Poznate ceno varčne svetlobe?

1592
Pretty, young woman burning the midnight oil - staying up late do get some work done (color toned imagey; shallow DOF)

Poznate občutek, ko med dolgotrajnim večernim delom ob računalniku oči postanejo kar trde? Čutite utrujenost, oči se vam že zapirajo, ko pa ležete, ne morete zaspati? Kakšna je torej varna svetloba?

Telo je utrujeno, spanca pa ni, ker telesu primanjkuje melatonina. Prav presežek modre svetlobe, ki ga oddajajo naši računalniki in LED-razsvetljava, zmoti naš normalni ritem zaznavanja dnevnega časa. Presežek modre svetlobe je namreč značilen za jutranje ure. Tako telo pod vplivom takega svetlobnega spektra meni, da je čas za dejavnost, zato ne izloča melatonina. O tovrstnem vplivu LED-žarnic in zaslonov se vse premalo piše in govori, zato večina ljudi ne zna povezati čedalje slabšega spanca s svetlobo, ki so ji izpostavljeni.

Previsoka cena energetskih prihrankov?

V ospredju je ozaveščanje o energijski varčnosti novih rešitev, nihče pa ne izračuna, koliko stane pospešeno izčrpavanje telesa, pomanjkljiva regeneracija in zmoteno razstrupljanje, ki bi ga moralo telo opraviti v času globokega spanca.

Presežek modre svetlobe, zlasti če je migetajoča, tako kot pri večini LED-žarnic, tudi hitreje poškoduje oči. Znanstveniki ga vse pogosteje povezujejo tudi s hormonskimi motnjami in depresijo.

Melatonin ni le uspavalo

Melatonin je tudi močan antioksidant, ki ponoči odigra vlogo »muce copatarice« – pregleda tkiva in onemogoči razmnoževanje okvarjenih celic. Da bo še jasneje: melatonin nas varuje pred degenerativnimi boleznimi in nastankom rakavih celic. Brez melatonina bodo tudi naši možgani pospešeno propadali, saj se možgani brez globokega spanca morejo regenerirati.

Melatonina bi torej potrebovali čim več, njegovega izločanja se za nič na svetu ne izplača zavirati.

Ali ste vedeli, da lahko LED-svetloba celo do 80 odstotkov zmanjša izločanje melatonina v telesu? Američani to težavo rešujejo tako, da melatonin uživajo kot prehransko dopolnilo, zvečer pa si pri delu z računalnikom nadenejo očala, ki filtrirajo modro svetlobo.

Toda zakaj se ne bi težave lotili pri izvoru in melatoninu preprosto omogočili nemoteno nastajanje?

Stara dobra žarnica

V prostorih, v katerih delam, šivam, kuham, berem … potrebujem svetlobo, ki ne miglja, ne vsebuje preveč modre svetlobe in ne vpliva na izločanje hormonov. Torej potrebujem staro dobro žarnico z žarilno nitko.

Res je, da je take žarnice v naših trgovinah vse težje dobiti, lahko pa jih prinesete ali jih po spletu naročite iz držav, v katerih jih še vedno prodajajo. K sreči nimajo roka uporabe, zato si lahko priskrbite dolgoletno zalogo.

Vse, kar morate vedeti o svetlobi, ki telesu ne bo škodovala, lahko preberete v priročniku Kako ohraniti možgane.


Preberite tudi:
Nevarnosti varčnih sijalk
Kdo potrebuje temo? Vsi!
Vpliv barv na počutje

Prejšnji članekJe laserska operacija rešitev za dioptrijo?
Naslednji članekSindrom pisarniških oči – poskrbimo, da bo očem lažje
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj