Zakaj se v službi znojimo več kot doma?

1366
Attractive middle aged woman relaxing with fan. Mature woman experiencing hot flush from menopause isolated

Telo razume stres kot smrtno nevarnost, zato vsakič sproži izliv adrenalina iz nadledvične žleze, kar nam omogoči, da se borimo ali zbežimo. Naval krvi je nujen in dobrodošel spremljevalec tega dogajanja, saj telo sklepa, da potrebujemo dodatno energijo za rešitev iz nastale situacije.

Telesu še na misel ne pride, da si nikakor ne želite, da bi bilo opazno, kaj si mislite o komentarju svojega direktorja ali o nesramnosti katerega od kolegov. Tudi tega ne razume, da ju ne želite pretepsti ali zbežati kilometre stran od njiju. (No, morda si želite storiti prav to, le da si ne upate …)

V času pred menopavzo ste nekako zmogli pogoltniti take neprijetnosti in ohraniti (hladen) nasmešek na obrazu. Kaj se je spremenilo, da v menopavzi že vsaka najmanjša zagata, strah, skrb ali jeza sproži cunami, ki nažene kri po telesu in vas pusti mokre do kosti? Zakaj ima znoj na delovnem mestu drugačen vonj kot znoj na vrtu ali v telovadnici?

Stresni hormoni, ki se jih telo rešuje tudi ob pomoči znoja, v stiku z zrakom hitro dobijo neprijeten vonj. Če jih ujamejo še oblačila iz umetnih materialov ali navidezno naravna oblačila, ki so »tehnološko dodelana«, bo vonj še hujši.

Koliko majic in bluz potrebuje ženska na delovnem mestu?

Odgovor je odvisen od tega, o kakšnih oblačilih govorimo. Ekološki bombaž, lan, bambus in konoplja koži omogočajo dihanje, zato se tudi navali vročine umirijo hitreje, v njih se boste manj znojili, njihova zračnost pa prispeva tudi k temu, da nastaja manj neprijetnih vonjav. Takšna oblačila lahko večkrat posušite in znova oblečete, ne da bi se vam bilo treba bati, da boste zaudarjali. Kaj takega pri poliestru, modalu, akrilu, poliamidu in podobnih novodobnih materialih ne pride v poštev.

V obdobjih vročinskih oblivov je najbolje nositi oblačila iz lanu ali konoplje, saj njuna vlakna bolj hladijo telo. Kadar vas doleti vročinski obliv, zamenjajte majico, preznojeno pa posušite.

Da se boste izognili temu, da bi vaši kolegi preštevali, kolikokrat na dan ste se preoblekli, imejte s sabo po dva ali tri enake kose. To je dobra in priročna rešitev tudi za poslovne poti in sestanke. Eno majico imejte na sebi, eno pa v torbici. Če bo treba, jo boste hitro zamenjali in se boste še naprej počutili sveži.

Še nekaj trikov za hitro hlajenje

V torbici imejte eterično olje poprove mete ali vrtnice. Že nekaj vdihov vam bo hitro shladilo glavo in zazdelo se vam bo, da je temperatura v prostoru padla za kako stopinjo. Vrtnica ni tako hladilna, vendar uravnava izločanje stresnih hormonov in sprošča, kar je tudi zelo pomembno. Pred pomembnim sestankom ali javnim nastopom na oblačilo, ogrlico ali ruto kanite kapljico metinega ali vrtničnega eteričnega olja. Inhaliranje vam bo dobesedno pomagalo ohraniti »hladno glavo«.

Kaj boste pili?

Če želite umiriti vrhunce vročičnih oblivov, namesto kave začnite uživati več zelenega ali mate čaja. Tudi te pijače vsebujejo precej poživljajočega kofeina, le da ne delujejo tako silovito, zato ne boste »zakuhali«. Seveda ne pozabite na vodo, ki hladi, razstruplja in umirja hkrati.

Prehranska dopolnila za harmoniziranje glave in telesa

Zlasti v meni je treba dodatno brzdati stresne hormone, nihanje razpoloženja in krvni obtok. Cimicifuga, pripravki iz rožnega korena, celoten spekter vitaminov skupine B in magnezij so za ta namen zelo blagodejni.


Za več zdravja na delovnem mestu!

Ali ste se prijavili za sredstva ASI, namenjena starejšim delavcem?

Naš konzorcij za zdravo delovno mesto, ki ga koordinira Inštitut za produktivnost, ponuja celosten pristop k razvoju in izvedbi projektov, ki bodo dosegali praktične, hitre in merljive učinke. Več o možnih dejavnostih lahko preberete tudi na tem portalu, in sicer v zavihku Zdravo delovno mesto, ali pa pišite na e-naslov novice@zazdravje.net.

Prejšnji članekJe menopavza nalezljiva?
Naslednji članekKo se babam zmeša!
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj