatom dražji od navadnih izdelkov, moramo vedeti, da naravni kozmetični izdelki ne škodujejo zdravju in ne onesnažujejo okolja.


Spletni viri:

 1. Vodič po kozmetičnih sestavinah, 1. 1. 2015.
 2. Eko magazin – Ekološki portal z ekološko vsebino. Škodljive sestavine v kozmetiki že po šestih minutah v krvnem obtoku!
 3. Eko magazin – Ekološki portal z ekološko vsebino. Kaj so parabeni?
 4. VITJA.si. Nikakor ne morete izgubiti odvečne maščobe? Preverite svojo kozmetiko!
 5. Ebba 15. Skin deep: utrinki iz knjige o kemikalijah v kozmetičnih izdelkih. http://byebba.com/tag/skodljive-snovi-v-kozmetiki/
 6. Eko Slovenija. Zaljubljeni v naravo. http://www.ekoslovenija.si/si/telo/kozmetika.htm&showNews=NEWSUDCPTH5162011142831.
 7. Lekarnar.com. Kozmetika – naravna, eko, bio, organska … http://www.lekarnar.com/clanki/kozmetika-naravna-eko-bio-organska.

Literatura:

 1. Lange M., 1992, Lepota in naravna kozmetika, Ljubljana, Mladinska knjiga.
 2. Marquardt A., Springer P., Rieger B, 2001, Tako lepa si!, Ljubljana, Založba KRES.
 3. Svoljšak Mežnaršič I., 2005. Kozmetologija: učbenik za predmet Kozmetologije v 2. letniku programa Kozmetični tehnik. Ljubljana: Tehnološka založba Slovenije.
Prejšnji članekŽivali ne prosijo več za zdravje, temveč za preživetje!
Naslednji članek7 razlogov, zakaj tudi štirinožni prijatelji »škripljejo«

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj